Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 1. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Matala-asteinen tulehdus

Tammikuussa katse kääntyy taas tarkemmin omaan terveyteen ja sen hoitoon. Vietetään tipatonta, liikutaan enemmän ja yritetään pudottaa painoa. Miksei aina voisi olla tammikuu?

Terveellisistä elintavoista ja ruokailusta puhutaan alinomaa. Tiedämme ravitsemuksesta todella paljon. Kaikesta tietämyksestä huolimatta todella harva noudattaa ohjeita tarkasti. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja tapansa. On todella vaikea luopua vuosien, kenties vuosikymmenten aikana muodostuneista tavoista.

Matala-asteinen kehon tulehdus oli minulle uusi termi. Kirja kertoo mistä se muodostuu ja miten sitä voi välttää. Lääketieteellisesti sitä ei pyytämättä mitata, mutta yksityisen puolen lääkäreiltä ja laboratorioista sitä voi kysellä. Siinä mitataan ns. herkkää CRP-arvoa, joka ei näy tavallisessa tulehdustilaa mittaavassa arvossa.

Pitkittyessään matala-asteinen tulehdus altistaa vakaville sairauksille. Hoito on helppo, jos siitä selviää ruokavaliolla! Kirja antaa ideoita oikein syömiseen ja luettelee ruokia ja elintapoja, joita välttämällä tulehdusta voi ehkäistä ja hoitaa.

5 kourallista vihanneksia päivässä on hyvä tuttu peruslääke ja kotimaiset marjat ovat tässäkin ruokavaliossa kunniassaan. Jos aamulla surauttaa pari desiä marjoja smoothieen tai syö puuron päällä, on itsehoidossa päässyt jo pitkälle.

Hyvä ravinto, liikunta ja uni omat tämänkin kirjan parhaat ohjenuorat. Ne pätevät aina.

Kirjan sisältö on lähtee omasta kokemustiedosta, jossa Saarnio itse on toiminut omana ”potilaanaan” tarkkaillen eri ruoka-aineiden vaikutusta omiin vaivoihinsa. Mikä toimii yhdelle ei kuitenkaan aina toimi kaikille. Mitään haittaakaan hänen suosituksistaan ei varmasti ole. Nivelkivuista ja muista epämääräisistä oireista kärsivien kannattaa ehdottomasti tätä ruokavaliota kokeilla.

Kirjan lopussa on selkeitä ruokaohjeita ja alustava testi, jolla voi selvittää onko itsellä tulehdusta ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Lopusta löytyvät myös tekstin pohjana käytetyt tietolähteet ja tehdyt tutkimukset. Jäin kuitenkin kaipaamaan vielä hieman selkeämpiä viittauksia niihin hyväksyttyihin tutkimuksiin, joiden pohjalta matala-asteinen tulehdus ja sen vaikutukset kehoon on lääketieteellisesti todettu.

Syö oikein, sammuta tulehdus. Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri, kouluttaja ja luennoitsija. Hän on toiminut alalla 20 vuotta ja tämä on hänen kuudes ravintokirjansa.

Matala-asteinen tulehdus on mielenkiintoinen, monisäikeinen ja monia koskettava aihe. Oppimalla lisää aiheesta voimme itse vaikuttaa geeniemme toimintaan, vointiimme sekä kipuihimme ja sairauksiimme. Saarnia kirjoittaa.

 

Marjasmoothie

3 dl mustikoita

1 banaani

4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

2 dl manteli- tai kauramaitoa (tai tavallista maitoa)

1 rkl juoksevaa hunajaa tai intiaanisokeria

8 saksanpähkinää tai cashewpähkinää

 

Aja aineet tasaiseksi tehosekoittimessa ja nauti aamiaiseksi, välipalaksi tai iltapalaksi.

(ohje Pirjo Saarnia)

 

 

Lisätietoja:
www.wsoy.fi


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti