Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 5. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Hyvinvointi

Mietteitä laihduttamisesta

Kevät on jo pitkällä ja vaatekerta on ohentunut. Turvalliset fleecet ja villapaidat eivät enää kätke vyötäröseudun makkaroita ja vatsakumpua. Uimarantakin kangastelee kauhulla mielessä. Pitäisikö laihduttaa?

Facebook-profiilini reunoihin on ilmestynyt jos jonkinlaista laihdutusvinkkiä. Osta liivit ja näytä 8-16 kg hoikemmalta! Peukuttamisen arvoinen juttu? Toinen kertoo, että voit laihtua 15 kg 4 viikossa ilman ruokavaliota ja raskasta liikuntaa. Hohhoijaa sanon minä, enkä todellakaan peukuta tällaisia juttuja.

Totuus laihduttamisesta ei ole muuttunut miksikään. Jos haluaa pysyä hoikkana, tai laihtua, täytyy syödä vähemmän kuin kuluttaa, se on se ikuinen totuus.

Karppaus on ollut valtava buumi. Se onkin erinomainen keino saada laihtuminen käyntiin. Huonoista hiilihydraateista luovutaan mieluiten kokonaan ja hyvienkin määrää rajoitetaan. Suosittelenkin tätä dieettiä erityisesti niille, joilla ylipainoa on kertynyt useampia kymmeniä kiloja, ja joita uhkaa aikuisiän diabetes. Ylenpalttinen ylipaino on aina suuri terveysriski kenelle vain ja pienikin laihtuminen kannattaa. Laiduttaminen ja palautuminen normaalipainoiseksi tarkoittaa hyvää mieltä, valtavaa uutta energialatausta, halua liikkua ja voida jatkuvasti hyvin. Puhumattakaan viehättävästä ulkonäöstä! Kohtuus kuitenkin laihduttamisessakin pitää olla. Anorektinen olemus ei mielestäni todellakaan ole kovin viehättävää katseltavaa.

Dieetit tuppaavat olemaan kuitenkin sellaisia, joihin ajan oloon kyllästyy. Karppauksesta luopuvat ja pullansyöjiksi palaajat saavat nopeasti kilonsa takaisin. Näin tapahtui Painonvartijoissakin. Tunnen lukuisia hekilöitä, joiden paino palasi nopeasti takaisin samoihin lukemiin- jopa ylitti vanhan painon reilusti- kaloreiden laskemisesta luopumisen jälkeen.

Mikä sitten olisi se oikea viisasten kivi hoikistumiseen ja hoikkana pysymiseen? Apu voisi mielestäni löytyä itsensä kuuntelemisesta. Vaikka meditoimisesta? Heti kun olet herännyt, istu aamulla jooga-asentoon, tai muuhun mukavaan asentoon lattialle. Sulje silmäsi ja rentoudu. Yritä karkoittaa kaikki turhat ajatukset ja kiire pois. Kuuntele itseäsi. Onko kaikki hyvin? Kysy itseltäsi miksi en voi hyvin ja enkä saa laihtumista käyntiin? Mitä minun pitäisi tehdä laihtuakseni ja voidakseni hyvin? Väitän, että vastaukset tulevat omista aivoista kuin apteekin hyllyltä! Kyllä me itse tiedämme, mikä meille olisi parasta, missä liioittelemme ja missä teemme väärin.

Mitkä ovat oikeita herkkuja?

Laihduttajan sanotaan joutuvan luopumaan kaikista ”herkuista”. Kakuista, pullista, suklaasta, oluesta, limsasta, pizzasta, chipseistä, naksuista ja raksuista? Ne koetaan myös ”hemmottelutuotteiksi”! Ajatellaan, että kun olen oikein ahkeroinut, ”hemmottelen” itseäni näilä tuotteilla. Mutta ovatko sellaiset tuotteet, jotka liiallisesti käytettynä aiheuttavat lihomista, huonoa oloa ja ylipainoa mitään hemmottelutuotteita?

Mitäpä, jos näiden ”tekoherkkujen” sijaan palkitsisinkin itsensä ihan jollain muulla, vaikkapa spa-kylvyllä, hedelmäsmoothiella, uudella vaatteella tai konsertissa käynnillä?

Eikö ole varaa? Jos jätät vaikka kuukaudeksi osan ”tekoherkuista” ostamatta, vapautuu rahaa aidosti hyvää tekevään hemmotteluun.

Toki on turha väittää, etteikö mielihyvää voisi syntyä myös hurmaavasta kakkupalasta aidon kermavaahdon kera.

Tässähän se vaikeus juuri on! :)

Yritetään siis löytää se oma juttu ja tsemppaillaan kohti pysyvää hyvää oloa!

PS Meille myydään hemmottelutuotteina ja mielikuvilla jos jonkinlaista epäterveellistä evästä! Ollaan tarkkana ja kriittisinä myös markkinavoimien manipuloinnin suhteen.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti