Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 11. 2013 Teksti Umami Ei kommentteja Ajankohtaista

Lucian valinta käynnistyi

Parhaillaan valitaan taas Suomen Lucia-neitoa.  Lucia-keräys ja  Lucian 2013 valinta kymmenen ehdokkaan joukosta alkoi marraskuun alussa.  Suomen Lucia-kampanjan järjestävät Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladet-lehden sekä Yleisradion FST:n ja Radio Vegan kanssa.

Luciaa voi äänestää internetissä osoitteessa www.lucia.fi, josta löytyy myös ohjeet tekstiviestillä äänestämiseen. Ehdokkaat esitellään Folkhälsanin sivustolla marraskuun 2. päivästä alkaen. Maanantaina 4. marraskuuta alkoivat yksittäisten ehdokkaiden esittelyt kanavilla Min Morgon ja Radio Vega sekä Hufvudstadsbladetissa. Lucian vaali päättyy 27.11.2013 ja Suomen Lucia kruunataan Helsingin tuomiokirkossa 13.12.2013 kello 17.

Lucia-keräyksessä kerätään jo kolmatta  kertaa varoja yksinäisten vanhusten tukemiseen ja auttamiseen eri tavoin. Keräys jatkuu tammikuun 2014 loppuun.

Vuoden 2013 Lucia-ehdokkaat

Tämän vuoden Lucia-ehdokkaat ovat:

1 Carolina Wendelin, Karjaa

2 Eleonor Heikkinen, Hanko

3 Julia Lövdahl, Kristiinankaupunki

4 Linn Ekebom, Finström

5 Ida Kallström, Hanko

6 Frida Granqvist, Ähtävä

7 Elin Andersson, Tammisaari

8 Michelle Riska, Helsinki

9 Annica Sigfrids, Turku

10 Nicoline Rydgren, Sipoo

Lucia-traditiosta

Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on vuodelta 1764 Ruotsin Länsi-Göötanmaan herraskartanoista, jossa Lucia tarjoili kahvia vuoteeseen.Tällöin Lucialla ei vielä ollut kynttiläkruunua, vaan hänellä oli siivet hartioillaan. Vuonna 1893 Lucia esiintyi ensimmäistä kertaa Skansenilla ja uusi,  joulua edeltävä tapa levisi pian kouluihin ja yhdistyksiin ympäri Ruotsia ja saapui myös Suomen ruotsinkielisille seuduille. Varhaisimpien tietojen mukaan Lucia-juhlaa olisi vietetty jo 1898 Turun ruotsalaisessa naislyseossa. Tiedetään, että 1913 Vöyrin kansanopistossa vietettiin Lucian päivää  ja Högvallan emäntäkoulussa Porvoossa Lucian päivän perinne on jatkunut jo vuodesta 1919.

Suomenruotsalainen Lucia

1920-luvulta lähtien Lucia alkoi esiintyä ruotsalaisten viikkolehtien sivuilla, minkä ansiosta tapa levisi nopeasti Suomeenkin. Lucia sai suurta huomiota tiedotusvälineissä, kun Stockholms Dagblad järjesti vuonna 1927 ensimmäisen ulkoilmajuhlan. Kolme vuotta myöhemmin Helsingfors svenska sångarförbund ja Brage-yhdistys järjestivät Allas Krönika -lehden avulla ensimmäisen Lucia-kulkueen. Brage-yhdistys ryhtyi vastaamaan ulkoilmajuhlan järjestämisestä vuonna 1930. Folkhälsan järjesti ensimmäisen Lucia-keräyksen vuonna 1949  ja ulkoilmatapahtuma herätettiin uudelleen henkiin Helsingin keskustassa.

Sen jälkeen, kun Hufvudstadsbladet liittyi vuonna 1950 mukaan järjestelyihin  ja Helsingin Lucia profiloitui suomenruotsalaisten Luciaksi (nykyisin Suomen Luciaksi), tapahtuma on kasvanut ja saanut uusiakin piirteitä. Lucia-kulkue oli alusta alkaen suuri menestys ja pitkälti sen ansiosta Lucia-perinne on levinnyt kaikkien suomalaisten tietoisuuteen.

Joulukuun 13. päivänä kaunis Lucia neitoineen kulkee alas Helsingin tuomiokirkon portaita ja edelleen Finlandia-talolle seuranaan lukemattomia satuhahmoja. Monikaan ei tiedä, että tässä yhteydessä esitetty tärkeä laulu “Sankta Lucia” on alun perin napolilainen venelaulu, joka kertoo Napolin satamasta nimeltä – Santa Lucia!

Tässä Suomen Lucia-neitoja eri vuosikymmeniltä:


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti