Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 9. 2009 Teksti Eeva Salonen Ei kommentteja Kulttuuri

Runsaudensarvi Helsingin lähihistoriaa

Helsinkiläisen ei tarvitse lähteä kauas kotiseuturetkelle. Kaupungin alueella ja sen liepeillä on kartanoita ja rustholleja, joiden historia liittyy pääkaupungin omaan kehitystarinaan.

Professori ja kansatieteilijä Bo Lönnqvist esittelee tiloja alkaen Herttoniemen kartanosta ja päätyen Puotilan takana idässä sijaitseviin talonpoikaiskulttuuria edustaviin Nissakseen ja Fallbackaan.

Teos on oikea aarreaitta historiasta kiinnostuneille. Se kuvaa muutoksia, joita tilat ovat kokeneet, perehdyttää henkilöhistoriaan ja korostaa kultturihistoriallisia arvoja, joita kaikesta huolimatta on yhä tallella.

Rusaudensarvesta voi poimia yksityiskohtia kuten esimerkiksi sen, että Herttoniemi on saanut tiettävästi nimensä rälssimies Laurens Hertoghen mukaan, joka toimi 1405 lautamiehenä Porvoon käräjillä.

Puotilan nimi Boteby on peräisin vuodelta 1543. Miehennimi Bote, oli yleinen 1300- ja 1400-luvuilla. Suomennos Vartiokylä johdettiin kuitenkin vanhemman tulkinnan mukaan sanasta böte eli vartiotuli, merkkituli.

Östersundomin kartano Sipoossa on niitä harvoja, jotka ovat yksityishenkilöiden omistuksessa ja, joissa on oma saarnahuone. Kartano päätyi Borgströmien kauppiassuvun omistukseen 1870. Henrik Borgströmin perheen sukulainen Zacharias Topelius osti myöhemmin kartanosta irrotetun palstatilan Björkuddenin, jossa vietti vanhuuttaan kuolemaansa asti.

Levollinen kuvitus ja lähdeluettelo täydentävät tekstiä.

Bo Lönnqvist
Kartanot ja rusthollit Helsingin seudulla
Kuvat: Katja Hagelstam
Suomentanut Salla Simukka
Sivuja 199
Hinta 40 euroa
Schildts
www.schildts.fi
Gummerus kirjapaino, Jyväskylä 2009


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti