Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 1. 2018 Teksti Kati Tuomola Ei kommentteja Kulttuuri

Kauniiden tornien San Gimignano

Toscanan kukkulat ovat paljon muutakin kuin kauniita maisemia viinitarhoineen ja oliivilehtoineen. Kukkuloista saa erittäin hyvän kuvan, kun Val d’Elsan alueella Poggibonsin kautta lähestytään San Gimignanoa, joka sijaitsee erään laaksoa hallitsevan kukkulan laella 324 metrin korkeudessa.

Tämä pieni kaupunki jää usein kokematta, sillä siitä kerrotaan enemmänkin tarinoita kuin todellista historiaa eikä sen museoiden taideaarteet ole maailman kuuluja. Mutta pieni vierailu on vaivan väärti.

San Gimignanon juuret ovat kaukana antiikin ajassa, sillä näitä kukkuloita asuttivat etruskit. Tästä todisteena ovat täältä löydetyt etruskien hautakammiot, maanalaiset haudat ja tuhkauurnat niin nykyisen kaupungin sisältä kuin ulkopuolellakin.

dreamstime_9766863

Koska historian todellisesta kulusta on puutteellisia tietoja, kerrotaan kaupungista sitäkin enemmän tarinoita. Osittain tarinat myös sekoittuvat oikeisiin tapahtumiin. Eräs nuori roomalainen, Silvius, yhdessä ikätoverinsa kanssa, nimeltään Muzius, pakeni Catilinan vainoja ja saavuttuaan Val d’Elsan alueelle, he ihastuivat sen kauneuteen. Kahdelle toisiaan lähekkäin olevalle kukkulalle he, näin uskotaan, rakensivat Silvian ja Muziuksen linnat. Muzius muuttui sittemmin Mucchioksi ja tämän niminen paikka on edelleen olemassa. Silvia nimi muuttui osaltaan Silvaksi tai Selvaksi (Castello della Selva, Selvan linna).

Tarina kertoo edelleen, pyrkien antamaan kaupungin pimennossa säilyneelle synnylle hohdokkaan alun, että Silvasta tuli sitten San Gimignano. Tämä olisi ollut kiitos ja kunnia Modenan pyhälle piispalle, jonka nimi tuli näin kaupungin nimeksi ja, joka tarinan mukaan olisi vapauttanut linnan kuningas Attilan piirityksestä vuonna 450. Muita kuuluisia henkilöitä, jotka olisivat vaikuttaneet kaupungin historiaan, olivat mm. Langobardien kuningas Desiderio ja myös itse Kaarle Suuri. Tänä päivänä tiedetään, että Hunnien kuningas Attila oli Italiassa vuonna 452, mutta ei kuitenkaan Toscanassa. On todennäköistä, että runoilijat Ciaccheri ja Lupi ovat sekoittaneet tarinoissaan eri tapahtumia. Noin vuosisata myöhemmin elänyt Goottien kuningas Totila todellakin tuhosi Firenzen ja sen lähiseudun. Mutta myös Firenzen tarinoissa Totila on muuttunut Attilaksi.

Myöskään kuningas Desiderio ei koskaan käynyt San Gimignanossa. Silti eräs tornitalo on nimetty hänen mukaansa, siis Palazzo del Re Desiderio (Kuningas Desiderion palatsi). Joidenkin tarinoiden kohdalla on kuitenkin totuus takana. On nimittäin todennäköistä, että Kaarle Suuri vieraili kaupungissa. Vuonna 774 suuri keisari yöpyi näillä main ja mm. v. 786 hän vietti joulua Firenzessä. Niinpä ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että hän olisi käynyt myös San Gimignanossa.

Kaikista tarinoista ja oletuksista huolimatta kaupungin todellinen merkitys alkaa noin 600 -luvulla. Samoin syntyajankohta lienee sattunut yhteen langobardien invaasion kanssa. Langobardit tulivat Italiaan pohjoisesta v. 568. Heidän ryöstöretkensä kesti aina vuoteen 774. Se pakotti väestön siirtymään maaseudulta ja keskittymään mäkisille kummuille. On myös varmaa, että langobardit välttivät sotilasturvallisuussyistä Via Aureliaa ja käyttivät San Gimignanon kautta kulkevaa tietä.

Vähitellen kukkulan huipulle alettiin rakentaa vierastiloja pyhiinvaeltajille sekä majataloja matkailijoille ja kauppiaiden karavaaneille. Sitten tulivat puodit, yksityisasunnot ja kirkot. Pääkatu, Via Francigena, oli linnayhdyskunnalle kauppakatu ja siis hyvinvoinnin katu lähes tuhat vuotta. Tänä aikana San Gimignano syntyi, kasvoi ja sitten jähmettyi paikalleen.

Cosimo I

Cosimo I

Paikalleen jämähtäminen tapahtui Medicien Cosimo I:n antaman käskyn johdosta. Vuonna 1563 annettu määräys kielsi kuntaa, ettei se saanut ”myöntää minkäänlaista, edes vähäistä summaa mihinkään tapahtumaan olkoonkin se pyhä tahi maallinen”.  Kielto sementoi paikoilleen kaupungin, sen muurit, sen torit, sen kirkot ja sen tornit. Ja ne me näemme tänäkin päivänä.

Pelkästään tarinat eivät tee San Gimignanosta ”ihmeellistä”, vaan sen lukemattomat tornit ja keskiaikaiseksi jäänyt arkkitehtuuri sekä sen vanhat taideaarteet.

dreamstime_2978930

Kerrotaan, että linnayhdyskunnassa oli aikoinaan 72 tornia. Vuonna 1580 niitä oli 25 ja nyt jäljellä on vielä 14, jotka kruunaavat kaupungin keskiaikaisen ulkonäön.  Tornit puhuvat omaa kieltään: ne antavat turvaa, ne palvelevat puolustuksessa, ja ne ilmentävät ylemmyyden tuntoa.

Ensimmäinen torni on 51 m korkea Vallan torni, nimeltään Rognosa (Tylsä Torni). Se toimi ensimmäisen kansalaisen virastona, oikeuden hallintorakennuksena ja kuninkaitten vankilana. Sitten toinen torni, Torre Grossa (Suuri Torni), oli 54 m korkea Kunnantalon torni. Myös vaikutusvaltaiset perheet alkoivat rakentaa magnaattitorneja. Nämä rakennukset olivat kuin linnoitustaloja, missä asumismukavuus oli varsin rajallinen. Ne olivat lujia, tulipalonkestäviä, eivätkä tunkeilijat päässeet niihin sisään.

dreamstime_10139549

Vuonna 1255 kansalaiset sopivat lainvoimaisesti, etteivät muut tornit saaneet olla Rognosaa korkeampia. Mutta sopimus rikottiin. Ensimmäisenä lienee ollut Salvuccien perhe, joka rakensi, ei vain yhden vaan kaksi tornia, jotka yhdessä tukahduttivat julkisen vallan tornin. Ja samoin teki perheen vihollisperhe, ghibellinejä kannattavat Ardinghellit.

San Gimignanon arkkitehtuurissa yhdistyy erinomaisen taitavasti koko Toscanan alueen rakennustaiteen hienoudet 1200- ja 1300-luvuilta. Näitä ovat mm. sienalaiset kaksoiskaarelliset ikkunat tai firenzeläiset ikkunat ja edelleen pisalaiset koristekaaret, siis monet rakennuksia koristavat ratkaisut.

San Gimignanossa on myös paljon arvokasta taidetta, varsinkin 1300- ja 1400-luvuilta. Nähtävillä on runsaasti maalauksia, joista osan on tehnyt Sienan koulukunta. Tunnettuja taiteilijoita on kuitenkin melkoinen joukko, mm. Barna da Siena, Lippo Memmi, Taddeo di Bartolo, Bartolo di Fredi, Jacopo della Quercia, Benozzo Gozzoli, Domenico Ghirlandaio, Filippo Lippi ja Pinturicchio.

Paluumatkalla voi mainiosti poiketa Poggibonsiin ja maistella alueen viinejä, varsinkin valkoviiniä). Samalla voi makustella myös äsken koettua karheaa keskiaikaa, jota San Gimignano tarjoaa ”per eccellenza”.

dreamstime_9163277


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti