Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 3. 2018 Teksti Kati Tuomola 2 kommenttia Kulttuuri

Paavalin kirkko Roomassa

Arkiston aarre vuodelta 2008: Kun Roomaan saapuu ”Leonardo da Vincin” kautta, reilusti ennen kaupungin muuria näkee suuren valkoisen kirkon. Sydämessä käy sykähdys: ”tuonne pitää päästä!” Ja näkemisen arvoinen se ehdottomasti on. Paikalle on haudattu apostoli Paavali ja se on yksi Rooman neljästä paavillisesta kirkosta.

San Paolo fuori le mura on apostoli Paavalin palvontapaikka

Kirkko näyttää kovin uudelta, mutta sen tarina kulkee läpi vuosisatojen. Vuosina 64- 68 Pyhä Paavali oli Roomassa, jossa lopulta kärsi marttyyrikuoleman. Hänet haudattiin kaupungin muurien ulkopuolelle, mutta Lucina-niminen talonemäntä ja tilallinen, joka omisti ympärillä olevat maat, säilytti haudan Paavalille uskollisten palvontapaikkana.

Jo vuonna 103 paavi Anacletus rakennutti paikalle oratorion, jonka sitten vuonna 324 keisari Konstantinus halusi muuttaa basilikaksi, siis pyhimyksen hautakirkoksi. Kirkko kävi varsin pian ahtaaksi uskovaisille. Basilika purettiin ja rakennettiin uudestaan entistä tilavammaksi.

Menneinä vuosisatoina kirkko hävitettiin moneen kertaan

Koska kirkko sijaitsee muurien ulkopuolella ja sen tien varrella, jota pitkin päästään itse Roomaan sisään, kirkko on joutunut kärsimään mm. langobardien hävityksen v. 739 ja saraseenien (arabien) tuhon v. 847. Mutta yllätys, sen sijaan vandaalit ja länsigootit kunnioittivat sitä. Koska hautakirkko oli alttiina pakanakansojen hävitykselle, paavi Johannes VIII rakennutti basilikan ympärille suojamuurin v. 872. Arvokasta temppelirakennusta kaunistettiin taideteoksin sekä restauroitiin useita kertoja 1500 luvulta lähtien parin vuosisadan ajan. Sitten, vuonna 1823 tulipalo tuhosi kirkon. Kirkon uudelleen rakentaminen alkoi paavi Leo XII:n aikana ja se kesti lähes vuosisadan.

Näin valmistui tämän päivän basilika, joka on Rooman Pyhän Pietarin kirkon jälkeen toiseksi suurin kirkko. Sen pohjapiirustus on yhtä mittava kuin Trajanuksen forum.

Todellinen poikkeus Rooman kirkkojen joukossa

Kun Rooma on vahvasti barokkikaupunki barokkikirkkoineen, niin tämä Pyhän Paavalin kirkko muurien ulkopuolella (San Paolo fuori le mura) on todellinen poikkeus. Se on sisältä valoisa (vrt. barokkikirkkojen hämäryyteen) ja kahdeksankymmentä yksittäistä pylvästä jakavat sen viiteen laivaan.

Sisustuksen erikoisuutena ovat medaljonkikehyksiset taulut, jotka kiertävät seinien yläreunaa. Suurin osa niistä, yli 260 taulua, on saanut sisällön eli paavin muotokuvan. Aina kun paavi kuolee, hänen muotokuvansa maalataan medaljonkiin. Niinpä taikauskoinen ja pessimistinen kansa sanookin, että sitten kun medaljongit ovat kaikki saaneet muotokuvansa, katolinen maailma loppuu.

Luostarin puutarha kuin satukirjasta

Tämän kirkon oma elämä on kuitenkin hyvin vireä. Kirkosta on suora yhteys luostarin puutarhaan, joka on hurmaavan kaunis, kuin satukirjasta. Luostari on edelleen toimiva ja munkit aktiivisia. Puutarhasta nimittäin siirrytään munkkien pitämään kauppaan, jossa erilaisten kirkollisten matkamuistoesineiden lisäksi myydään munkkien tekemää likööriä. Tuskin on montakaan kävijää, joka ei mukaansa ostaisi aitoa munkkilikööriä!


Aiheet: , , , , ,

2 kommenttia

 1. Kirkko on tosiaan

  Kirkko on tosiaan näkemisen arvoinen. Lisätä voisi, että legenda kertoo, että kun katonrajasta loppuu tila uusille paaveille, koittaa paruusia.

  Se on kuitenkin huomattava, ettei paikka ole mikään Paavalin palvontapaikka. Kirkoissa palvotaan Jumalaa ja muistetaan pyhiä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  teol

  6. 11. 2010 12.48

 2. Olen kahdesti käynyt

  Olen kahdesti käynyt Roomassa ja kummallakin kerralla kyseisessä kirkossa, joka mielestäni on jopa `”parempi” ja juhlavampi kirkko kuin Pietarin kirkko. Suosittelen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marjukka

  20. 10. 2013 21.08

Kirjoita kommentti