Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 5. 2014 Teksti Eeva Salonen Yksi kommentti Kirjallisuus

Kaksi miestä soutuveneessä

Kirjailija, teatterialan moniottelija Juha Hurme sai keväällä Eino Kalima -palkinnon ohjaamastaan Europaeus-näytelmästä, jonka ensi-ilta oli hiljattain Kansallisteatterissa. Uudessa Nyljetyt ajatukset -teoksessa kaksi miestä, Aimo ja Köpi, soutavat Kustavista Hailuotoon leppeässä pohjoistuulessa.

Veneellä on mittaa neljä ja puoli metriä. Matkaa tehdään 20 vuorokautta ja kilometrejä kertyy 700. Leireillä syödään ja kootaan voimia,  mutta ei olla toimettomia. Keskustelut jatkuvat ja patikkamatkat saattavat olla kymmeniä kilometrejä. Ja aina kun on mahdollista, suoritetaan miehuuskoe maauimalan uimahyppytelineen kympistä.

Tarkoin dokumentoitu reitti on mainio eräretkeilyn opas ja sellaisenaankin ansiokasta. Sisällön ydintä ovat keskustelut, joissa kaverukset pureutuvat ihmisyyden ja mielen syvyyksiin tavalla, joka avaa jatkuvasti uusia näköaloja ja nostaa hymyn herkästi suupieleen. Teksti pitää hereillä. Se yllättää jatkuvasti herkullisilla käänteillä ja sanavalinnoilla. Mikään aihe ei ole vieras eikä pyhä. Kirjallisuuden, kulttuurin ja musiikin nimekkäät tekijät ja teokset läpivalaistaan. Suomalainen kirjallisuus käydään läpi Aleksis Kivestä lähtien, ja taiteen pohdiskelu alkaa antiikin filosofeista.

Juha Hurme on kertonut, että kirja on syntynyt hänen 26 vuoden aikana keräämästä aineistosta ja teksteistä. Parin vuoden takainen soutumatka synnytti idean nykyisen muodon.

Keskustelun aihe vaihtuu, kun välillä ryypätään vettä ja vaihdetaan soutajaa – tai sitten jatketaan siitä, mihin jäätiin. Volter Kilpeä pidetään eräänä parhaista kirjailijoista, mutta harva lukee teoksia. Juha Hurme löytää syitä ihmisten typeryydestä, henkisestä laiskuudesta ja ennakkoluuloista. Hän hehkutti jokin aika sitten radiossa Alastalon salin tekstiä: ”Se on räjähtävää viihdettä, jokainen virke täynnä älyllisiä nuolia.”

Suoraa puhetta. Harva vaivautuu analysoimaan ja pohtimaan asioita Hurmeen tavalla, josta mieleen jää yhtä paljon virkistäviä kipinöitä. Taidanpa tarttua kirjaan uusin eväin.

Eeva Salonen

Kirjan tiedot

Juha Hurme
Nyljetyt ajatukset
Kustannusosakeyhtiö Teos
487 s.
36,40 euroa
Bookwell Oy, Juva 2014
www.teos.fi


Aiheet: , , ,

Yksi kommentti

 1. Minulla kirja myös

  Minulla kirja myös meneillään. Samaa mieltä Eevan kanssa. On kiva lukea hyvää tekstiä ja mielenkiintoisten miesten syviä analyysejä ja pohdintoja. Kovia poikia ovat soutamaan. Matka ei ole ihan lyhyt. Nämä miehet eivät pienestä säikähdä säitäkään. Köpi nukkuu laavussa vaikka sadevesi virtaa vieressä. Minäkin suosittelen luettavaksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiia Koskimies

  31. 5. 2014 7.54

Kirjoita kommentti