Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 11. 2011 Teksti Eeva Salonen, kuvat /kuva Maahenki Oy Ei kommentteja Kirjallisuus

Pienet ja kätevät

Pieni on usein kaunista. Jos pakastimesi on täynnä riistaa ja olet todellinen makkaran ystävä, keittiömestari Jaakko Nuutilan kirjasista on juuri nyt iloa. Ne ovat tiivistä asiaa, käteen sopivia ja kauniisti kuvitettuja.

Riistakirjassa opitaan käsittelemään saalista ja sen valmistamista. Se neuvoo myös  maustamisessa ja viinien valinnassa.

Juhlallisimmat ruokaohjeet eivät kuulu ihan tavanomaisimpiin – ja siinä juuri niiden viehätys piileekin. Riistaliemet ja -kastikkeet ovat taitolaji, johon kirja antaa eväät.

Tumma maukas liemi ja pienet pasteijat sopivat mainiosti aloittamaan pyhäaterian.

Joulupöydän pateen voi valmistaa niinkin harvinaisesta herkusta kuin metsosta tai vaihtoehtoisesti rusakosta. Kuohkea mousse syntyy peltopyystä.

Makkarakirja on edellisen vuoden satoa mutta varsin käypä. Itselleni rakas ohje koskee ryynimakkaraa, joka kuului aikoinaan hiihtoloman retkiherkkuihin. Tekevälle sattuu – sen tiedän ruokatoimittajana, sillä ohjeessa ei ole lainkaan lihaa. Tällä erää se on ilmeisen tietoista eikä mikään erehdys, sillä ryynimakkaraa on valmistettu perinteisesti myös ilman lihaa. Itse olisin kuitenkin lisännyt ohraryynipuuroon naudan- ja sianlihaa ja tämäkin vain niiden lapsuuden makumuistojen takia!

Kirjan oppien mukaisesti makkarantekoon uskaltaa aloittelijakin. Yhdessä tekeminen on lisäksi hauskaa. Metsäsienimakkaraan tarvittavia suppilovahveroita ja tatteja löytynee  satoisan syksyn jälkeen kodista kuin kodista – tai ainakin toreilta ja halleista.

Kirjojen tiedot:

Jaakko Nuutila:
Riistakirja
96 s.
Hinta 20 euroa
Maahenki Oy, Helsinki
Bookwell Oy, Porvoo 2011


Makkarakirja
72 s.
Hinta 20 euroa
WS Bookwell Oy, Jyväskylä 2010


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti