Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 12. 2015 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Kirjallisuus

Laatudekkareista jännitystä joulunpyhiin!

Nykydekkarit kertovat  ajankohtaisiin aiheisiin liittyvistä rikoksista. Hyvin kirjoitetusta dekkarista voi nauttia hyvänä viihteenä, vaikka rikollisuus sinänsä on jotain kaukaista lukijalle, joka turvallisesti istuu nauttimassa jännityksestä omassa sohvannurkassaan. Jostain kumman syystä ihminen kaipaa jopa selkäpiitä karmivaa jännitystä. Siitä kertoo niin dekkarien kuin TV:n poliisisarjojen ja trillerien valtava suosio.

Tänä syksynä dekkarien ystävällä on taas laadukasta luettavaa. Joulunpyhät ovat kiireisille ihmisille ja vähemmän kiireisillekin rauhan ja levon aikaa, jolloin elämää voi piristää hyvän dekkarin lukemisella.

Ruotsalaisen Jens Lapiduksen uusin rikosromaani STHLM delete (Like) on taitavan dekkaristin uusin suomennettu romaani

Delete-600x858

Dekkarissa on kysymys peliriippuvaisen Mats Emanuelssonin elämästä. Mats on tavallinen työssäkäyvä perheenisä, joka elää kaksoiselämää, josta hänen vaimollaan Cecilialla ei ole aavistustakaan. Mats pelaa netissä ja peliluolissa yhä suurenevin panoksin. Hän on taitava ja voittaa suuria summia, mutta myös häviää ja hän joutuu lopulta lainaamaan rahaa alamaailman kukulta Sebbeltä. Mats ei pysty maksamaan määräaikaan mennessä takaisin ja lisäksi huijaa Sebbeltä rahaa. Henkensä pelastaakseen  hän joutuu maksamaan ja tekemään rikollispomolle lisäksi palveluksia  eli pimeiden rahavirtojen siirtelyä veroparatiiseihin. Siitä alkaa Matsin kujanjuoksu, joka päättyy lopulta Suomen laivalta hyppäämiseen. Lukija tutustuu Matsiin poliisin kuulustelupöytäkirjojen kautta, joissa Mats kertoo kaiken rikollisille tehdyistä töistään. Mutta sitä ennen ehtii tapahtua hirvittäviä asioita. Mats saa tietää yhteiskunnan ”kermasta” koostuvan pedofiilirenkaan touhuista, mikä johtaa hänen kidnappaamiseensa ja kiduttamiseensa. Yksi kidnaappajista, Teddy, saadaan kiinni ja hänet tuomitaan moneksi vuodeksi vankeuteen. Päästyään vankilasta, mies on muuttunut ja haluaa hyvittää Matsin perheelle tekonsa. Matsin parikymppinen poika Sebastian saa yllättäen syytteen murhasta, ja hän haluaa puolustusasianajajakseen nuoren asianajajan, liikejuristin Emelien. Emelie ottaa haasteen vastaan, vaikka hänellä ei ole kokemusta rikosjutuista, eikä hänen työnantajansa anna suostumustaan. Teddy ja Emelie alkavat selvittää yhdessä murhaa, jonka Sebastianin epäillään tehneen.  Tässä monitahoisen, huikean jännittävän dekkarin lähtökohta. Tästä dekkarista ei jännitystä ja uusia käänteitä puutu.  Kirjassa esiintyvien, Tukholman alamaailmassa häärivien mamujen tai heidän jälkeläistensä kielenkäyttö on Lapiduksen hallussa suvereenisti ja tapa, millä hän tuo esille näiden puhetta on  Lapiduksen ikioma tyylikeino. Luettuani aiemmin Stockholm Noir -trilogian, olen haalinut käsiini aina Lapidukselta ilmestyneen uutuuden. Loistavaa, koukuttavaa viihdettä!

Alkuperäteos STHLM DELETE, ilmestyi suomeksi 11/2015,  kustantaja Like,  sivumäärä n. 400, ISBN 978-952-01-1089-5,  suomentajat Jaana Nikula, Petri Stenman.

Jens Lapidus

JensLapiduscSaraMacKey1

Kuva Sara McKay.

Kustantaja kertoo: Jens Lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti, joka nousi maailmanmaineeseen Stockholm Noir -trilogiallaan (Rahalla saa, Siisti kosto, Luksuselämää). Hänen kirjojaan on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 120 000 kappaletta. Kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle. Huikeasta menestyksestä huolimatta Jens Lapidus elää rauhallista elämää Tukholmassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Lue lisää.

Norjalaisen Jo Nesbøn Verta lumella II Lisää verta (Johnny Kniga) vie lukijan jännittävään seikkailuun Pohjois-Norjan Finnmarkiin

Verta lumella

Jo Nesbø on Pohjoismaiden ja mielestäni koko maailman parhaimpia dekkaristeja.  Hänen  kirjoihinsa tarttuu aina kihelmöivän odotuksen tunnelmissa. Eikä Nesbø ole koskaan pettänyt lukijan odotuksia, ei nytkään, kun aloin ahmia hänen Verta lumella II Lisää verta -dekkariaan. Jo Nesbø on kirjoittanut monia trillereitä, jotka ovat nostaneet lukijan hiukset pystyyn, mutta Verta Lumella II on ihastuttavalla tavalla toista maata. Siinä on jotain samaa kuin Arto Paasilinnan romaaneissa, eli surkuhupaisaa hirtehishuumoria, ja mieleen tuli Hirtettyjen kettujen metsä. Tämän kirjan päähenkilö ”Ulf” alias Olav piilekelee autiotuvassa Norjan Lapissa takaa-ajajaansa huumepomo Kalastajan palkkaamaa palkkamurhaajaa.  Ulf tutustuu pikkupaikkakunnan ihmisiin, saamelaisiin ja nuoreen laestadiolaisnaiseen, johon Ulf rakastuu päätäpahkaa. Naisen pikkuvanha Knut-poika sulattaa Ulfin sydämen. Kun takaa-ajaja lopulta saapuu paikkakunnalle, kaikki auttavat Ulfia, eikä tämä joudu palkkamurhaajan tähtäimeen. Tragikoomista kohellusta kirjasta ei puutu. Sympaattinen dekkari, joka on ahmaistava kertaheitolla.

Alkuperäisteos Blood on Snow 2 – More Blood,  ilmestyi suomeksi 11/2015,  kustantaja WSOY/sarja Johnny Kniga, sivumäärä 272, ISBN 9789510408070, suomentaja Outi Menna,  äänikirjan kertoja Paavo Kerosuo.


Nesbo_Jo_02

Kuva WSOY.

Jo Nesbø

Kustantaja kertoo: Jo Nesbø (s. 1960) on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä. Vuonna 1960 Oslossa syntynyt Nesbø on saanut tunnustusta siitä, että hän on laajentanut rikosromaanin käsitettä poikkeuksellisen kirjallisen lahjakkuutensa ja kunnianhimonsa ansiosta sekä kyvyllään ymmärtää elämää meille kaikille yhteisessä modernissa, globaalissa maailmassa. Nesbø on paitsi loistava rikoskirjailija myös muusikko, lauluntekijä ja ekonomi. Lue lisää.

John Grishamin Vuori-rikosromaani (WSOY) vie lukijan Virginian Bradyyn, Appalakkien vuoristoon, jossa hiiltä kaivetaan avolouhoksilla traagisin seurauksin

 

Vuori_frontcover_final_medium

Amerikkalainen John Grisham on suvereenisti yksi maailman parhaimmista jännityskirjailijoista. Hän on äärettömän tuottelias ja on kirjoittanut 26 romaania ja lisäksi paljon muuta. Hänen tänä syksynä suomeksi ilmestynyt jännitysromaaninsa Vuori kertoo hiiliteollisuuden aiheuttamista työntekijöiden vakavista sairastumisista ja järkyttävistä ympäristöhaitoista. Elettiin vuotta 2008, jolloin USA:n pankkikriisi  kaatoi niin pankkeja kuin muitakin yrityksiä pilvin pimein. Nuori newyorkilainen, uratietoinen lakinainen Samantha Kofer työskenteli suuressa, arvostetussa lakifirmassa Wall Streetillä, teki ympäripyöreitä päiviä, tylsää työtä, mutta hyvällä palkalla ja eduilla. Urakehitystä oli odotettavissa, mutta maan taloustilanne aiheutti sen, että niin Samantha kuin useimmat muut avustavat lakimiehet saivat joko suoraan kenkää tai siirrettiin ns. pakkolomalle.  Samantha teki päätöksen lähteä ilmaistyöntekijäksi pieneen asianajotoimistoon Virginian syrjäseudulle Appalakkien vuoristoon.  Samanthalla ei ole minkäänlaista asianajokokemusta, mutta pian hän joutuu ajamaan köyhien ihmisten asioita mahtavia hiiliyhtiöitä vastaan. Samantha ikävöi suurkaupunkielämää, mutta samaan aikaan hän tuntee, että ihmiset tarvitsevat häntä ja, että hän vasta nyt tekee merkityksellistä työtä. Tässä huippujännittävän romaanin alkuasetelma.

Lukija alkaa ajatella, ovatko romaanissa kirjoitetut asiat hiiliteollisuuden avolouhosten aiheuttamista vahingoista oikeasti totta, koska niin hirvittäviltä sen vaikutukset alueen ihmisiin ja hiiliteollisuuden työntekijöihin sekä ympäristöön tuntuvat. John Grishamin loppusanat vahvistavat, että näin on, mutta että kivihiiliseuduilla toimii kymmeniä ei-kaupallisia järjestöjä, jotka taistelevat kaivostyöläisten ja heidän perheidensä puolesta ja pyrkivät suojelemaan ympäristöä. Hiiliteollisuus laistaa työturvallisuusmääräyksiä ja tekee kaikkensa, ettei korvauksia hiilipölyn työntekijöille aiheuttamista vaurioista tai ympäristöhaitoista tarvitse maksaa. Yhtiöt ovat ajaneet ammattiyhdistysliikkeen maanrakoon, joten minkäänlaista etujen puolustajaa työtekijäparoilla ei ole. Kirjan voi nähdä hyvin ajankohtaisena kannanottona ilmaston lämpenemiseen, onhan hiiliteollisuuden aiheuttamat päästöt myös koko maapalloa ja ihmiskuntaa koskeva asia. Pariisin ilmastokokouksen päätöslauselma tullee aikaa myöten ajamaan alas hiilen käytön. John Grishamin Vuori-romaani on ajan pulssilla.

Alkuperäisteos Gray Mountain, ilmestyi suomeksi 9/2015, kustantaja WSOY, sivumäärä 338, ISBN 9789510410721, suomentaja Jorma-Veikko Sappinen.

John Grisham has more than 275 million books in print.

Kuva  Bob Krasner.

John Grisham

Kustantaja kertoo: John Grisham on maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita. Grishamin kirjoja on käännetty 40 kielelle ja hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti jo lähes 300 miljoonaa kappaletta.

John Grisham (s. 1955 ) on syntyisin Arkansasin Jonesborossa. Hän toimi asianajajana ja Mississippin valtion lainsäädäntöelimen jäsenenä, kun hänen esikoisteoksensa A Time to Kill julkaistiin vuonna 1988. Kolmen vuoden ajan Grisham oli noussut joka aamu viideltä kirjoittaakseen romaaninsa loppuun. Seuraava romaani The Firm oli vuoden 1991 suuri menestysteos. Grishamin kirjoissa esiintyy usein lipeviä lakimiehiä, joita ”amerikkalaiset inhoavat, mutta joista he rakastavat lukea”. Monet Grishamin teokset on filmatisoitu, muun muassa: Firma, On aika tappaa, Päämies, Sateentekijä, Kuka pelkää mustaa miestä (perustuu Grishamin tekstiin), Maalattu talo (perustuu Grishamin Lapsuuden talo -kirjaan), Valamiehet ja Skipataan joulu. John Grisham asuu sekä Charlottesvillessa, Virginiassa että Oxfordissa, Mississippissä. Hänen vaimonsa Renee huolehtii käsikirjoitusten editoinnista, samalla kun mies valmentaa lasten baseball-joukkuetta. Grishameilla on kaksi lasta.

Ilkka Remeksen Jäätyvä helvetti (WSOY) kuvaa jääkylmää sotaa, jossa vihollinen on näkymätön ja, jossa suomalaiset taistelevat hengestään

 

jaatyva-helvetti

Ilkka Remes kirjoittaa tuomiopäivätyyppisistä asioista, jotka oikeasti voisivat toteutua, mutta jotka eivät kuitenkaan, kop, kop, ole toistaiseksi tapahtuneet, ainakaan täällä päin maailmaa.  Mahdollisuudet ovat kuitenkin olemassa, jos ajatellaan vaikkapa sotaa, biologisia aseita, terroritekoja jne. Tällä kertaa kysymyksessä on meidän suomalaisten kannalta kammottava hybridisodankäyntihyökkäys Venäjän taholta. Romaani alkaa tilanteesta, jossa Venäjällä on vaihtunut valta ja naapurimaita aletaan uhkailla eri tavoin käyttämällä tekosyynä muun muassa sitä, että Venäjän naapurimaissa asuvia kansalaisia on kohdeltu väärin. Remes yhdistää taitavasti faktaa ja fiktiota, kuten aina.

Kirja kuvaa, miten haavoittuvainen sähköriippuvainen yhteiskuntamme on, siihen kirjan nimikin, Jäätyvä helvetti, viittaa. Jos koko maan sähköverkot kaatuvat muutamassa hyvin suunnatussa sabotaasi-iskussa ja maassa on paukkupakkanen, olemme pian polvillamme. Tähän lisättynä suomalaisvihamielinen propaganda Venäjällä, jonka päämääränä on saada Suomi luovuttamaan strategiselta kannalta tärkeitä alueita, kuten Hanko-niemi ja Ahvenanmaa. Tässä lähtökohta painajaismaisen jännittävään lukuelämykseen. Taattua Ilkka Remestä. Myös kirjailijan jälkisanat ovat mielenkiintoiset.

Jäätyvä helvetti, ilmestyi 9/2015, kustantaja WSOY, sivumäärä 442, ISBN 9789510412992.

Ilkka Remes Milla von Konow

Kuva Milla von Konow.

Kustantaja kertoo: Ilkka Remes  on syntynyt vuonna 1962 Luumäellä ja valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta. Lisäksi hän on opiskellut viestintää Lontoossa. Remes on työskennellyt viestinnän parissa sekä Suomessa että ulkomailla.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti