Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2011 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Kirjallisuus

Nokian nousu ja luisu analyytikon silmin

Jussi Hyöty analysoi kirjassaan Sijoittaja yritysstrategioiden pauloissa – intohimona Nokia syitä Nokian loistavaan nousuun ja rankkaan alamäkeen.

Nokian kasvu globaaliksi markkinajohtajaksi ja myöhempi vajoaminen tavalliseksi kuolevaiseksi tarjoaa loistavan esimerkin myös sijoittajalle. Kirjan oivaltava analyysi auttaa katsomaan tilinpäätöksen lukujen taakse todelliseen liiketoiminnan kehitykseen.

Nokia kasvoi markkinajohtajaksi vaikeuksien kautta ponnistaen. Kasvun lähtökohta oli logistiikkakriisi, joka olisi voinut johtaa jopa yrityksen kaatumiseen, mutta josta tulikin menestyksen lähtölaukaus. Nokian kasvua siivitti tapahtumaketju, jossa oikeat asiat tapahtuivat oikeassa järjestyksessä oikeaan aikaan.

”Nokia on muokannut kokonaista toimialaa, ja sen kasvu markkinajohtajaksi maailman suurimmalla kulutuselektroniikkamarkkinalla on vertaansa vailla”, Nokiaa vuodesta 1996 tiiviisti seurannut Jussi Hyöty korostaa. ”Kun sen vaiheita analysoi, tapahtumat näyttävät seuraavan toisiaan johdonmukaisesti, vaikka sattuma välillä puuttuukin peliin.”

Kirja arvioi objektiivisesti mutta kriittisesti Nokian strategiaa ja sen toteutusta. Sijoittajan on katsottava yritystä laajasti saadakseen siitä kokonaisvaltaisen kuvan. Puhdas järki ei riitä, vaan markkinoilla on kyse primitiivisistä tunteista.

Kirja päättyy uuden tarinan alkuun, kevääseen 2011. Nokian osakkeen hinta laski uuden strategian julkistuksen jälkeen 20 prosenttia, mutta syy ei ollut välttämättä tulevaisuudessa vaan menneisyydessä. Mitä tahansa voi tapahtua – uusi nousu on mahdollinen. Kirja toimii yritysstrategioiden ja osakemarkkinoiden ymmärtämisen oppaana.

Jussi Hyöty, DI, KTL, lääket. yo, on Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia markkina-analyytikkoja. Hän työskentelee Front Capitalissa päästrategina.

Jussi Hyöty
SIJOITTAJA YRITYSSTRATEGIOIDEN PAULOISSA
Intohimona Nokia
ISBN  978-952-1531-9
978-952-14-1695-8 (sähkökirja)
Sidottu, 330 sivua, 49 €

Talentum Oyj


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti