Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 2. 2016 Teksti Tiia Koskimies 27 kommenttia Kirjallisuus

Kiinalaista hoitoa ja filosofiaa Arvottu

Haastattelin Denis Vinokuria, kiinalaisen lääketieteen asiantuntijaa ja terveyskirjailijaa. Pyysin häntä vastaamaan muutamiin kysymyksiin ja kertomaan vaivoista, joihin esim. akupuktiolla voi vaikuttaa.

Ihmiset ovat yksilöllisiä ja jokaisella on lisäksi perimät, jotka vaikuttavat. Monia vaivoja voi yrittää ehkäistä tiedostamalla tämä ja muuttamalla tarvittaessa elintapoja. Jatkuva stressi, puutteellinen ruokavalio ja unenpuute ovat monen vaivan syy. Niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Denis Vinokur on koonnut kirjoihinsa runsaasti arkipäivän ohjeita ja kirjoittaa selkeästi ymmärrettävää tekstiä. Suosittelen tutustumista kirjoihin niille, jotka haluavat itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

Miten kiinnostuit alasta?

Aloitin 90-alussa taijin harjoittamisen, sen mukana tulivat meditaatio ja akupainanta. Filosofinen taiji-opettajani inspiroi tutkimaan näitä tarkemmin ja pian tarjoituikin mahdollisuus päästä opiskelemaan akupunktuuria. Koulutus kesti reilut neljä vuotta ja siihen kuului lääketiedettä, ravintotiedettä ja kiinalaista lääketiedettä. Myöhemmin kävin vielä kolmen vuoden kiinalaisen lääketieteen koulutuksen.

Miten diagnoosi tehdäänn?

Diagnoosi tehdään pääsääntöisesti kyselemällä, mutta samalla myös katsotaan kaikki ulkoiset merkit, mitkä kertovat terveydentilasta. Lisäksi katsotaan kieli ja tunnustellaan pulssi.

Lähetätkö lääkäriin?

Välillä lähetän ihmisiä lääkäriin. Aina tarpeen niin vaatiessa. Iso osa potilaista on jo käynyt aiemmin lääkärissä, ja haluaa nyt apua vaivoihinsa muuten kuin lääkkeiden avulla.

Voidaanko kaikkia hoitaa akupunktiolla?

On monia tapauksia joita en lähde lainkaan hoitamaan, kuten syöpää. Akupunktio sopii moniin muttei kaikkiin vaivoihin. Vuosien hoitotyön kokemuksen perusteella voin jo aika hyvin arvioida, mihin se auttaa. Lisäksi yhdistän hoitoihin usein ravintosuosituksia.

Miten akupunktiohoito toimii?

Akupunktiolla pyritään vaikuttamaan siten, että elimistö lähtee itse korjaamaan itseään, toisin sanoen vaikutetaan syihin mistä vaivat johtuvat.Kiinalaisessa lääketieteessä perusajatus on että hoidetaan ihmistä, ei niinkään vaivaa. Eli pyritään palauttamaan elimistön elinvoima, jotta se voisi tasapainottaa itsensä. Tätä edistetään akupunktiolla, mutta tarpeen vaatiessa suositellaan ravintoon ja elintapoihin terveyttä kohentavia muutoksia.

Miltä neulahoito tuntuu?

Neulahoidoista voi tulla hyvinkin erilaisia tuntemuksia eri ihmisille, riippuen siitä, mitä, miten ja ketä hoidetaan. Useimmiten hoidettavalle tulee hyvin rento olo. Joskus joku voi kokea hetkellisesti huimausta tai väsymystä, mutta ne menevät ohi melko pian.

Miten hoitoa käytetään Kiinassa?

Akupunktiota käytetään Kiinassa melko laajasti, monissa eri yhteyksissä. Sairaaloissa sitä yhdistetään usein koululääketieteen kanssa.Viimeisen 50 vuoden ajan on akupunktuurin käyttö levinnyt ja yleistynyt ympäri maailmaa. Suomi on ollut länsimaiden viimeisiä maita, jossa akupunktuuri ollaan ottamassa viralliseenkin hoito-ohjelmaan, huolimatta WHO:n suosituksista.

Miten itsehoitoa voisi edistää?

Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon heikkous. Se nojaa vain muutamiin yksittäisiin seikkoihin, ei niinkään kokonaisuuteen. Monilla ihmisillä tuntuu puuttuvan elämästään päivittäiset terveyttä edistävät ja stressiä vähentävät rutiinit. Lisäksi keskimäärin nukutaan liian vähän.

Miten ravinto?

Ravintopuolella ongelmat ovat enemmän laadullisia kuin määrällisiä, suositaan liikaa puolivalmisteita ja eineksiä. Etenkin talvisin syödään heikkolaatuisia ruokia, kun hedelmät ja vihannekset ovat harvoin auringon kypsyttämiä.

Miten yksilöllisyys otetaan hoidoissa huomioon?

Ihmisillä, myös suomalaisilla, on keskenään erilaiset perimät, elämäntavat, ravintotottumukset ja elinympäristöt. Nämä ovat kaikki huomioonotetttavia seikkoja, kun pyritään ymmärtämään yksilöllä vaivojen syntyperää ja sitä kuinka ne kehittyvät. Tällöin myös hoidot, tässä tapauksessa akupunktio ja ravintosuositukset, ovat yksilöllisesti räätälöityjä.

Miten mieli vaikuttaa hyvinvointiin?

Ihmiskeho pyrkii aina tasapainottamaan eli parantamaan itsensä. Tällöin lepo ja rasitus tulee olla tasapainoisessa suhteessa keskenään, eikä stressin kuormitus, niin psyykkinen kuin fyysinenkään, saisi olla pitkään jatkuvaa. Ilo ja tyytyväisyys lienee oman terveyden kannalta keskeistä.

Olet kirjoittanut kaksi kirjaa kiinalaisista hoidoista. Kerro niistä.

Ensimmäisen; Terveyden kiinalaisen käsikirjan, kirjoitin oikeastaan ihmisten toiveiden pohjalta. Pyrin saattamaan mahdollisimman tiiviiseen ja ymmärrettävään muotoon kiinalaisen lääketieteen perusasiat sekä monenlaiset itsehoitomenetelmät. Akupainannan, ravinto-ohjeiden ja muutamien harjoitusten avulla voi sujuvasti edistää terveyttä kotioloissa.

Viime vuonna ilmestynyt Tuli, maa vesi on kirjoitettu seuraavien kysymysten pohjalta: miksi omat stressioireet ilmenevät tietyllä tavalla? Liittyvätkö omat erilliseltä tuntuvat vaivat toisiinsa? Mikä olisi itselle sopivaa ravintoa?

Viiden eri arkkityypin avulla voi ymmärtää paremmin omaa terveyttään, psyykkistä yhteyttä vaivoihinsa ja sitä miten erilainen ravinto sopii eri ihmisille. Satojen vuosien aikana kerätty ja analysoitu kokemusperäinen tieto antaa mahdollisuuden tutkia ymmärrettävästi omaa hyvinvointia ja terveyttä myös meidän oloissamme.

Lisätietoja kirjoista: www.gummerus.fi

Denis Vinokurin haastattelu oli MTV katsomossa 29.2. Rakel Lignellin ohjelmassa.

Arvonta:
Kerro miten sinä hoidat itseäsi ja pidät yllä tasapainoista hyvää oloa? Oletko kokeillut akupunktiohoitoa, ruokavaliohoitoa tms.? Arvomme vastanneiden kesken yhden kumpaakin kirjaa maaliskuun lopulla.

Arvonnassa voittivat Marja (Terveyden kiinalainen käsikirja) ja Päivi (Tuli, maa, vesi -kirja). Lämpimät onnittelut!


Aiheet: , , , , , , , , , ,

27 kommenttia

 1. Laadukas, monipuolinen ravinto,

  Laadukas, monipuolinen ravinto, liikunta ja raitis ilma ovat tärkeitä, riittäviä unia unohtamatta. En ole vielä kokeillut mitään erikoisempia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsi

  29. 2. 2016 21.44

 2. syön paljon hedelmiä,

  syön paljon hedelmiä, mukavat harrastukset

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sinu

  29. 2. 2016 21.53

 3. syön hyvin ja

  syön hyvin ja nukun paljon

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  intsu

  1. 3. 2016 8.10

 4. Ensimmäinen yleisohje on

  Ensimmäinen yleisohje on varmaan se että laittaa kaikki toosat kiinni. Näin saa edes hetken tauon mediariitelyltä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  someraivolaKi

  1. 3. 2016 20.17

 5. Akupunktio toimii

  Akupunktio toimii

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tomi

  2. 3. 2016 22.19

 6. Täytyy myöntää, että

  Täytyy myöntää, että kiinnitän aika vähän huomiota itsestäni huolehtimiseen. Liikuntaa pitäisi lisätä ja pitäisi syödä monipuolisemmin. Hyvät vinkit olisivat tarpeen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Myy

  2. 3. 2016 22.42

 7. Pyrin syömään terveellisesti,

  Pyrin syömään terveellisesti, mahdollisimman luonnollista ruokaa koko ajan. Harrastan liikuntaa ja käyn myös akupunktiossa tarvittaessa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mrs kelso

  3. 3. 2016 9.11

 8. Pyrin ajattelemaan myönteisesti

  Pyrin ajattelemaan myönteisesti ja en ota asioita haudanvakavasti. Ulkoilen ja liikun sekä syön terveellisesti. En ole kokeillut akupunktiohoitoa, mutta olisin utelias ja innokas kokeilemaan. Kirjat vaikuttavat kiinnostavilta ja hyödyllisiltä. Aihe kiinnostaa minua todella paljon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Päivi

  3. 3. 2016 12.28

 9. Akupunktio auttoi minulla

  Akupunktio auttoi minulla päänsärkyyn. Hoidan itseäni ulkoilemalla ja syömällä terveellisesti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirva

  4. 3. 2016 19.43

 10. Akupunktiota tai Kiinalaista

  Akupunktiota tai Kiinalaista hoitoa en ole vielä kokeillut, mutta suhtaudun ennakkoluulottomasti ja kokeilunhaluisesti. Terveyttäni hoidan syömällä monipuolisesti ja liikkumalla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Miukkis

  5. 3. 2016 23.24

 11. ulkoilen ja syön

  ulkoilen ja syön monipuolisesti

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  intsu

  6. 3. 2016 10.15

 12. Syön terveellisesti ja

  Syön terveellisesti ja monipuolisesti, liikun paljon ulkona.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kassu

  7. 3. 2016 11.01

 13. Näin vanhemmiten on

  Näin vanhemmiten on pakko kiinnittää huomiota elämäntapoihin. Enää ei voi syödä mitä vaan (kuten nuorempana) kun tulee huono olo: turvottaa ja vatsaa vääntää. Ruokavalioon on kiinnitettävä paljon huomiota.
  Lisäksi on tärkeää levätä tarpeeksi. Ilman riittävää unta ei kroppa toimi.
  Akupunktiota en ole kokeillut, ainakaan vielä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Untzamo

  7. 3. 2016 11.09

 14. Olen aina halunnut

  Olen aina halunnut kokeilla akupunktiota, mutta jokin siinä pelottaa minua. Ehkä joskus vielä rohkenen kokeilla sitä, kun minulla on tarpeeksi tietoa aiheesta. Näistä kirjoista voisi olla apua. Hoidan itseäni nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja ulkoilemalla. Ystävien seura on myös hoitavaa. Hyvä olo pysyy yllä, kun etsii ympäriltä hyviä asioita ja on pienistäkin asioista onnellinen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Asta

  8. 3. 2016 20.11

 15. Ruokavaliohoito kiinnostaisi mutta

  Ruokavaliohoito kiinnostaisi mutta toistaiseksi olen ollut liian `heikko` remontoimaan ruokatapani. Unen määrä on varmaan ihan kohdillaan, vielä kun laatu vähän paranisi. Akupunktiota en ole kokeillut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiti66

  9. 3. 2016 7.31

 16. Terveellinen ruokavalio

  Terveellinen ruokavalio

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pamina

  9. 3. 2016 12.50

 17. Kuitupitoinen ruokavalio, riittävä

  Kuitupitoinen ruokavalio, riittävä lepo, liikunta ja hyvät ystävät.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mariam

  10. 3. 2016 6.21

 18. en ole kokeillut,

  en ole kokeillut, kiinnostaisi kyllä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  piitu

  10. 3. 2016 22.08

 19. liikkumalla ja ruokavaliolla.

  liikkumalla ja ruokavaliolla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiu

  11. 3. 2016 11.06

 20. terveellinen ruokavalio, liikunta

  terveellinen ruokavalio, liikunta . Akupunktiota olen kokeillut useamman kerran ja vaivoihin olensaanut apua

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lissukka

  13. 3. 2016 14.54

 21. Nukun tarpeeksi, pyrin

  Nukun tarpeeksi, pyrin syömään terveellisesti ja liikun ja hoidan ihoani.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sääski

  17. 3. 2016 20.15

 22. Akupunktiota haluaisin kyllä

  Akupunktiota haluaisin kyllä kokeilla. Hyvä ruokavalio, lepo ja liikunta ylläpitävät kokonaisvaltaista terveyttä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marja

  20. 3. 2016 1.25

 23. Nukun, syön (omasta

  Nukun, syön (omasta mielestäni) terveellisesti, liikun ulkona.

  Itselleen pitää myös olla armollinen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Minna T

  22. 3. 2016 9.56

 24. Terveellinen ruokavalio ja

  Terveellinen ruokavalio ja liikuntaharrastukset

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kaiza

  24. 3. 2016 19.28

 25. Uiminen ja liikunta

  Uiminen ja liikunta luonnossa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  saku

  24. 3. 2016 19.29

 26. Ulkoilemalla, yritän syödä

  Ulkoilemalla, yritän syödä terveellisesti, mutta lipsuuhan se…En ole käynyt akupunktiossa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nöyvei

  30. 3. 2016 10.04

 27. Olen kiistellyn Bemer-laitteen

  Olen kiistellyn Bemer-laitteen onnellinen omistaja.Toimii minulla.Olen päässyt eroon särkylääkkeistä ja nukun levollisemmin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mari

  31. 3. 2016 20.28

Kirjoita kommentti