Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 5. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Lähettäjä tuntematon

Niina With on kirjamaailman kokenut konkari. Hänen käsiensä kautta kulkee vuosittain useita kymmeniä käsikirjoituksia. Myllylahti-kustantamo, jossa hän työskentelee kustannuspäällikkönä on julkaissut jo yli 500 kirjaa ja on erikoistunut erityisesti dekkareihin.

Niina With on kirjoittanut matkakirjoja, suosittuja Sikin sokin lastenkirjoja sekä pari hauskaa chick lit kirjaa Stella nimisen nuoren naisen elämästä ja kommelluksista. Nyt hän tarttui jännitysromaanigenreen ja kirjoitti dekkarin. Tämäkin tyylilaji sopii ammattikirjoittajalle- ja käsikirjoitusten ammattilukijalle todella mainiosti.

Lähettäjä tuntematon on viihdyttävä ja tiivistunnelmainen. Se on sopivan jännittävä psykologinen dekkari loppuun saakka, vaikka veri ei roiskukaan. Mielestäni psykologiset dekkarit ovat paljon jännempiä kuin ne, joissa asioita ratkotaan sivu toisensa perään vain väkivallan keinoin. Kirjaa onkin tosi vaikea jättää kesken, omani luin lähes yhdeltä istumalta. Tapaus on myös omalta kannaltani katsoen mielenkiintoinen. Se liikkuu samassa maailmassa, missä With itsekin tekee työtään. Toimittajana voin hyvin asettaa itseni hänen asemaansa, jossa sähköposti täyttyy päivittäin yhä uusista käsikirjoitusehdotuksista. Niissä kirjoittajat jättävät käsikirjoituksensa, esittelevät itsensä ja jättävät tietysti yhteystietonsa. Kunnes yhtenä päivänä tietty viesti tulee hänen henkiökohtaiseen sähköpostiosoitteeseensa ja siinä lähettäjä onkin tuntematon.

Ensin kirjan päähenkilö, kustannustoimittaja Laura Sirola, ei välitä postista, mutta pikkuhiljaa se rupeaa häntä vaivaamaan. Lähettäjä tietää hänen henkilökohtaisista asioistaan aivan liikaa. Lauralle tulee tunne, että häntä tarkkaillaan ja pihallakin käy joku. Jopa naapurin puheet viittaavat johonkin uhkaan. Kuka lähettäjä on ja mitä hän tahtoo? Puuttuuko hän Lauran elämään käsikirjoituksensa mukaan? Missä vaiheessa hän ottaa henkilökohtaista kontaktia? Miksi hän on päätynyt uhkaamaan Lauraa? Heti dekkarin alkumetreiltä sen loppuun saakka lukija joutuu pohtimaan syitä ja seurauksia, jotka paljastuvat vasta viimeisillä lehdillä.

Kirjan toinen päähenkilö on toimittaja Sami Vilén, jolla on kaksi lasta ja jonka vaimolla on psyykkisiä ongelmia. Hän saa pyynnön kirjoittaa arveluttavan jutun, joka vapauttaisi hänet ainakin hetkeksi trauman setvimisestä. Lauran ja Samin tiet kohtaavat ja tunnelma tiivistyy.

Kirjassa on taitavasti käsitelty myös äitinä olemisen iloja ja suruja. On helppo samastua Lauraan, kun hän epätoivoisena etsii jokivarteen kadonnutta tyttöä.

On vaikea kirjoittaa kirjasta enempää paljastamatta sen juonta ja yksityiskohtia. Lukekaa ja nauttikaa itse ! :)

Lisätietoja Myllylahdesta ja kirjoista:

www.myllylahti.fi

 


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti