Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 6. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Patsaat kertovat julmia tarinoita

Pakko aloittaa juttu sanomalla huh huh. Enpä ole tullut ajatelleeksi maailman tärkeimmillä paikoilla tönöttävien ”suurmiesten” muistolle pystytettyjen patsaiden karmeita taustoja! Toinen toistaan julmemmat tarinat vyöryvät kirjassa esille. Herää kysymys, miksi he yhä seisovat toreilla ja turuilla, näkyvimmillä paikoilla!

Kirjailija Ari Turunen on perehtynyt patsaisiin maailman historian hallitsijoiden kyseenalaisiin saavutuksiin ja heidän taustoihinsa perin juurin.

Julmaa ja vieläkin julmempaa on ollut. Hassua, että matkatessamme maailmalla, usein asetumme näiden patsaiden eteen kuvattaviksi. Patsaat ovat osa kaupunkikulttuuria ja historiaa. Silti hämmästyttää, että kamalia tekoja tehneet ”suurmiehet” yhä seisovat paikoillaan ja saavat meiltä arvostusta pääsemällä myös kotialbumeihin. Jopa hääkuvaan, joita usein otetaan kuuluisilla paikoilla ja patsaiden edessä!

Kirjan patsaat esittävät kaukaisen historian henkilöitä, vain Mao Zedong 1893-1976 (perusteellinen puhdistaja) ja Che Guevara 1928-1967 (komea teloittaja) ovat eläneet meidän aikanamme.

Kirjan mulkerotarinoita on kaikkiaan  26.

Kirja on varsin mielenkiintoista ja opettavaa luettavaa. Sitä ei pidä lukea, eikä oikein pystykään lukemaan, kuten romaania. Jo yhdessä tarinassa riittää niin paljon sulateltavaa. Raskasta tarinaa, eikä asiaa helpota yhtään se, että tälläkin hetkellä elävät valtaansa häikäilemättömästi käyttävät  ”suurmiehet” teettävät ja pystyttävät itselleen patsaita minkä kerkeävät.

Kirjan ”mulkerotarinoita” on kaikkiaan  26.

Lukusuositus sateisiksi kesäpäiviksi. Sisällöstä riittää kahvipöydässä keskusteltavaa. Tutustukaa myös Turusen aiempaan tuotantoon.

 

Into-kustannus kirjoittaa:

”Tiesitkö, että Iivana Julma määräsi nykyiselle Punaiselle torille ison padan, jossa oli kiehuvaa vettä. Padassa hän keitti elävältä kaikki ne, joita piti vastustajinaan. Mitä enemmän yksittäinen ihminen on valloittanut, alistanut ja tappanut, sitä todennäköisemmin hänelle pystytetään patsas.

Oman maan suurmies ja sankari on yleensä naapureidensa pahin rikollinen. Eri maiden pääkaupungeissa on tyypillisesti iso patsas, jossa on kuvattu tiukkailmeinen mies hevosen selässä tuijottamassa horisonttiin. Usein hänellä on miekka kohotettuna tarkoin valittuun ilmansuuntaan.

Kaupunkien asukkaat ottavat nämä muistomerkit itsestäänselvyyksinä. Ne ovat tuttuja lapsuudesta ja koulujen oppikirjoista. Muistomerkkien henkilöt ovat sankareita, jotka ovat tuoneet maalleen kunniaa. Ari Turusen kirjassa kerrotaan toisenlainen tarina näiden henkilöiden saavutuksista. Turuselle merkkihenkilöt eivät ole sankareita vaan pahoja poikia, joita kaikkia yhdisti yksi sama piirre. Heidän kanssaan ei kannattanut olla eri mieltä. Kirjassa esiintyvät muun muassa Aleksanteri Suuri, Lenin, Vasco da Gama ja Martti Luther.

VTL Ari Turunen (s. 1966) on kirjoittanut useita suosittuja tietokirjoja, jotka käsittelevät ihmisten tapojen historiaa ja maailmankuvien muutoksia. Hänen suosittu tietokirjansa Ettekö te tiedä kuka minä olen? Ylimielisyyden historiaa on käännetty monille kielille.”

 

www.intokustannus.fi


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti