Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 2. 2010 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Poltetut varjot

Pakistanilainen Kamila Shamsie on julkaissut viisi romaania englanniksi, ja arvostetun Orange-palkinnon tuomaristo nimesi hänet vuosituhannen vaihteessa yhdeksi uuden vuosisadan 21 huomionarvoisimmasta kirjailijasta.

Kuitenkin vasta Poltetut varjot (Gummerus) oli paitsi kriitikoiden suosikki myös kaupallinen menestys. Kirjan oikeudet on myyty 15 maahan ja muiden muassa Salman Rushdie on tunnustautunut nuoren naiskirjailijan faniksi. Shamsie vierailee Helsingissä 23.-24. helmikuuta.

Nuori Hiroko Tanaka menettää rakkaansa yhdessä häikäisevässä valonvälähdyksessä. Nagasakin atomipommi jättää hänelle vain linnunmuotoiset arvet selkään. Hiroko lähtee Delhiin etsimään uutta alkua kuolleen kihlattunsa Konradin yläluokkaisen perheen luota. Hän löytää yllättävän sielunkumppanin perheen Sajjad-nimisestä palvelijasta. Juuri kun pariskunta on asettumassa aloilleen, Intia alkaa natista liitoksistaan. Hirokon ja hänen uuden perheensä vaiheikas matka halki toisiinsa törmäävien kulttuurien, uskontojen ja ideologioiden on vasta alussa.

Poltetut varjot on eeppinen tarina kahden perheen yhteen kietoutuvista vaiheista levottomasti liikehtivässä maailmassa, toisen maailmansodan viimeisistä päivistä Japanissa jakautumisen partaalla olevaan Intiaan, 80-luvun alun Pakistanista WTC-iskujen jälkeiseen New Yorkiin ja Afganistaniin. Se on rodut, rajat ja sulupolvet ylittävä kertomus rakkaudesta, sattumasta ja anteeksiannosta.

“Poltetut varjot on kunnianhimossaan huima ja ulottuvuuksiltaan eeppinen [romaani]. Kirjailijan päämäärien, mielikuvituksen ja taidokkuuden yllätyksellinen laajennus. Ei voi kuin ihailla tapaa, jolla hän edistää ymmärrystämme uusista globaaleista jännitteistä.”
– Anita Desai

”Kamila Shamsie on äärimmäisen taitava ja kunnianhimoinen kirjailija. Hän ymmärtää syvällisesti, kuinka maailman tragediat ja historia muokkaavat toisiaan ja kuinka ihmiset voivat yrittää välttää kohtalonsa murskaamaksi joutumista ja löytää humaaniutta, jopa aikansa hurjimmilla taistelutantereilla. Poltetut varjot on kiehtova romaani, joka herättää lukijassa voimakkaita tunteita ja ajatuksia.”
– Salman Rushdie

KAMILA SHAMSIE
Kamila Shamsie (s. 1973) on palkittu pakistanilaissyntyinen kirjailija, jonka Orange-palkinnon tuomaristo on nimennyt uuden vuosisadan 21 huomionarvoisimman kirjailijan joukkoon. Shamsien viisi englanniksi julkaistua romaania ovat saaneet lukuisia tunnustuksia, ja viime vuonna ilmestynyt Poltetut varjot kilpaili parhaalle englanninkieliselle naiskirjailijalle myönnettävästä Orange-palkinnosta. Pakistanin ja Lontoon välillä sukkuloiva Shamsie kirjoittaa romaanien lisäksi useisiin lehtiin, kuten the Guardianiin.
shamsie

KAMILA SHAMSIE, POLTETUT VARJOT
alkuteos Burnt Shadows
suomentaneet Kristiina Drews ja Tommi Uschanov
462 sivua
Ovh. 34 €

Tiedotteen väitti
www.gummerus.fi


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti