Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 4. 2016 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Sormet multaan vie!

Keittiöpuutarha-kirja alkaa haaveilulla. ”Perunoita omasta maasta, piirakka oman puutarhan antimista ja mehua omasta raparperisadosta..” Tämä varmasti onkin monen harrastajapuutarhurin suurin unelma. Kirja kannustaa yrittämään.

Keittiöpuutarha – siemenestä lautaselle on melkoinen ”järkäle”. Kirja on 240 sivuinen, siinä on kovat kannet, kluuttiselkä, lukunauha, eikä paperin laadussa tai paksuudessa ole säästelty. Se on harvinaista! Kustantaminen on kallista puuhaa.

Tämän kirjan vetovoimana luotetaan ulkoiseen laatuun ja sen tunnettuihin tekijöihin. Asialla ovat rautaiset puutarha-alan bloggaajat ja ammattilaiset Kati Jukarainen, Maria Kesänen sekä monista sisustukseen liittyvistä televisio-ohjelmistakin tuttu Hanna Sumari.

Hanna on ikipirteä innostuja ja hänen kädenjälkensä näkyy ertyisesti kirjan lopussa olevassa reseptiosuudessa. Jukarainen ja Kesänen vastaavat kasvattamisen tieteellisestä puolesta. Yleisimmät puutarhakasvit esitellään lajityyppeinä ja vinkkejä annetaan niin yleiseen puutarhanhoitoon kuin keittiöpuutarhan, tai vaikkapa kompostin perustamiseen. Mukaan on valittu kasveja, joiden kasvattaminen on aloittelijaltakin helppoa.

Kirjasta välittyy tekemisen ilo. Se saa mielikuvituksen lentoon ja haaveet omastakin viherpeukaloinnista heräämään.

Ja aina, vaikkei loppujen lopuksi ryhtyisikään viljelijäksi, voi kirjaa ainakin selailla ja haaveilla, siten pääsee pienimmällä vaivalla.

Hannan keveitä ruokaohjeita kannattaa kokeilla. Vaikkapa tätä kukkakaalikuskusia, kesän ensimmäisistä kukkakaaleista, auringonlämmittämistä tomaateista ja itse kasvatetuista yrteistä, siitä tulee todella herkullista.

Kukkakaalikuskus

1 kukkakaali
1/2 rkl voita
1/2 sipulia hienonnettuna
300 g tomaatteja (noin 4 keskikokoista tomaattia)
1 1/2 dl hienonnettua basilikaa
1 1/2 dl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1/2 dl sitruunamehua
1 rkl raastettua (luomu) sitruunan kuorta

Pilko pesty kukkakaali ja surauta se pieneksi rouheeksi monitoimikoneessa. Sulata voi isolla paistinpannulla ja kuullota sipulia muutama minuutti keskilämmöllä. Älä ruskista! Lisää pieneiksi kuutioiksi leikatut tomaatit ja hauduta niitä viisi minuuttia. Sammuta levy, lisää kukkakaaliraaste, yrtit, suola ja pippuri sekä sitruunan mehu ja kuoriraaste. Sekoita kaikki huolellisesti keskenään ja anna tekeytyä hetki kannen alla.

Kirjan on kustantanut www.readme.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti