Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 9. 2019 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Vaihdevuosien ihanuus ja kurjuus

Hyppe Salmi kirjoiti kirjan vaihdevuosista. Aaltoja ja asiattomuuksia paneutuu lähes kaikkia naisia koskevaan riesaan mitään kaunisttelematta ja lämpimällä huumorilla höystettynä. Kustantaja on Tammi.

Vaihdevuodet, eli menopaussi kohtaavat naisen, kun kuukautiset loppuvat ja hormonituotanto alkaa hiipua. Tästä syntyy vaihtelevasti monenlaisia vaivoja. Lista on loputon.Oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Pahimmillaan ne ovat lähes invalidisoivia.

Nuori ystäväni totesi toiveikkaasti, että eiväthän ne vaivat kestä kuin muutaman kuukauden. Pakko oli todeta, että ne voivat kestää vaikka koko elämän! Toinen ystäväni hyrisi tyytyväisyyttään. ”Kuukautiset vain loppuivat ja se oli siinä, mitään vaivoja en sen jälkeen ole havainnut”. Tämä kommentti saa pahoja vaihdevuosivaivoja potevan muuttuvan kateudesta vihreäksi.

Itse kuulun kategoriaan, jolla vaivoja on ollut koko elämän. Menkat alkoivat jo 12 vuotiaana ja jatkuivat 50 vuotta. Hikipuuskat olivat sen jälkeen megalomaanisia vuoden päivät. Nyt se vaiva on vihdoin alkanut hellittää. Hikipuuskat kyllä sietää. Nehän ovat puuskia, jotka tulevat ja menevät.Yöhikoilu on harmillisempaa, koska silloin ne vaikuttavat unen laatua heikentävästi. Sitä en enää pode.

Lääketiede on keksinyt hormonikorvaushoidot ja niitä gynegologit kauppaavatkin ahkerasti. Moni on saanutkin hyötyä. Rintasyövän ja veritulpan riskit ovat pieniä, mutta mahdollisia. Minulle nämä hoidot eivät sovi. Käy päinvastoin kuin pitäisi. Oireet lisääntyvät, ahdistus ja stressitaso nousevat vaikka pitäisi käydä päinvastoin.

Tunnepuoli on kunnossa. En itke, enkä raivoa. Kaipaan PMS-oireiden aikaisia tarmonpuuskia, jolloin sain vuorokauden aikana tehtyä kahden viikon työt. :) Nyt  tarmonpuuskia saa odottaa.

Koetetaan kestää! Jutellaan kavereiden kanssa. Se on nyt sallittua. Aiemmin vaihdevuosista ei ole saanut puhuakaan. Se on ollut vaiettu juttu. Vaivojen vertaaminen ja jakaminen auttavat.

Kunnosta kannattaa pitää huolta ja ruokavalio vihanneksia ja marjoja sisältävänä. Suosittelen puolikkaiden syömistä lihomisen estämiseksi. Puoli annosta kerrallaan oli ruoka mitä tahansa. Sillä keinolla saa kalorimäärää pienemmäksi.  Minua on auttanut myös E-vitamiinin lisäys ruokavalioon. Mm. Efamol kapselit estävät ihoa ja limakalvoja kuivumasta.

Lukekaa Hyppe Salmen kirja. Se opettaa myös nauramaan ja suhtautumaan huumorilla pahimpina päivinä.

 

 


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti