Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 4. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Danse Macabre

Kuvanveistäjäliiton Galleria Sculptorissa on nyt esillä Pauliina Turakka Purhosen huikea näyttely “Danse Macabre… ja muita tansseja”. Hänen teoksensa ovat pehmeitä, kirjailtuja kangasveistoksia, joissa taidehistorian kuvasto ja symboliikka sekoittuvat arkiseen.

Taiteilija kertoo: “Kun olin nelivuotias, jäin pikkusiskoni kanssa hetkeksi kahden saunaan. Sisko tippui lauteilta ja sai vakavan aivotärähdyksen. Muisto on vaivannut minua aina. Työnsinkö hänet lauteilta? Olihan hän jatkuvan katkeran kateuteni kohde, pieni ja suloinen, perheen keskipiste. Vai katsoinko vain kuinka hän putosi? Kuvittelen kammottavan kopsahduksen pienen pään osuessa kaukana alapuolellani kaakelilattiaan.

Danse Macabre on keskiaikainen kuolemantanssi-aihe, missä luurangot tanssittavat eläviä kohti kuolemaa. Puolitoista vuotta sitten valmistelin teosta aiheesta. Se oli lähes valmis, mutta jotain puuttui. Halusin sen rinnalle toisen teoksen, joka jotenkin kirkastaisi sisältöä. Siskon tipahtaminen on erottamaton osa minua, eräänlainen syyllisyyden ja vastuun/vastuuttomuuden pohjavire, joka leimaa ihmissuhteitani. Tartuin aiheeseen. Kesken sen työn olin juhlimassa avajaisia. Iloisessa nousuhumalassa tanssin pikkuveljeni kanssa. Hän on iso ja vahva mies ja innostui nostelemaan minua. En ole mikään keijukainen enää, tuskin koskaan ollutkaan. Tipahdin kesken hulinan. Ensimmäinen ajatus, kun tulin tolkkuihini, oli: ettei vain nyt käynyt pahasti, ettei veljelle jää tästä taakkaa.
ptp-Pauliina-Turakka-Purhonen-Nosto

Sattumat muovaavat rakenteemme. Myös edellisten sukupolvien taakat jäävät meidän lihasmuistiimme. Kokonainen kaapisto luurankoja ohjailee elämää ja vaikuttaa tekemisiimme, tunteisiin ja päätöksiin jopa. Joskus kohtaamiset tai sattumat, toisinnot tapahtumista, kuten nämä kaksi putoamista, joista toinen sattui lähes neljäkymmentä vuotta ensimmäisen jälkeen, valaisevat äkillisesti meitä ohjailevat langat, parhaimmassa tapauksessa purkavat ne. Vapauttavat, jos ei nyt ihan joka jäsentä, niin ainakin pari sormea.
ptp-jouluporsas

Teokset ovat kirjailtuja kangasveistoksia, toisintoja taidehistoriasta tutuista aiheista. Joukossa on yksi maalaus puutarhasta ja dokumentointi tanssista siellä.”
ptp-danse-macabre

Pauliina Turakka Purhonen: Danse Macabre… ja muita tansseja/ …och andra danser

15.4. – 3.5.2015Pauliina Turakka Purhonen töitä kutsuun

Galleria Sculptor

Eteläranta 12, 00130 Helsinki

Avoinna: 
ti-pe 11-17

la-su 12-16


Kirjoita kommentti