Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 10. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Impressioita kaupungista

Rikhardinkadun Taidelainaamon kuukauden taiteilija on lokakuussa 2015 akvarellisti Mika Törönen.

(Vasemmalla: Syksy, 2015, akvarelli, 37 x 27 cm)

”1800-luvun Pariisissa impressionismi puhkesi kukkaansa. Mika Törösen kaupunkikuvat viestivät samankaltaisesta tarttumisesta hetkeen, värin ja vaihtelevien tilanteiden impressiosta, jossa ihminen on samalla kuvauksen keskipiste, fokus. Jean Tardieun mukaan impressionismi ihannoi näkyvää todellisuutta sellaisenaan. Niin on Törösenkin teoksissa, joista muodostuu lähestulkoon romanttinen, mutta samalla dokumentaarinen Helsinki-kuvaus, jossa aiheet on haettu paikan päältä kiertelemällä ja havainnoimalla olosuhteita ja ihmisen toimintaa. Voitaisiin puhua ”elämästä Helsingissä” tai ”rakkaudesta kaupunkiin”.

Mika Törösellä on hallussaan virtuoosimaisen hyvin toteutettu akvarellitekniikka, johon hän ei tarvitse edes luonnostelua, vaan maalaa vaikutelmansa suoraan paperille. Aihe ja sen kuvaustapa tuovat elävästi mieleen impressionisteista Edgar Degasin hetkeen tarttuvia teoksia kuten Muusikkoja oopperan orkesterisyvennyksessä  tai Folies-Bergèren baari. Degasin kuvat ovat kuin muistiinmerkintöjä ihmisestä omassa kaupunkiympäristössään silloin, kun hän ei edes huomaa, että häntä kuvataan tai silloin, kun hän ottaa vain joksikin riittäväksi sekunniksi katsekontaktin kuvaajaansa. Edouard Manetilla saattoi Törösen lailla olla aiheenaan kuka tahansa missä tahansa kuten Oluentarjoilijatar.

Kevät, 2015, akvarelli, 29 x 36 cm

Kevät, 2015, akvarelli, 29 x 36 cm

Väri Törösen akvarelleissa ei ole haalea, vaan syvä. Jo 1800-luvun impressionistit käyttivät hyväkseen vastakeksittyjä valon ja värin lakeja. Maisema muuttuu valaistukseltaan eri ilmoilla ja vuorokauden hetkien mukaan aivan kuin ihmisten askareet kaupungissa. Kuvauksia on otettu sieltä, missä ihmisiä liikkuu, keskeltä heidän arkipäiväänsä niin yöllä kuin päivälläkin. Kohteeksi nousevat niin aamu ja auringon nousu kaupungin kattojen yllä yhtälailla kuin matkalaiset julkisissa kulkuneuvoissa.

Töölöntori, 2015, akvarelli, 24 x 48 cm

Töölöntori, 2015, akvarelli, 24 x 48 cm

Talvipäivä Kurvissa, 2015, akvarelli, 37 x 54 cm

Talvipäivä Kurvissa, 2015, akvarelli, 37 x 54 cm

Aihepiiri tuo Törösen teokset nykytaiteen piiriin ja moderniksi kuvaustavaksi. Olisi riittämätöntä tulkita niitä pelkästään impressionismin kautta. Kaupunkia ja ihmisiä dokumentoivassa ilmiössä näkyy taiteilijan nykyaikainen kädenjälki ja nykyaikaan liittyvät aihelmat. Raitiovaunujen elävä kuvaus saa lähes kuulemaan niiden kolinan. Kaupungin kulttuurinen ja sosiaalinen tapa toimia nousevat esiin. Henkilökuvaukset kumpuavat toisaalta Törösen muotokuvamaalauksen erikoistaidosta, jota hän on opiskellut Julian Ashton Art Schoolissa Australiassa.”

teksti: SAMI AIKIO, FM

MIKA TÖRÖNEN: Akvarelleja | Akvareller | Aquarelles

8.-31.10.2015

Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamo

Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

ti-pe 12-18

la-su 12-16


Kirjoita kommentti