Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 6. 2016 Teksti Liisa Wilska Yksi kommentti Kuvataide

Juhannustanssit ja Pohjolan kesäyö

Juhannustanssit on Anders Zornin tunnetuimpia maalauksia. Siinä hän kuvaa talonpoikaistansseja Taalainmaan Morassa, kotiseudullaan, jonne hän oli palannut oleskeltuaan useampia vuosia ulkomailla vaimonsa Emman kanssa. Teos on maalattu 1897.

Tanssivien parien taustalla näkyy tyypillinen ruotsalainen juhannussalko, jonka huipulla on Ruotsin lippu. Tanssivat parit pyörivät katsojan ohi hurjassa polskassa. Punamullalla maalatun talon päätyyn ja tyttöjen valkeisiin asusteisiin heijastuvat aamun ensimmäiset auringonsäteet. Valo ei ole varsinaista päivänvaloa vaan se on kalpeaa ja ilman auringon lämpöä. Se tuo mieleen tyynen kesäyön, kasteisen nurmen ja kesäkukkien tuoksun. Useilla tanssijoilla on kansallispuku päällään, mikä vie ajatukset maaseudulle ja Taalainmaalle.

Zornin maalaus välittää katsojalle Pohjolan kesäyön tunnelmaa, jossa on ripaus surumielisyyttä. Kesä ja valo kestävät pohjoisessa vain hetken ja joka hetki on otettava talteen. Juhannusjuhla Pohjolassa on ikivanha ja sen riittien alkuperä on jälleensyntymän ja hedelmällisyyden ajatuksissa.

Zornin Juhannustanssit oli ensimmäistä kertaa esillä Tukholman maailmannäyttelyssä 1897. Vuonna 1903 Taideakatemia lahjoitti sen Ruotsin Kansallismuseoon tukkukauppias Pontus Fürstenbergin ja hänen vaimonsa Göthildan antamalla tuella. Taulusta on tehty myös toinen, vähän pienempi versio, jonka tilasi amerikkalainen keräilijä ja  Zornin ihailija.

Anders Zorn ja vaimonsa Emma (os. Lamm), 1860-1942


Yksi kommentti

 1. Kiitos, samoin!

  Kiitos, samoin!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellukka

  23. 6. 2013 2.14

Kirjoita kommentti