Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 6. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Maisemasta on moneksi

Tässä mainio kesäisen retken kohde: Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton  Maisema -näyttely Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa.

Näyttelyyn on koottu 28:n suomalaisen kuvataiteilijan näkemys aiheesta ”maisema”. Teokset näyttelyyn on valinnut runsaan tarjonnan joukosta kuvataiteilija Kirsimarja Törönen-Ripatti. Hän kirjoittaa:  ”Maisemalla on pitkät perinteet länsimaisessa kuvataiteessa. Nykytaiteen tehtävä on tutkia ja kyseenalaistaa. Yleistäen voisi sanoa, ettei kysymyksenasettelussa oleellista ole vastaus – vaan ne mielenkiintoiset näkökulmat aiheeseen. Mikä on taiteilijan suhde maisemaan? Minkälainen on tekniikan suhde maisemaan? Kuinka pitkälle olemme päässeet romantiikan subliimista maisemakuvauksesta? Miten tapaamme nähdä maisema on muutoksessa?”

”Taiteilija ja ympäristö ovat aina vuoropuhelussa keskenään. Paikan ja epäpaikan identiteetti, sielunmaisemat jokimaisemien rinnalla, ihmisen paikka rakentamassaan ympäristössä, historian muokkaama maisema… Keskusteluun olen poiminut monipuolisesta tarjonnasta puheenvuoroja ympäristökokemuksista, haavoittuvan luonnon ylistys- ja puolustuspuheita, teräviä kommentteja maisemaan liittyvistä kulttuurisidonnaisuuksista. Juryttäjän silmissä näyttelyn valitsemani teokset löysivät toisensa helposti. Kokonaisuus erottui luontevasti monitahoiseksi ja mielenkiintoiseksi puheenvuoroksi – ei ainoastaan maisemasta vaan tämän hetken kuvataiteen tilasta.”

Jamie Ranta:  Metsäautotie, 2014, akryyliväri mdf-levylle

Jamie Ranta: Metsäautotie, 2014, akryyliväri mdf-levylle

Ulla Aatinen: Torstaiaamu syyskuun alkupuolella, 2015, puupiirros.

Ulla Aatinen: Torstaiaamu syyskuun alkupuolella, 2015, puupiirros.

Sanna Kananoja: Kevätkuusi, 2014, tempera kankaalle

Sanna Kananoja: Kevätkuusi, 2014, tempera kankaalle

Kirsi Karppinen: Agorafobia, 2015, veri tapetille

Kirsi Karppinen: Agorafobia, 2015, veri tapetille

Kesanayttely-Johanna-Makitalo-Unelma2014-oljyvari-kankaalle

Johanna Mäkitalo: Unelma, 2014, öljyväri kankaalle

SKjL:n MAISEMA -näyttely on esillä Kulttuurikeskus Poleenissa 29.5.-22.8.2015. Näyttely on avoinna ma-ke klo 9-19, to-pe ja pyhien aattona 9-17 sekä la 9-14.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto (SKjL) on taiteilijaseurojen kansallinen kattojärjestö, johon kuuluu 50 taiteilijayhdistystä. SKjL on liittojäsenenä Suomen Taiteilijaseurassa.

Kulttuurikeskus Poleeni

Savontie 13, 76100 PIEKSÄMÄKI

www.poleeni.fi


Kirjoita kommentti