Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 4. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Missä piileksii kohtalon osumat?

Art Kaarisillassa avautui huhtikuun puolivälissä hämeenlinnalaisen Harri Blombergin yksityisnäyttely, jossa nähdään teoksia usean vuoden ajalta. Näyttely on avoinna 3.5.2015 saakka.

Vasemmalla: Mun ja Risto Räppääjän sormi pystyssä on (2013, akryyli kovalevylle, 50×65 cm. Kuva Samuli Laurinolli)

Harrin tuotannossa on nähtävissä erilaisia hänelle tärkeitä teemoja, jotka halutaan tuoda esiin näyttelyssä. Harrin työskentelyssä on selkeästi eri kausia, joissa tietyt aiheet ovat pinnalla. Harri käsittelee teoksissaan esimerkiksi kohtaloa, kuolemaa ja sen jälkeistä elämää, kiusaamista ja itsensä puolustamista sekä ystävyyttä. Harri uskoo lujasti olevansa jonkun korkeamman voiman (Jumala, kohtalo) suojeluksessa, mutta kaipaa kiihkeästi myös ystävää täällä maan päällä. Harrille tärkeä Risto Räppääjä toistuu useissa maalauksissa, esiintyen milloin Harrin puolustajana, milloin suojelijana.

Myös värillisesti Harrin maalauksissa on eri kausia: sininen, vihreä, vaalea ja tummasävyisten maalausten kaudet. Takautuva näyttely antaa mahdollisuuden tuoda esiin vaiheita Harrin työskentelystä ja parhaista töistä vuosien varrelta, tuoden samalla esiin Harrin persoonaa. Näyttelyn teokset ovat pääsääntöisesti akryylimaalauksia kovalevylle tai kankaalle.

Missa piileksii kohtalon osumat 2011, akryyli kovalevylle, 40x50 cm. Kuva Samuli Laurinolli)

Missa piileksii kohtalon osumat 2011, akryyli kovalevylle, 40×50 cm. Kuva Samuli Laurinolli)

Harri on pienestä saakka laittanut asioita paperille.  Jo ennen kuin hän oppi puhumaan hän käsitteli asioita purkamalla niitä paperille, ensin piirtäen ja myöhemmin myös kirjallisesti. Harri saapuukin taidekurssille aina valmiiden, paperille ennalta kirjattujen, aiheiden kanssa. Sanojen asettelu sekä muoto ovat hänelle äärimmäisen tärkeitä. Teosten nimet ovat vuosien varrella tulleet entistä pidemmiksi ja ovat jo itsessään sanataideteoksia. Maalauksiin Harri purkaa tuntojaan, sekä iloja että suruja.

Kohtalon käsi vetää kaikkia puoleensa ja koskettaa maata (2011, akryyli kovalevylle, 40x50 cm. Kuva Samuli Laurinolli)

Kohtalon käsi vetää kaikkia puoleensa ja koskettaa maata (2011, akryyli kovalevylle, 40×50 cm. Kuva Samuli Laurinolli)

Harri Blomberg (s. 1980) on Kettukin Vuoden taiteilija 2015. Hän on maalannut Kettukin kuvataidekurssilla vuodesta 2008 lähtien. Harri on opiskellut Perttulan erityisammattikoulussa 4 vuotta, josta taidepainotteisessa opetuksessa yhden vuoden. Harri on jo pitkään työskennellyt Työkeskus Viisarin kutomossa, jossa hän tekee pääasiassa kädentaitoja vaativia poppanoita.

Art Kaarisilta aloitti toimintansa helmikuussa 2009. Galleria tekee erityistukea tarvitsevia taiteilijoita tunnetuksi tasaveroisesti muiden taiteilijoiden rinnalla. Art Kaarisilta haluaa myös herättää keskustelua taidemaailman hierarkioista. Galleriaa ylläpitää Nastolassa sijaitseva Kaarisilta ry., joka tarjoaa kulttuurialan päivä- ja työtoimintaa sekä kuvataiteen ja musiikin alan ammatillista koulutusta erityistukea tarvitseville henkilöille. Galleriaa vuokrataan hakumenettelyn kautta myös muille yksityisille ja yhteisöille.

Galleria Art Kaarisilta

Sanomatalo, 1.krs
Elielinaukio 2
00100 Helsinki

TI-PE klo 11-18
LA-SU klo 12-16
maanantaisin suljettu

Galleria on suljettu
Vapunpäivänä 1.5.

Vapaa pääsy


Kirjoita kommentti