Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 6. 2013 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Nuoret taidegraafikot 2013

Suomen Taidegraafikot järjestää vuosittain Nuoret Taidegraafikot -näyttelyn valmistumassa oleville tai vastavalmistuneille taidegrafiikan opiskelijoille. Suomen Taidegraafikoiden näyttelytoimikunta valitsee näyttelyyn osallistuvat 2-4 nuorta taidegraafikkoa, jotka saavat esittää teoksiaan Galleria G:ssä. Tänä vuonna Nuoret Taidegraafikot ovat Veera Nykänen, Elina Rantasuo ja Mari Hallapuro.

(Yllä: Elina Rantasuo: Kivi, 2013)

Veera Nykänen (s. 1985, Helsinki)

– Minä piirrän. Nuoret taidegraafikot -näyttelyssä esillä olevat työt ovat tussipiirustuksia paperille. Tussi jättää pysyvän, korjaamattoman, jäljen, minkä takia minulle on tärkeää piirtää vain teoksen kannalta olennainen. Katseeni tarkentuu siihen, mitä näen mielessäni, ja sitä ympäröi paperinvalkoinen. Tutkin, kuinka suurta tyhjyyttä pieni piirros pystyy kannattelemaan. Piirustuksiini ammennan unista, sekä pelostani luontoa kohtaan ja kaipuustani sinne.
Veera Nykänen on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2009 ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Nuoret taidegraafikot -näyttely on Nykäselle ensimmäinen hänen kotikaupungissaan. Aikaisemmat näyttelyt ovat olleet mm. Lahdessa ja Vantaalla.

Veera Nykänen

Elina Rantasuo (s. 1987, Helsinki)

– Minua kiehtovat orgaaniset ja muutoksessa olevat asiat, joissa tuntuu olevan jotain vierasta tai outoa. Kuten raparperit, kun ne puskevat lumen alta limaisina rykelminä, mutta jo muutaman viikon päästä ovat kasvaneet tavanomaiseen muotoonsa.
Piirrän havaintojeni ja muistini kautta, mutta piirrosten perusta on vahvassa intuitiossa. Koitan tuoda niissä esiin persoonallisuuteni tiedostamattoman puolen, joka tuntuu valvetajuntaa todenmukaisemmalta ja puhtaammalta. Vuonna 1940 C.G. Jung käytti persoonallisuuden kääntöpuolesta nimitystä “natural mind”: “Natural mind on henki, joka kumpuaa luonnosta eikä mistään kirjaviisaudesta. Se pulppuaa ihmisluonteesta kuin lähde maasta ja ilmaisee luonnon omalaatuisen viisauden. Se ilmaisee asiat häpeämättömästi ja huolettomasti.”

Elina Rantasuo (1987) valmistuu lähikuukausina Kuvataideakatemiasta taidegrafiikan laitokselta. Hän työskentelee pääasiassa animaation, piirustuksen ja installaatioiden parissa. Hän on ollut työharjoittelussa animaatiostudio Nukufilmillä, Tallinnassa. Lisäksi hän on opiskellut lyhyempiä aikoja vaihto-ohjelmissa Glasgowssa ja Beelitzissä, Saksassa.

Mari Hallapuro (s. 1985, Alajärvi)

– Kuvani syntyvät ympäristön havainnoinnista ja keskittyvät arkiseen. Mietin olemista ja sen jatkuvaa muutoksen tilaa kuvien kautta.
Toisinaan huomaan lohduttautuvani kaiken hämmenyksen ja myllerryksen keskellä keskittämällä huomioni pieniin yksinkertaisiin asioihin ja turhalta tuntuviin epäolennaisuuksiin. Sitten teen niistä kuvia ja se auttaa minua olemaan enemmän läsnä tässä ajassa.
Kunnianhimoinen tavoitteeni on taltuttaa katoava hetki kuviin ja samalla pyrin jättämään oman pienen jälkeni ajan virtaan.
Mari Hallapuro valmistui syksyllä 2012 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta. Hänen viimeisimpiä teoksiaan on ollut esillä Kuvan Kevät 2012-lopputyönäyttelyssä Kuvataideakatemialla sekä yksityisnäyttelyssä Galleria FAFAssa, Helsingissä, tammikuussa 2012. Hallapuron teoksia on hankittu Helsingin Taidemuseon kokoelmaan sekä Valtion taidekokoelmaan.

Mari Hallapuro

Mari Hallapuro

Nuoret taidegraafikot 2013

Galleria G

Pieni Roobertinkatu 10, 00120 Helsinki

29.5. – 16.6.2013

+358-9-7002 8501

Galleria avoinna: ti, to, pe 11–17  •  ke 11-18  •  la-su 12-16


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti