Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 7. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Pohjoissuomalainen

Malmitalon galleriassa on esillä haukiputaalaisen taiteilijan Anssi Hanhelan vahvoja teoksia 22.8.2015 saakka.

(Vasemmalla: Kesällä, öljy kankaalle, 2010, 110 x 100 cm)

Hanhelalle miehen elämä on olemassaolon kamppailua todellisuuden ja omien herkkien tunteiden välillä.

Miehen elämä on eksistentialistista hätää siitä, mikä muistiin piirtyneistä jäljistä on todellisuutta, mikä yksinäisyydestä johtuvan haaveilun ja voimakkaiden tunteiden värittämää.

Kaikki kuitenkin on yhtä totta, vaikka Hanhela ymmärtääkin että ympäröivä maailma hahmottuu vahvasti hänelle oman itsensä kautta.

 

Hanhelan päiväkirja on tarinoita, kohtauksia elämästä, jotka visualisoituvat värikkäinä ekspressiivisinä kuvina miehen seksuaalisuudesta, himosta, naisen ihanuudesta, ahdistavuudesta sekä kumppanuudesta.

Jos miehen elämä on keskeisessä roolissa Hanhelan töissä, niin on nainenkin. Hanhela tarvitsee naisen rinnalleen.

Anssi Hanhela - kummitus_1_2010_44514

Hanhelan taiteilijaura alkoi 1980-luvulla ekspressiivisinä maisemamaalauksina. Ympyrä sulkeutui vuosituhannen vaihteessa, kun hän palasi konstruktivististen jumalkuvien ja minimalistisen seksuaalisuutta käsittelevin piilokuvien jälleen maalaamaan värikkäitä maalauksia; nyt miehen elämästä naisen rinnalla, miehestä osana maalaisidyllistä sielunmaisemaa ja miehen karvalakkilähetystökritiikkiä markkinataloutta kohtaan.

Anssi Hanhela - kummitus_2_2010_44515

Hanhelan huumori on mustaa ja sarkastista, mutta tämä ilkikurisuus ei ole tarkoitettu kuoleman vakavaksi, vaan se on pääsytie aina uuteen. Kuvien tekeminen on työkalu analysoida omat tunteet ja ajatukset järjestykseen; ja nauraa railakkaasti päälle.

Teksti: Erja Kärkkäinen, teatteriohjaaja ja kuvataiteilija Kemijärvi Suomi

Anssi Hanhela - pellolla1_44516

”Vältän liiallista sitoutumista vain yhteen muotokieleen. Yritän visualisoida omia mielikuvia ja tunnetiloja kuvataiteeksi”, kuvailee Hanhela työskentelyään, ”seksuaalisuus, rakkaus, himo, viha, ahneus, pelko ja ahdistus. Välineet ja tekotavat ovat maalaus, piirustus, grafiikka, video, installaatio.”  Hanhela haluaa välttää tekemisen raskauden tuomaa vakavuutta ilmaisussa.

 

Malmitalon galleria

Ala-Malmin tori 1, Malmi, Helsinki

Avoinna arkisin ma–to 9–20, pe 9–18 ja la–su suljettu

 

 

 


Kirjoita kommentti