Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 1. 2009 Teksti Liisa Wilska Yksi kommentti Kulttuuri

Kolme taidemaalaria

Taidemaalariliitto täyttää vuonna 2009 80 vuotta. Juhlinnan aloittaa liiton galleriassa 8.1.2009 yleisölle avautuva kolmen vahvan, hienon naistaiteilijan näyttely. Esillä on Anita Snellmanin (1924-2006) ja hänen kahden oppilaansa Marjukka Paunilan ja Raili Tangin töitä.

Taidemaalari Anita Snellman aloitti opintonsa kaksikymmenvuotiaana Suomen Taideakatemian koulussa ja jatkoi niitä Tukholmassa ja Pariisissa, jonne jäi viideksi vuodeksi asumaan ja työskentelemään. Vuonna 1955 hän muutti Välimerelle Ibizan saarelle, josta tuli hänen luovan työnsä keskeinen kotipaikka koko elämän ajaksi. Vuosina 1971-1979 hän opetti Suomessa, mutta palasi saarelleen aina kun oli mahdollista.

Monet tämän päivän tunnetut nykymaalarit ovat olleet hänen oppilaitaan. Anita Snellman oli yleisön rakastama valon ja värin maalari. Hän toi Välimereltä Suomeen puhtaasti ja raikkaasti maalatut, aiheiltaan rikkaat maalauksensa säännöllisin väliajoin näyttelyihin. Vuonna 1976 hänet valittiin Helsingin Juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi. Taidehallissa pidetty näyttely oli yleisömenestys. Yhdeksän vuotta myöhemmin hänen laaja retrospektiivinen näyttelynsä Retretissä toi esille uusia puolia taiteilijasta. Väriä tutkivien asetelmien, ihmisfiguurien ja kirjavien kukkojen rinnalle nousi intohimoisesti maalattuja, elämän ja kuoleman tematiikkaa käsitteleviä triptyykkejä. Aamuruskot, keväiset puutarhat, kukat ja mantelipuut pysyivät rakkaina aiheina edelleen.

Marjukka Paunila on ennen kaikkea asetelmamaalari. Viime aikoina näyttelyissä on kuitenkin ollut esillä myös suurikokoisia, vaikuttavia maisemia ja herkullisia interiöörejä, joihin Kiinan matkoilta saadut vaikutteet tuovat eksotiikkaa. Asetelmissa herkät ja rohkeat sommitelmat, kuulaat temperaväripinnat ja niihin yhdistetyt kirkassävyiset öljyvärein maalatut yksityiskohdat rakentavat tasapainoisen kokonaisuuden. Välillä maalari leikittelee dekoratiivisuudella, rytmisellä viivakielellä. Munatemperatekniikka käyttää hyväkseen valkoisen pohjan valoa, josta värit saavat ohuesti maalattuna loistonsa. Marjukka Paunila on myös akvarellimaalarina hienostunut ja taitava.

1980-luvun alusta saakka Raili Tang on kuulunut abstraktin maalarijoukon kärkeen Suomessa. Hän on värin väkevä maalari. Tangin aikaisemmissa maalauksissa voimakkaiden väripintojen keskinäinen kosketus puhui maiseman kieltä. Kahdeksankymmentäluvun loppupuolella maalari kulki työssään yhä lähemmäksi puhtaan maalauksen ilmaisua. Muutamien värien rikkailla sävyillä rakennettu monikerroksinen maalaus rakensi kuvapinnan herkäksi kokonaisuudeksi. Viimeisimmissä teoksissa maalarin sivellin on lähtenyt hurjaan tekemisen riemuun. Kerros kerrokselta, yhä uudestaan tajunnan kaikkia tasoja luotaava ajatus vie taiteilijaa päämäärää kohti. Intohimoinen asenne maalaukseen ja väriin on ollut tärkeä oppi monille Raili Tangin oppilaille mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Vapaassa Taidekoulussa.


Näyttelyn kuraattori on taidemaalari Paula Holopainen.

Näyttely on avoinna 8.1.-25.1.2009.

tm-galleria

Erottajankatu 9 B

00130 Helsinki

ti-pe 11-17

la 11-16

su 12-16


Aiheet: , , , ,

Yksi kommentti

 1. En tiennytkään, että

  En tiennytkään, että Marjukka Paunila maalaa munatemperalla – tai ehkä tämä on uutta hänen töissään. Itse olen aikaisemmin nähnyt vain hänen akvarellejaan ja muuten suosittelen hänen kirjaansa, jossa on hienoja kuvia muidenkin akvarellistien töistä ja sitten mielenkiintoinen & hyödyllinen (sille, joka maalaa) värikartta ja myös harjoituksia värien sekoittamiseksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Laura

  10. 1. 2009 15.55

Kirjoita kommentti