Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 12. 2019 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kulttuuri

Lucia tuo valon pimeään

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Juhla periytyy monien muiden vuotuisjuhlien tapaan katolisesta pyhimyskalenterista.

Suomessa Lucian päivää on vietetty pitkään erityisesti suomenruotsalaisten keskuudessa. Nykyisin Lucia-juhlallisuudet ovat suosittuja myös suomenkielisten piirissä, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.

Sokeiden ja näkövammaisten pyhimys

Osittain legendan, osittain pimeään vuodenaikaan sijoittuvan päivän vuoksi Lucia on nähty valon tuojana. Lucian legenda on hurja ja väkivaltainenkin: tiettävästi Lucian kuolema ajoittuu Diocletianuksen vainoihin vuoden 300 tienoilla. Legendan mukaan sisilialainen Lucia oli kristitty neito, jonka hänen sulhasensa kavalsi roomalaisille. Luciaa yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja surmata polttamalla, mutta kuin ihmeen kautta kumpikaan ei onnistunut. Lopulta pyöveli surmasi Lucian miekalla.

Lucia-neito vuodelta 1954, Märta Cavonius esiintymässä kuurojen lastenjuhlassa. Tulkkina  Rea Stadius. Märta Cavonius tunnetaan myöhemmin kirjailija Märta Tikkasena. Kuva: Kuurojen museo

Toisen legendan mukaan ei-kristitty nuori mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin. Lucia ei kuitenkaan huolinut miestä vaan lopulta repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle. Kun Neitsyt Maria näki Lucian vahvan uskon, hän antoi Lucialle entisiä kauniimmat uudet silmät.

Tarina kertoo myös, että mies järkyttyi ja kääntyi kristityksi. Lucia onkin sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

Lucia-juhlan historiaa

Sisiliassa Luciaa lienee palvottu pyhimyksenä jo 400-luvulla. Keskiajalla Lucia-kultti levisi vähitellen Pohjoismaihin. Suomessa varhaisin maininta Lucian päivästä on 1330-luvulta.

Suureksi juhlaksi Lucian päivä ei Suomessa muodostunut ja myös etunimenä Lucia pysyi meillä harvinaisena.

Luciaan liittyvä rikas kansanperinne, johon nykyinen juhlinta pohjautuu, on muodostunut Skandinaviassa vähitellen 1600-1700-luvuilta alkaen. Mainintoja on erityisesti Ruotsista. Ensimmäinen kirjallinen tieto Lucian päivän vietosta on Länsi-Göötanmaalta vuodelta 1746.

Osittain taustalla ovat olleet saksalaiset joulutavat, joita levisi runsaasti Pohjoismaihin juuri tuolloin.

Lucia-kilpailut ja kulkueet yleistyivät 1900-luvulla

Ruotsi-Suomessa 13. joulukuuta oli koulujen lukukauden päätöspäivä, joten Lucian juhlinta levisi koulujen kautta. Esimerkiksi Porvoon lyseosta Lucian aamujuhla mainitaan 1860-luvulla yleisenä tapana.

Nykyinen Lucian päivä, jolloin Lucia-neidot eri kaupungeissa kiertävät muun muassa päivä- ja vanhustenkodeissa, on peräisin 1900-luvun alusta. Ensimmäinen Lucia-kilpailu ja -kulkue järjestettiin Tukholmassa vuonna 1928 ja Helsingissä jo kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1930.


Kirjoita kommentti