Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 6. 2014 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kulttuuri

Suomalaisen muotoilun tähtiparia juhlitaan

Suomalaisen muotoilun vaikuttajien Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin juhlavuotta vietetään heidän 100-vuotissyntymäpäiviensä välillä 2. kesäkuuta 2015 – 18. lokakuuta 2016.

Muotoilija, kuvanveistäjä ja akateemikko Tapio Wirkkala (1915-1985) ja hänen puolisonsa graafikko, keramiikkataiteilija Rut Bryk (1916-1999) olivat luomassa suomalaisen ja samalla skandinaavisen modernin designin käsitettä, jonka kansainvälinen maine kantaa hedelmää yhä tänä päivänä. Juhlavuosi kutsuu taide- ja muotoilukentän vaikuttajat mukaan toteuttamaan vuoden tapahtumia ja sisältöjä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Juhlavuosi jatkaa työtä suomalaisen muotoilun tunnettuuden vahvistamiseksi

Juhlavuoden monipuolisten tapahtumien ja näyttelyiden sekä tuote- ja kirjajulkaisujen tavoitteena on vahvistaa Wirkkalan ja Brykin työn merkityksen näkyvyyttä. Lisäksi vuosi nostaa esiin uutta suomalaista muotoiluajattelua. Juhlavuoden sisällöt kotimaassa ja ulkomailla luovat luontevan jatkumon suomalaisen muotoilun kansallisen ja kansainvälisen tunnettuuden vahvistamiselle.

Tapio Wirkkala ja Rut Bryk

Tapio Wirkkala ja Rut Bryk. Kuva: Sami Wirkkala

Wirkkala ja Bryk suhtautuivat avoimesti uuteen tekniikkaan ja pyrkivät jatkuvasti laajentamaan muotoilun ja suunnittelun kenttää innovaation avulla. Juhlavuosi tuo suunnittelijoiden modernin ajattelutavan kiinnostavasti uusiin, tämän päivän yhteyksiin.

Tapio Wirkkala oli monipuolinen muotoilija: hänen materiaalejaan olivat lasi, keramiikka, puu ja jopa muovi.

Tapio Wirkkala oli monipuolinen muotoilija: hänen materiaalejaan olivat lasi, keramiikka, puu, metalli ja jopa muovi.

Juhlavuoden päätapahtumiin kuuluu kiertäviä näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla

Juhlavuosi käynnistyy näyttävästi Tapio Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivänä, 2. kesäkuuta 2015. Wirkkalan retrospektiivinen näyttely avataan juhlavuonna 2015 Rovaniemen taidemuseossa ja se nähdään myöhemmin muualla Suomessa ja ulkomailla. Lapissa erityisesti Lemmenjokilaakso oli Wirkkalalle merkityksellinen paikka, joka inspiroi laajasti suunnittelijan tuotantoa. Retrospektiivi-näyttelyyn liittyen järjestetään opastettuja Wirkkala-teemaisia kierroksia Lemmenjokilaakson maisemiin. Suunnitteilla on myös näyttely Milanon Expoon vuonna 2015.

Rut Bryk aloitti uransa

Rut Bryk aloitti uransa kuvallisilla aiheilla: tässä Varikset.

Rut Bryk: Palatsi

Rut Bryk: Palatsi

Kaustisen Kulttuuri ry. hankki vastikään Wirkkalan saksalaiselle Rosenthalille suunnitteleman, yli 400 esinettä sisältävän harvinaisen posliinituotteiden kokoelman, joka sijoitetaan Kaustisen Kansantaiteenkeskukseen ja avataan yleisölle kesäkuussa 2015. Wirkkalan juuret olivat Kaustisella.

Juhlavuonna järjestetään toimintakonseptikilpailu Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin kokoelman esittämisestä innovatiivisin keinoin. Kokoelma on tällä hetkellä talletettu Espoon modernin taiteen museo EMMAan.

Myös Wirkkalan eri yrityksille suunnittelemat tuotteet nostetaan uudelleen valokeilaan ja suunnittelijoiden kirjoista julkaistaan uusintapainoksia.

Osana juhlavuotta järjestetään kansainvälisten arkkitehtuuriseminaarien sarja, joista ovat jo toteutuneet Architecture & Neuroscience kesäkuussa 2013 ja Architecture & Atmosphere kesäkuussa 2014.

Rut Brykin keramiikkaa

Rut Brykin keramiikkaa

Verkkosivut: www.wirkkalabryk.fi
Facebook: www.facebook.com/WirkkalaBryk100
Twitter: https://twitter.com/TWRB

Tapio Wirkkala (1915-1985) – muotoilija, kuvanveistäjä, akateemikko

Tapio Wirkkala oli Suomen modernin taideteollisuuden johtava hahmo, jonka lasi-, keramiikka-, puu- ja hopeaesineet lumosivat kansainväliset muotoilupiirit 1950- ja 1960-luvuilla ja loivat pohjan suomalaisen muotoilun voittokululle. Akateemikon arvonimellä palkitun Tapio Wirkkalan muotoilutyö kattoi laajan alueen kotien käyttötavaroista monumentaalitaiteeseen ja abstraktiin kuvanveistoon. Wirkkala työskenteli usealle eri yritykselle Suomessa, mutta myös Italiassa, Saksassa ja Meksikossa. Wirkkalan töitä on lähes kaikkien kansainvälisesti merkittävien designmuseoiden kokoelmissa.

Tapio Wirkkala (1915-85)

Tapio Wirkkala (1915-85)

Rut Bryk (1916-1999) – graafikko, keramiikkataiteilija

Rut Bryk aloitti keramiikkataiteilijan uransa käyttämällä välineenään kuvallista kerrontaa ensin lähinnä käyttöesineissä ja myöhemmin keraamisissa laatoissa. 1960-luvulta lähtien hänen teoksensa löysivät abstraktin ilmaisun maailman. Hän teki suuria kaakelisommitelmia mm. Helsingin kaupungintaloon, Suomen suurlähetystöön New Delhiin sekä Suomen tasavallan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen. Hänen koloristilahjansa löysivät tiensä myös tekstiileihin sekä puolisonsa Wirkkalan suunnittelemien astiastojen koristeaiheiksi. Brykin töitä on laajalti kansainvälisten designmuseoiden kokoelmissa.

§rut Bryk (1916-99)

Rut Bryk (1916-99)


Kirjoita kommentti