Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 12. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Kulttuuri

Professori Pirjo Pietiselle AIV-palkinto


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pirjo Pietinen saa 10 000 euron arvoisen vuoden 2009 AIV-palkinnon tunnustuksena ravinnon ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevasta tutkimuksestaan. Pietinen on tutkinut erityisesti ravinnon yhteyksiä sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien riskiin. Pietisen tutkimus on monipuolista ja käytäntöön sovellettua.

Pietinen on aktiivisesti ottanut kantaa ja edistänyt ravitsemuksen merkityksen tuntemusta julkisuudessa. Artturi Ilmari Virtasen mukaan nimetty AIV-palkinto jaetaan nyt 14. kerran, ja sen saa ensimmäisen kerran ravitsemustieteilijä.

Palkinto luovutetaan professori Pietiselle torstaina 10.12.2009 iltapäivällä pidettävässä Ravitsemuksen Tutkimussäätiön 80-vuotisjuhlaseminaarissa, jossa Pietinen luennoi aiheesta ”Ravitsemustutkimuksesta kansanterveystyöhön”.

Professori Pirjo Pietinen jakaa saamaansa tunnustusta suomalaiselle ravitsemustutkimukselle: ”Tämä palkinto on suuri tunnustus suomalaiselle ravitsemustutkimukselle eikä yksinomaan minulle. Olen onnekseni saanut toimia kansainvälisesti tunnettujen tutkijoiden kanssa jo nuoresta pitäen. Kiitän sekä Ravitsemuksen Tutkimussäätiötä tästä huomionosoituksesta että työtovereitani, joiden kanssa tätä työtä olen tehnyt. ”

Pirjo Pietinen sai vuonna 2007 myös Euroopan maiden ravitsemustutkijoiden kattojärjestön (FENS) myöntämän tunnustuspalkinnon. Pietinen on uransa aikana osallistunut moniin kansainvälisiin tutkimushankkeisiin ja toiminut vierailevana tutkijana muun muassa Georgetownin ja Harvardin yliopistoissa Yhdysvalloissa, Leuvenin yliopistossa Belgiassa sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n palveluksessa Genevessä.

AIV-palkinto pohjautuu nimensä mukaisesti Suomen ainoan tiedenobelistin, Nobelin kemian palkinnon saaneen Artturi Ilmari Virtasen perinnölle, ja sen jakavat Suomalaisten Kemistien Seura, Suomen Biobio-seura (Societas Biochemica, Biophysica et Microbio-logica Fenniae) ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö yhdessä. Palkintoon kuuluu rahapalkinnon lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelema hopeinen A. I. Virtanen -mitali sekä kunniakirja.

Aiv Virtanen

Palkinto on jaettu 2000-luvulla vain kerran. Ravitsemuksen Tutkimussäätiön 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi perinne päätettiin elvyttää.

AIV-palkinnon saajat

1965 1. kappale A.I. Virtanen, 2. kappale Kansallismuseo
1970 Professori Nils Ellfolk; proteiinikemia
1974 Professori Eino Kulonen; lääketieteellinen kemia
1975 Professori Melvin Calvin; biokemia
1979 Professori Ichiro Chibata; biotekniikka
1981 Professori Jarmo Visakorpi; lääketiede (lastentautioppi)
1983 Professori Tor-Magnus Enari; biokemia
1985 Dosentti Leevi Kääriäinen; molekyylibiologia
1987 Professori Esko Nurmi; eläinlääketiede
1989 Professori Mårten Wikström; biotekniikka, biofysiikka
1991 Professori Pirjo Mäkelä; lääketiede (bakteriologia)
1993 – palkintoa ei jaettu
1995 Professori Ari Helenius; biokemia, solubiologia
1997 Professori Pekka Pyykkö; kemia
2006 Professori Kai Simons; biokemia, molekyylibiologia
2009 Professori Pirjo Pietinen; ravitsemustiede

Kuva 1: Professori Pirjo Pietinen, kuvaaja Nina Dodd
Kuva 2: AIV-palkintoon kuuluu rahapalkinnon lisäksi hopeinen A. I. Virtanen -mitali ja kunniakirja.

Ravitsemuksen tutkimussäätiö/Cision tiedotepalveluAiheet: , , ,

Kirjoita kommentti