Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 3. 2010 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Maailma avautuu lähiöparvekkeelta

Salla Myllylän Galleria Katariinassa esillä olevan näyttelyn lähtökohdat ovat yksinkertaiset: hiili ja paperi, havainto ja lähiympäristö.

Itähelsinkiläiseltä kotiparvekkeelta avautuvaa maisemaa hallitsee vesitorni. Se on maamerkki, aurinkokello, lähimaiseman spektaakkeli. Rekonstruktio kodin lähiympäristöstä syntyy hiilipiirroksista ja -animaatioista. Piirtäminen tekniikkana on välitöntä ja intiimiä, arkistakin. William Kentridgen esimerkin innoittamalla ”kivikautisella” tekniikalla toteutetut päivänkulkuanimaatiot laajentavat piirtämistä liikkuvan kuvan suuntaan.

Lähimaiseman eläminen päivästä toiseen, olipa syynä tilaisuus tai pakko, avaa maailmankaikkeuden kotiovelta. Havainnossa on mukana usein myös sisätila: ikkunalaudan huonekasvit ja pihan isot poppelit ovat osa samaa maisemaa. Sisä- ja ulkokuvista muodostuu monikerroksisia kokonaisuuksia.

“Professori Kirsi Saarikangas on nostanut esille ihmettelyn lähiöiden oudosta näkymättömyydestä kaupunkikuvauksissa: lähiössä kasvaneen kokemus kaupungista ei ole niinkään katuja, kahviloita ja tavarataloja vaan polkuja ja metsiköitä, parvekkeiden ja pihojen yksityisempiä tiloja. Vaikka Monet maalasi jo heinäsuovat kaikissa valaistuksissa, olisiko Roihuvuoren vesitornilla vielä sanottavaa”, Myllylä pohtii.

Salla Myllylä on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 2009. Galleria Katariinan näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä valmistumisen jälkeen.

Tervetuloa taiteilijatapaamiseen sunnuntaina 28.3. klo 14-16. Salla Myllylä kertoo näyttelystään.

Salla Myllylä: Hiilipiirustuksia ja animaatioita/Kolteckningar och animationer/Charcoal Drawings and Animations

17.3.-4.4.2010

Galleria Katariina

Kalevankatu 16, 00100 Helsinki www.helsingintaiteilijaseura.fi

ti-pe 11-17

la-su 12-16

Salla Myllylä: Naapuri, hiili paperille, 100x140 cm, 2009

Salla Myllylä: Naapuri, hiili paperille, 100x140 cm, 2009

Salla Myllylä: Chez soi, hiili paperille, 2 kpl 140x200 cm, 2009

Salla Myllylä: Chez soi, hiili paperille, 2 kpl 140x200 cm, 2009


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti