Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 9. 2012 Teksti Tiedotteet, kuvat Valtion taidemuseo, Kuvataiteen keskusarkisto/Yehia Eweis Ei kommentteja Näyttelyt

Schjerfbeckin maalauksen alta löytyi aiemmin tuntematon teos

Ateneumin taidemuseon Helene Schjerfbeck -näyttelyyn lainatun maalauksen alta on paljastunut toinen, ennen näkemätön Schjerfbeckin teos. Raaseporin maisema -maalauksen alta löytyi öljymaalaus, jossa selästä päin kuvattu nainen pitelee sylissään lasta. Teos on taiteilijan signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887. Puhdistamisen ja muiden konservointitoimenpiteiden jälkeen teos liitetään osaksi Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyä noin viikon kuluttua.

Schjerfbeck-näyttelyä valmisteltaessa yksityiseltä henkilöltä lainatun teoksen löystynyttä kehyskiinnitystä korjattiin. Korjauksen yhteydessä kehyksen alta löytyi ompeleita sekä taiteilijan nimikirjaimet: Raaseporin maisema (1890) oli ommeltu toisen teoksen päälle. Valtion taidemuseon konservointilaitoksen konservaattorit tutkivat maalauksen infrapunalaitteilla ja paljastui, että sen alla on toinen maalaus. Tutkimuksessa maalauksesta pystyi erottamaan ihmishahmon.

Raaseporin maisema on ollut saman omistajasuvun hallussa valmistumisestaan lähtien, ja se on nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Tätä ennen myöskään ”piiloteoksen” olemassaolosta ei ole ollut tietoa. On todennäköistä, että Schjerfbeck on itse ommellut teoksensa yhteen. Omistajan luvalla ompeleet on nyt purettu ja teokset erotettu toisistaan. Löytynyt uusi teos puhdistetaan ja kehystetään, ja näyttelyn päätyttyä molemmat teokset palautetaan omistajalleen.

Schjerfbeckin taiteen asiantuntija, Ateneumin intendentti Leena Ahtola-Moorhouse kertoo nyt tehdyn löydön olevan merkittävä.
 ”Taidokas teos vahvistaa Helene Schjerfbeckin ihmisläheistä taiteilijanluonnetta. Maalaus on lämminhenkinen ja maalauksellisesti kekseliäästi sommiteltu. Teoksen tekee ainutlaatuiseksi lisäksi se, että se on ollut koko ajan piilossa toisen teoksen alla. En ole urani aikana koskaan törmännyt vastaavaan tapaukseen, jossa samassa paketissa olisi yhdistettynä kaksi loppuun asti saatettua teosta”, sanoo näyttelyn kuratoinut Ahtola-Moorhouse.

Ateneumin Schjerfbeck-näyttely on tähän mennessä kerännyt 120.000 kävijää. Näyttely on esillä vielä kuuden viikon ajan ja päättyy lokakuun puolivälissä.

Helene Schjerfbeck 1.6.-14.10.2012

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, www.ateneum.fi
Aukioloajat: ti, pe 10-18; ke, to 10-20; la, su 11-17, maanantaisin suljettu
Liput: 12/10 e, alle 18-vuotiaat vapaa pääsy.
Ennakkoliput: Lippupalvelun toimipaikat ja verkkokauppa www.lippupalvelu.fi


Kirjoita kommentti