Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 6. 2016 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Näyttelyt

Söderlångvik oli Amos Andersonin paratiisi

Söderlångvikin kartano joka sijaitsee suojatussa ja luonnonkauniissa Långvikenissä Kemiössä tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön johon sisältyy taidetta, historiaa ja luontoa.

Vasemmalla:  Teija Lehdon puupiirros Omenahilloa (osa teoksesta)

Kartano oli päätoimittajan, liikemiehen ja taidemesenaatti Amos Andersonin (1878-1961) kesäparatiisi vuodesta 1927 aina hänen kuolemaansa saakka. Päärakennuksen museossa, joka avattiin 1955, voidaan tutustua Andersonin tapahtumarikkaaseen elämään, hänen taidekokoelmiinsa ja vaihtuviin kesänäyttelyihin.

Tänä kesänä Söderlångvikissa esittäytyvät Ars Fennica -palkittu taiteilija Anu Tuominen ja Paimiossa asuva lahjakas graafikko Teija Lehto. Tämä näyttely kannattaa sisällyttää tämän kesän kotimaankierrokseen ja nähdä samalla upea Söderlångvik!

Anu Tuominen – Kuulas valkea, läpäisemätön vihreä

Amos Andersonin entinen kesäresidenssi avautuu uudessa valossa taiteilija Anu Tuomisen (s. 1961) tulkitsemana kesällä 2016.

Kuulas valkea, läpäisemätön vihreä -näyttelyssä monimerkitykselliset installaatiot soluttautuvat runsaslukuisina Söderlångvikin päärakennukseen ja kartanon pihapiiriin. Ars Fennica palkittu (2003) taiteilija Anu Tuominen käyttää teoksissaan käsitöitä sekä kirpputoreilta ja luonnosta löytämiään yksinkertaisia esineitä, jotka saavat yllättäviä merkityksiä teosnimien ja leikkisän esillepanon myötä. Pienillä arkiesineen muotoon, väriin, aineeseen tai käyttötarkoitukseen liittyvillä muutoksilla Tuominen luo ennalta arvaamattoman taikatempun.

Anu Tuominen: Helmiäistä ja kristallia, yksityiskohta, 2016

Anu Tuominen: Helmiäistä ja kristallia, yksityiskohta, 2016

Näyttelyn työstäminen henkilöhistorialliseen museoon on merkinnyt taiteilijalle niin Amos Andersonin elämäntarinaan uppoutumista kuin kartanorakennukseen ja sen tunnelmaan kotiutumista. Kesän 2016 näyttelyssä Söderlångvikin museon kävijät voivatkin etsiä teoksia mitä ihmeellisimmistä paikoista: takan uumenista, pöydän alta tai itsensä kartanon herran sängyltä.

Anu Tuominen: Maisema II, 2015

Anu Tuominen: Maisema II, 2015

Päärakennuksessa on lisäksi nähtävillä Amos Andersonin oma taidekokoelma.

Teija Lehto – Omenaista

Taidegraafikko Teija Lehdon (s. 1965) töitä on esillä entisessä navettarakennuksessa sijaitsevassa Café Vivanissa.

Paimiossa asuvan Teija Lehdon Omenaista-näyttely kuvaa arjen tunnelmia ja yksityiskohtia herkullisen värikylläisesti. Söderlångvikin omenatarhojen innoittamana jokapäiväisten aiheiden läpileikkaavana teemana toimii omena eri olomuodoissaan.

Taiteilijan suhde omenaan on konkreettinen, mutta tunnepitoinen. Omenapuut hedelmineen merkitsevät hyötyä ja talvea varten purkitettua hilloa – kukkiessaan ne herättävät meissä kesän. Teoksissa tarkastellaan lisäksi muotoa; staattisen pyöreä hedelmä, narumainen luikerteleva kuori ja lasissa omenamehun loput.

Teija Lehto: Omenahilloa, puupiirros, 2012

Teija Lehto: Omenahilloa, puupiirros, 2012

Teija Lehto: Kuorikasa, puupiirros, 2016

Teija Lehto: Kuorikasa, puupiirros, 2016

Teija Lehto: Tomaatit, puupiirros, 2015

Teija Lehto: Tomaatit, puupiirros, 2015

Näyttely koostuu pääosin taiteilijalle ominaisista puupiirustuksista, joiden lisäksi esillä on vanerilevyille kaiverrettuja ja maalattuja, barokin tunnelmia heijastelevia pieniä pyöreitä asetelmia.

SÖDERLÅNGVIK

KESÄ 2016

15.5–25.9.2016

HSMe 20030708 Kuva Pentti Koskinen HS.Amos Anderssonin museo,Söderlångvikin kartano Kemiössä.

Kuva: Pentti Koskinen

 

https://www.facebook.com/soderlangvik/?fref=ts


Kirjoita kommentti