Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 9. 2009 Teksti Tiia Koskimies Yksi kommentti Kulttuuri

Kaaso – Laura Lähteenmäki

Lapsimorsian, prinsessamorsian, pakkomorsian, toisen kierroksen morsian… Pitsiunelmat ovat kaukana kaason arjesta, mutta eivät morsiantenkaan helmat aina hulmua. Toisten auttamisella on rajansa, ja ne tulevat nopeasti vastaan, jos omat tarpeet jäävät toistuvasti sivuun. Silloin uupumuksen rajamailla kamppaileva kaaso voi menettää arvostelukykynsä ja sortua ylilyöntiin, ehkä toiseenkin.

Lasten- ja nuortenkirjailijana tunnettu Laura Lähteenmäki on kirjoittanut aikuisten lukuromaanin, joka viihdyttävästä, vaaleanpunaisesta nimestään ja lähtökohdastaan huolimatta onnistuu kuvaamaan viiltävänkin tarkasti tämän päivän nuorten aikuisten elämää, jossa ihmissuhteet, perheen perustaminen ja ura luovat monelle kipeän todellisuuden.

Romaanin päähenkilö on kolmikymppinen Ilona, joka yhden kesän aikana on kaaso kolmissa häissä. Kaason velvollisuudet polttareineen ja hääkarkkeineen sekä itse häissä toistuvat ohjelmanumerot toimivat viitekehyksenä tarinalle, jonka pohjavire ja sävy on kuulaita kesäpäiviä ja juhlahumua tummempi ja koskettavampi, joskin myös humoristinen. Ilonan kautta Lähteenmäki kuvaa tälle ajalle tyypillisen koulutetun ja yksinelävän naisen, joka kokee olevansa sivullinen sekä omassa että läheistensä elämässä. Kaason rooli tarjoaa oivaltavan näkökulman ulkopuolisuuden tarkastelulle ja paljastaa näin varmasti monen kaasona olleen uupuneet ja turhautuneet tunnot ja ajatukset.

Lähteenmäki kirjoittaa ironisella otteella, jossa kieli on humoristisesta sävystään huolimatta viiltävän surumielinen. Näin syntyy kokonaisuus joka itkettää ja naurattaa, joka tarjoaa rehellisen ajankuvan nuorista aikuisista ihmissuhteiden ja pätkätöiden värittämässä arjessa.

Laura Lähteenmäki (s. 1973) on jyväskyläläinen kirjailija ja kustannuspäällikkö. Hän on kirjoittanut kymmenen lasten- ja nuortenkirjaa, joista neljä yhdessä miehensä Ville Lähteenmäen kanssa. Marenkikeiju-romaanilla hän sai Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinnon vuonna 2007.

Laura Lähteenmäki:
Kaaso
WSOY 2009
Ovh 32,00
Ilmestynyt elokuussa 2009


Aiheet: ,

Yksi kommentti

 1. Tää vois olla

  Tää vois olla ihan hyvä lukukokemus

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pia

  26. 9. 2009 0.18

Kirjoita kommentti