Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 5. 2009 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Gummerus 127 kommenttia Kulttuuri

Kirjailija Helen Dunmore Suomessa Arvottu

 

Palkitussa Ingo-nuortenkirjasarjassa nuoret pohtivat omaa paikkaansa osana luontoa.

Lapset kasvavat sarjan etenemisen myötä itsenäisiksi nuoriksi, jotka kykenevät kyseenalaistamaan aikuisten ratkaisuja. Fantasiasarjassa omaa henkiinjäämistaisteluaan käy myös merenalainen luonto, johon sarjan tapahtumat pääosin sijoittuvat. Dunmoren kirjojen vahvin teema on keskinäisen tasapainon säilyttäminen niin perheessä, yhteisössä kuin ekosysteemissä.

Ingo-sarja kertoo Sapphiresta ja Conorista, sisaruksista, joiden isä on kadonnut salaperäisesti Atlantin rannikon hyisiin vesiin. Etsiessään isäänsä sisarukset tutustuvat Ingoon, ihmeelliseen merenalaiseen maailmaan, ja sen kansaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Atlantin rannikolle Walesiin, läntiseen Cornwalliin, joka on myös kirjailija Helen Dunmoren kotiseutua.

”Alueen vesiä uhkaa ylikalastus, joka tuhoaa herkkiä koralleja ja kalojen poikasia. Delfiinit menehtyvät kalastusverkkoihin, ja saastuminen vähentää hyljekantoja. Kirjoissani olen halunnut tuoda esiin rikkaan merenalaisen maailman, jossa ihmiset ja eläimet ovat tasaveroisia”, Dunmore toteaa. Dunmore kertoo saavansa lukijoiltaan paljon postia. Nuoret pohtivat omaa paikkaansa osana luontoa. Nuoret rakastavat Ingon tarinoita, joissa pelastetaan rantautuneita delfiinejä ja joissa jääkarhut seikkailevat arktisilla vesillä.

”Viesteissään nuoret pohtivat, mitä aikuiset aikovat tehdä luonnon hyväksi. He haluavat tuoda esiin omia toiveitaan maapallon tulevaisuudesta”, Dunmore kertoo. 

Helen Dunmore vierailee Suomessa 18.-19.5. Kirjailijan teoksista keskustellaan kirjapaneelissa Annantalon Kirjativolissa Helsingissä tiistaina 19.5. kello 10.00-11.00.

Paneeliin osallistuu kirjailijan lisäksi suomentaja Paula Korhonen sekä oppilaita ja opettajia Maunulan yhteiskoulusta ja Tehtaanpuiston yläasteelta. Kirjailijan haastatteleminen on mahdollista myös muina aikoina. Aallot kutsuvat itsenäistymisseikkailuun.

Huhtikuussa ilmestyi Ingo-sarjan neljäs ja viimeinen osa Aaltojen kutsu. Siinä Sapphire, Conor ja heidän merenalaiseen kansaan kuuluvat ystävänsä Faro ja Elvira lähtevät Ingon perinteiselle aikuistumismatkalle.

”Nuorten on matkallaan taisteltava pahaa vastaan, löydettävä sisäiset vahvuutensa ja kestettävä yksinäisyys ja suuret vaarat”, Dunmore kertoo. Ingo-sarja käsittelee taitavasti myös perheen hajoamista ja uusperheen ongelmia nuoren näkökulmasta. Sapphiren ja Conorin suurin haaste on selvittää, mitä kadonneelle isälle on tapahtunut, ja täyttää kaipuunsa yhteenpaluusta. Monen nuoren lukijan on helppo samastua tilanteeseen, jossa perheessä on koettu kaikkiin perheenjäseniin vaikuttavia menetyksiä. 

Sisarukset valitsevat erilaiset tavat käsitellä menetystään. Sapphire ilmaisee vihansa rohkeasti. Hän ei hyväksy aikuisten selityksiä eikä luota heihin. Conor ottaa vastuun kantaakseen ja haluaa tukea äitiään haastamatta tätä. Hänen piilossa oleva voimansa tulee esiin tarinan edetessä. ”Päähenkilöt jakavat syvimmät tunteensa lukijan kanssa ja kutsuvat mukaan itsenäistymismatkalleen”, Dunmore toteaa. 


Dunmore opetti nuoruusvuosinaan TurussaHelen Dunmore asui nuoruusvuosinaan jonkin aikaa Turussa, jossa hän toimi englannin kielen opettajana. Dunmorea kiehtoo Suomen suhde Venäjään. ”Keskustelin Suomessa asuessani sellaisten ihmisten kanssa, joilla oli kokemuksia sota-ajasta. Olen ollut erityisen kiinnostunut siitä, mikä vaikutus Suomella ja Venäjällä on ollut toisiinsa”, Dunmore toteaa. Palkittu kirjailija sijoittikin yhden romaaneistaan Suomeen. House of Orphans -romaanissaan Dunmore kirjoittaa Suomen sortovuosista ja kertoo helsinkiläisen työläistytön tarinan. Dunmoren mukaan kirjassa on vahvasti esillä suomalaisten rakkaus omaan maaperäänsä sekä teollistumisen myötä väistämätön maalta- ja maastamuutto. Ingo kirjat saa nyt myös pokkareina

Ingo-sarjan aiemmin ilmestyneet osat ovat Ingo – Meren kansa, Ingo – Vuorovetten vartija ja Ingo – Syvyyksien salaisuus. Ingo – Aaltojen kutsu on kirjasarjan viimeinen, neljäs ja samalla itsenäinen osa. Kansainvälisesti palkitut kirjat ovat keränneet positiivisia arvioita myös suomalaisilta tiedotusvälineiltä. Sarjan kolme ensimmäistä osaa ovat saatavissa myös pokkareina. 


Ingo-meren kansa ”Romaani on erinomainen esimerkki hyvin kirjoitetusta nuorten fantasiasta, jossa ihmeen tuntu ja merkityksellinen tematiikka yhdistyvät.” -Vesa Sisättö, Helsingin Sanomat

. Parasta antia on fantasiamaailman kuvaus. Dunmore onnistuu luomaan maailman, josta lukijakaan ei haluaisi poistua. Merivirrat, delfiinit ja ilkikurinen Faro, meren Peter Pan, vievät mennessään mielikuvitusleikkiin.” -Päivi Mäkirinta, Onnimanni
-Syyvyyksien salaisuus
 ”Mukaansatempaava romaani kuvaa ystävyyden voimaa ja ammentaa vanhoista myyteistä ja legendoista. Syvyyksien salaisuus ei ole pinnallista fantasiaa, vaan lumoava sukellus valtameren salaisuuksiin.” -Laura Honkasalo, Miss Mix 

H.
helen_dunmore

Brittiläinen Helen Dunmore (s. 1952) on palkittu runoilija ja kirjailija, joka on kirjoittanut parikymmentä romaania aikuisille, lapsille ja nuorille. Hänet on palkittu muiden muassa Orange-palkinnolla, ja Ingo-sarjan toinen osa Vuorovetten vartija voitti Nestlé-lastenkirjallisuuskilpailussa hopeamitalin vuonna 2006. Helen Dunmore asuu Walesissa samoilla seuduilla kuin Ingon päähenkilöt. Hän on puhunut laajalti merien suojelun puolesta ja luennoinut sekä Isossa-Britanniassa että ulkomailla.

Alkuteoksen The Crossing of Ingo
 on suomentanut Paula Korhonen

428 sivua

Ovh. 28 €


Arvonta

Minkätyylisistä seikkailukirjoista sinä pidät eniten? Mikä on paras kirja minkä olet lukenut?

Kaikkien vastanneiden kesken arvomme  3 kpl Ingo sarjan ensimmäistä Ingo – Meren kansa pokkarikirjaa.

Arvonnassa onni suosi nimimerkkejä ”heemi” , ”marjo66” ja ”järvis”. Onnea voittajille.
 

 

www.gummerus.fi


Aiheet: , , , , , , ,

127 kommenttia

 1. Ainoat lukemani seikkailukirjat

  Ainoat lukemani seikkailukirjat ovat Viisikko-kirjoja. Valitsin sellaisen, kun ala-asteella piti lukea ja esitellä kirja. Ne ovat lapsille mukavaa luettavaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Riikka19

  16. 5. 2009 10.38

 2. Enimmäkseen fantasiasarjoja. Jotkut

  Enimmäkseen fantasiasarjoja. Jotkut sarjat koukuttaa, parasta en osaa sanoa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Petriina

  16. 5. 2009 15.30

 3. en juurikaan lue

  en juurikaan lue seikkailukirjoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Piitu

  16. 5. 2009 20.33

 4. Voisin sanoa, että

  Voisin sanoa, että kaikki seikkailukirjat ovat hyviä laidasta laitaan varsinkin tälläiselle lukutoukalle.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Santtu

  16. 5. 2009 23.29

 5. Viisikko-sarjat oli mielenkiintoisia

  Viisikko-sarjat oli mielenkiintoisia lapsena, nykyään luen erittäin harvoin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aksu

  16. 5. 2009 23.38

 6. Kyllä fantasiakirjallisuudesta puhuttaessa

  Kyllä fantasiakirjallisuudesta puhuttaessa ensin tulee Tolkienin kirjat, sitten pitkä väli ja jotain muuta. Tämä Ingo-sarja on mielenkiintoinen tuttavuus jo kirjailijan suomi-kytkennänkin takia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tiiti

  17. 5. 2009 7.52

 7. Pidän näissä Ingo-sarjan

  Pidän näissä Ingo-sarjan kirjoissa siitä, että ne eivät ole puhtaan pelkästään fantasiakirjallisuutta, vaan niistä voi halutessaan poimia vertauksia nyky-yhteiskuntaan ja moniin nuorten elämän juttuihin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ensu

  17. 5. 2009 7.54

 8. seikkailukirjoja

  seikkailukirjoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mape

  17. 5. 2009 8.57

 9. Monte Criston Kreivi

  Monte Criston Kreivi on paras kirja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tamias

  17. 5. 2009 8.59

 10. Olen huono lukemaan...luen

  Olen huono lukemaan…luen mieluiten oma elämänkertoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Oloneuvos

  17. 5. 2009 9.21

 11. taru sormusten herrasta

  taru sormusten herrasta on fantasiaa yli kaikkien muiden…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  benque

  17. 5. 2009 9.33

 12. Luen enimmäkseen elämäkertoja

  Luen enimmäkseen elämäkertoja ja dekkareita… seikkailukirjoista paras on ehdottomasti Taru sormusten herrasta -trilogia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Polkka

  17. 5. 2009 9.59

 13. Pidän meriseikkailuista ja

  Pidän meriseikkailuista ja niiden ehdoton suosikki kirjailija on Clive Cussler. Mikä olisi paras hänen kirjoistaan. En osaa sanoa, koska ne ovat kaikki hyviä kirjoja. Suosittelen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Skibi

  17. 5. 2009 10.09

 14. Paras lukemani kirja

  Paras lukemani kirja on Papilon. Pidän seikkailukirjoista, joihin yhdistyy omaelämänkerrallisuus.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  merenneito

  17. 5. 2009 10.17

 15. Luen enimmäkseen dekkareita.

  Luen enimmäkseen dekkareita. Seikkailukirjoista paras on ollut Papillon.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sari

  17. 5. 2009 10.31

 16. Harry Potterkin on

  Harry Potterkin on aivan luettava myöskin aikuiselle

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sirkkuli

  17. 5. 2009 10.34

 17. Parhaita seikkailutarinoita on

  Parhaita seikkailutarinoita on ne, jotka on osattu värittää kuvailevin sanoin, ne mihin pääsee mukaan niin, ettei ympärillä olevasta oikeasta elämästä ole tietoakaan kirjaa lukiessa. Parasta kirjaa ei ole, mutta kaksi parasta ovat ”Linnunrata trilogian” kaikki 5 osaa, ja Sofian Maailma.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  takkuinen

  17. 5. 2009 10.43

 18. aikoinaan viisikko sarjat

  aikoinaan viisikko sarjat oli parhaita

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ippe

  17. 5. 2009 10.47

 19. fantasiakirjat ja seikkailukirjat

  fantasiakirjat ja seikkailukirjat ovat minusta ihan eri genreä, mutta fantasiakirjoista tutuimpia tuttavuuksia lienee Harry Potterit, vaikkeivat ehkä ihan perinteisessä mielessä olekaan fantasiakirjoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  osmo

  17. 5. 2009 11.02

 20. Nuoruudessa Viisikko-sarja oli

  Nuoruudessa Viisikko-sarja oli ehdoton ja fantasiakirjoista Mieleenjäävin ja ihanin koskettavalla tavalla oli Veljeni Leijonamieli.Sitä on tullut luettua vielä aikuisenakin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janador

  17. 5. 2009 11.15

 21. Tuntematon sotilas sisältää

  Tuntematon sotilas sisältää seikkailua yllinkyllin

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tre

  17. 5. 2009 11.22

 22. Taru sormusten herrasta

  Taru sormusten herrasta on loistava

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Male

  17. 5. 2009 11.53

 23. Tykkään kaikista sellaisista

  Tykkään kaikista sellaisista kirjoista missä mielikuvitus on vapaa…
  Paras kirja jonka olen lukenut on Joulutarina

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  guggaburggi

  17. 5. 2009 12.08

 24. Penskana luin Viisikkoja,nyt

  Penskana luin Viisikkoja,nyt en enää juurikaan mitään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  markus32

  17. 5. 2009 12.23

 25. Ollapa vielä nuori..kun

  Ollapa vielä nuori..kun kesäloma alkoi lainasin kirjastoautosta ihania Walt Disneyn satukirjoja ja eläydyin niihin. Aamulla kun heräsin niin otin kirjat esiin ja sitten kun olin 10 tai enemmän niin Viisikko, Neiti Etsivä ja Tiina kirjat valtasivat kesäni aina, sen avulla jaksoin köyhän lapsuuteni, kesällä saimme toki kesäkeittoa paljon mutta muistan kuinka ei ollut ruokaa aina talvella illalla kun piti nälässä saada unta, alipainoa oli ja nyt ylipainoa, syön sen edestä nyt.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  aikku-66

  17. 5. 2009 12.26

 26. dekkarit

  dekkarit

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  h

  17. 5. 2009 12.28

 27. dekkareista

  dekkareista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  j

  17. 5. 2009 12.29

 28. Taru sormusten herrasta

  Taru sormusten herrasta on paras.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Unicorn

  17. 5. 2009 12.33

 29. Harry Potterit on

  Harry Potterit on hyviä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mml

  17. 5. 2009 12.48

 30. En juurikaan lue

  En juurikaan lue seikkailukirjoja. Paras kirja minkä olen lukenut on Tony Halmeen – Jumala armahtaa- minä en.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  West84

  17. 5. 2009 13.36

 31. Fantasiaa tykkään lukea...Harry

  Fantasiaa tykkään lukea…Harry potterit aivan loistavia ja ne tullut luettua todella monta kertaa. Tykkään myös stephenie meyerin Houkutuksesta!!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  larsbe

  17. 5. 2009 13.40

 32. James Houstonin Aavekettu

  James Houstonin Aavekettu on paras lukemani seikkailuromaani.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaimaani

  17. 5. 2009 13.58

 33. En lue enää

  En lue enää seikkailukirjoja, mutta lapsena luin viisikko-sarjaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Supu

  17. 5. 2009 14.27

 34. Dan Brownin kirjat

  Dan Brownin kirjat ovat parhaita, ja niistä paras on Enkelit ja demonit

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mimi

  17. 5. 2009 14.37

 35. Viisikko kirjat

  Viisikko kirjat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  rits

  17. 5. 2009 15.21

 36. Viisikot

  Viisikot

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  surprise

  17. 5. 2009 15.33

 37. viisikot ovat edelleen

  viisikot ovat edelleen parhaita lasten seikkailukirjoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kaius

  17. 5. 2009 15.47

 38. Harry Potterit ovat

  Harry Potterit ovat olleet kirjasarja ylitse muiden. Ikävä, että enää ei ole seuraavaa mitä odotella.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nikolai

  17. 5. 2009 15.48

 39. rei shimura kirjoista.

  rei shimura kirjoista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Unak

  17. 5. 2009 16.35

 40. Harryt ja TSH

  Harryt ja TSH

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  apriqoosi

  17. 5. 2009 18.07

 41. Dekkareita ja jännityskirjallisuutta

  Dekkareita ja jännityskirjallisuutta (Stephen King) vain mullekin nykyään, kiitos. Joskus peruskouluaikoina tuli kesäisin joitakin Viisikkoja kuitenkin luettua, mutta mitään puremaa en kyseiseen kategoriaan oikein saanut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  yab

  17. 5. 2009 18.41

 42. taru sormusten herrasta,

  taru sormusten herrasta, miksei toki Potteritkin…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ensu

  17. 5. 2009 19.02

 43. Aika vähän on

  Aika vähän on tullut luettua ylipäänsä mitään kirjoja, joten vaikee lähtee nimeemään mitään.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Janelle

  17. 5. 2009 19.55

 44. Seikkailukirjoista en osaa

  Seikkailukirjoista en osaa sanoa, mutta parhaat lukemani kirjat löytyvät Terry Pratchettin tuotannosta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maija

  17. 5. 2009 21.31

 45. Laatufantasia on makuuni.

  Laatufantasia on makuuni. Kolmas Harry Potter on mieluisin kirja!!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heemi

  17. 5. 2009 21.54

 46. Pidän eniten tositapahtumiin

  Pidän eniten tositapahtumiin perustuvista seikkailukirjoista.Paras lukemani kirja on Lampaansyöjät,vaikkei tämä varsinaisesti seikkailukirja olekaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jakke-81

  17. 5. 2009 22.25

 47. En nykyään juurikaan

  En nykyään juurikaan lue kirjoja, ennen tuli luettua paljon, muttei juurikaan seikkailukirjoja vaan romantiikkaa.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pippi

  17. 5. 2009 22.43

 48. en juurikaan lue

  en juurikaan lue

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jiihhua

  18. 5. 2009 0.03

 49. Viisikko kirjat ovat

  Viisikko kirjat ovat niitä parhaimpia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kippo

  18. 5. 2009 2.43

 50. Seikkailuista parhaita on

  Seikkailuista parhaita on Enid Blytonin ”Seikkailu”-sarja, näin aikuisenakin olen nautinnolla niitä lukenut. Fantasiaan en oo päässy sisään, vaikkakin Potterit on vieny mukanaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  marjo66

  18. 5. 2009 8.11

 51. Taru sormusten herrasta

  Taru sormusten herrasta on hieno kirja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiKi

  18. 5. 2009 8.22

 52. salapoliisidekkareista

  salapoliisidekkareista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  HL

  18. 5. 2009 9.29

 53. Monte Criston Kreivi

  Monte Criston Kreivi on mahtava teos

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  IILE

  18. 5. 2009 9.48

 54. Harry Potter-sarja on

  Harry Potter-sarja on ollut paras

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sepi

  18. 5. 2009 10.46

 55. Pidän fantasia- ja

  Pidän fantasia- ja seikkailusarjoista, joissa on monitasoisia juonia tai johtolankojen seurantaa. Parasta kirjaa en osaa sanoa, niitä on niin paljon! Helpompi olisi vastata kysymykseen toisinpäin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  shil

  18. 5. 2009 11.39

 56. Tarzanit oli hyviä

  Tarzanit oli hyviä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nikke

  18. 5. 2009 13.39

 57. Pidän monenlaisista seikkailukirjoista

  Pidän monenlaisista seikkailukirjoista – niin realistiset Enid Blytonit ja fantasian saralta esimerkiksi Harry Potterit ja Twilight-sarja ovat mieleenjääviä.
  Taru sormusten herrasta on loistava klassikkoeepos – samaten siitä tehty pilaversio Loru sorbusten herrasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Anna

  18. 5. 2009 14.02

 58. nuorempana tuli luettua

  nuorempana tuli luettua viisikko-sarjaa. Nyt on pari harry potteria tullutluettua ja koukkuun olen jäänyt.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  satu

  18. 5. 2009 16.27

 59. Pidän erityisesti Enid

  Pidän erityisesti Enid Blytonin kirjoista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria

  18. 5. 2009 19.13

 60. Harry Pottereita olen

  Harry Pottereita olen tykännyt lukea

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  JJ

  18. 5. 2009 19.15

 61. sellaiset kirjat ovat

  sellaiset kirjat ovat kivoja, jotka liittyvät jotenkin tosielämään. Papillon on paras

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  porkkana

  18. 5. 2009 19.51

 62. romaanit, fantasiat ja

  romaanit, fantasiat ja seikkailut ovat kärkilistoilla

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Satu

  18. 5. 2009 20.29

 63. Lapsena luin viisikko-kirjoja

  Lapsena luin viisikko-kirjoja jai kaikkia mahdollisia seikkailukirjoja, jotka eivät ole sen kummemmin jääneet mieleen. Nykyään ei ole tullut luettua ollenkaan, joten lempikirjaa ei ole.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tinttinen

  18. 5. 2009 22.22

 64. Terry Pratchett osaa

  Terry Pratchett osaa kirjoittaa hykerryttävän hauskasti fantasiatarinoita. Yleensä ahmin koko kirjan kertaistumalta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ramses

  19. 5. 2009 3.46

 65. Viisikko-sarjat nuorena oli

  Viisikko-sarjat nuorena oli hyviä.Nykyään en lue seikkailukirjoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tartsa

  19. 5. 2009 8.45

 66. Viisikot olivat aivan

  Viisikot olivat aivan ehdottomia ollessani lapsi. Niihin pystyi samastumaan ja halusin kuulua porukkaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jonsetti

  19. 5. 2009 9.04

 67. lapsena tykkäsin viisikoista

  lapsena tykkäsin viisikoista

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria

  19. 5. 2009 10.01

 68. Pidän monenlaisista seikkailukirjoista,

  Pidän monenlaisista seikkailukirjoista, kuten esim. Harry Pottereista ja Taru Sormusten herrasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tintti

  19. 5. 2009 11.42

 69. Viisikko-kirjat olivat nuoruudessa

  Viisikko-kirjat olivat nuoruudessa parasta lukemista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Atti

  19. 5. 2009 13.04

 70. Pienenä enid Blytonia

  Pienenä enid Blytonia ja nyt ”vanhoilla päivillä” olen lukenut Harry Potteria

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sysieläin

  19. 5. 2009 13.06

 71. No ne suosikki-seikkailukirjat

  No ne suosikki-seikkailukirjat vähän vaihtelee iän myötä, nykyään uppoaa esim. Jack Higginsin kirjat, mahtavaa actionia. Paras kirja kait on legendaarinen Taru Sormusten Herrasta, ei kait siitä seikkailu voi enää sykähdyttävämmäksi mennä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pets

  19. 5. 2009 14.07

 72. Nuorena pidin erityisesti

  Nuorena pidin erityisesti viisikko- kirjasarjasta. Nyt aikuisella iällä paras lukemani seikkailukirja on Taru Sormusten Herrasta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Marja

  19. 5. 2009 15.32

 73. Viisikko-kirjat

  Viisikko-kirjat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  TH

  19. 5. 2009 17.51

 74. Pidän seikkailuista missä

  Pidän seikkailuista missä ns. tavallinen ihminen löytää itsestään kummasti voimavaroja lopulta
  hoitaa kaiken.
  Kirjailijoista esim. Desmond Bagley, James Clavell, Jack Higgins, Dick Francis, Alistair Maclean, J.M.Simmel, Clive Cussler ja Arturo Perez-Reverte.

  Onneksi on olemassa niin paljon hyviä kirjoja, enkä pysty parhainta sanomaan. Laitan vinkiksi muutaman mielestäni loistavan kirjan:
  Vikram Seth: Sopiva nuori mies
  Paolo Coelho: Kaikki teokset
  Carlos Ruiz Zafron: Tuulen varjo

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MiNi

  19. 5. 2009 19.20

 75. Seikkailukirjoja tulee vähemmän

  Seikkailukirjoja tulee vähemmän luettua, mutta Tarun sormusten herrasta olen lukenut useamman kerran.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna

  19. 5. 2009 20.24

 76. en lue seikkailukirjoja

  en lue seikkailukirjoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ttttt

  19. 5. 2009 20.25

 77. musta torni sarjaa

  musta torni sarjaa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mmmmm

  19. 5. 2009 20.25

 78. Harry Potterit on

  Harry Potterit on hyviä. Parasta kirjaa en osaa nimetä, koska olen lukenut paljon hyviä kirjoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jupiter

  20. 5. 2009 2.07

 79. Viisikkokirjat olivat hyviä

  Viisikkokirjat olivat hyviä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juhis

  20. 5. 2009 12.29

 80. Parhaana seikkailukirjana tulee

  Parhaana seikkailukirjana tulee heti mieleen lapsuuden viisikko-kirjat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Miukkis

  20. 5. 2009 14.06

 81. Luin Jean M

  Luin Jean M Untinen-Auelin kirjat, ne olivat todella hyviä ja mielenkiintoisia. Yleensäkin pidän enemmän historiallisista kirjoista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Johanna Haaga

  20. 5. 2009 14.06

 82. viisikot!

  viisikot!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  m

  20. 5. 2009 16.33

 83. kyllä Viisikko-sarja oli

  kyllä Viisikko-sarja oli ehdoton ykkönen

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sari

  20. 5. 2009 19.15

 84. dekkareita ja fantasia

  dekkareita ja fantasia kirjoja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  keikkana

  21. 5. 2009 3.24

 85. Harry Potterit

  Harry Potterit

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiiu

  21. 5. 2009 11.58

 86. Viisikot, kaikki

  Viisikot, kaikki

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mahoton

  21. 5. 2009 12.19

 87. Yhdeksäs portti on

  Yhdeksäs portti on hyvä seikkailukirja, en mitään ehdotonta suosikkia osaa kuitenkaan nimetä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sumi

  21. 5. 2009 16.07

 88. nuorena tuli luettua

  nuorena tuli luettua seikkailukirjoja, jotka kyllä vieläkin kiinnostavat fantasiaseikkailun muodossa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellusca

  21. 5. 2009 20.36

 89. Paras lukemani kirja

  Paras lukemani kirja on Suuri illusioni

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  lotte

  21. 5. 2009 20.37

 90. Historia kirjat

  Historia kirjat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  elraimo

  21. 5. 2009 22.38

 91. Lee Childin Reacher

  Lee Childin Reacher -kirjat

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jarimv

  22. 5. 2009 20.57

 92. da vinci koodi

  da vinci koodi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ippe

  23. 5. 2009 11.34

 93. Lapsena luin Enid

  Lapsena luin Enid Blytonin klassikoita ja nyt vanhempana on kolahtanut Harry Potter.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Mirkkux

  23. 5. 2009 13.45

 94. Viisikot oli ensimmäisiä

  Viisikot oli ensimmäisiä mitä luin. Fantasia-kirjat on suosikkeja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sanna

  23. 5. 2009 20.06

 95. Seikkailukirjat ovat tosi

  Seikkailukirjat ovat tosi kiinnostavia, varsinkin tosipohjaiset tarinat ihmisistä, miten ovat selviytyneet, tai miten kiipesin vuorille ja miten selvisimme lento-onnettomuudesta jäisillä vuorilla.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  MikMat

  23. 5. 2009 20.33

 96. Pidän Stephenie Meyer:n

  Pidän Stephenie Meyer:n kirjasarjasta Houkutus, Epäillys, Uusikuu, Aamunkoi.
  Paras sarja mitä oon lukenut. Loppukirjat piti ostaa eng.kielisenä kun ei ollut vielä suomennettu kaikkia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Juppe

  23. 5. 2009 22.18

 97. Robinson Crusoe on

  Robinson Crusoe on hyvä :)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Henez

  23. 5. 2009 22.56

 98. da vinci koodi

  da vinci koodi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sarikox

  23. 5. 2009 23.43

 99. Harry potter-sarja

  Harry potter-sarja

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  mikko

  24. 5. 2009 17.18

 100. Parhaat jännärikirjat ovat

  Parhaat jännärikirjat ovat ehdottomasti Lisa Marklundin.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hedsku

  24. 5. 2009 20.36

 101. Paras lukemani kirja

  Paras lukemani kirja on Tess Gerritsenin Lapsen sydän.Tykkään jännityskirjoista,etenkin sairaalajännäreistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ellu66

  25. 5. 2009 2.34

 102. Harry Potter.

  Harry Potter.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sand

  25. 5. 2009 12.21

 103. Seikkailukirjoista olen aikoinani

  Seikkailukirjoista olen aikoinani lukenut vain viisikoita. Niistä tuli luettua kaikki.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nelli

  25. 5. 2009 19.03

 104. Mahdollisimman todentuntuisista, en

  Mahdollisimman todentuntuisista, en liian fantasiasta. Paras lukemani kirja on Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kirsi

  26. 5. 2009 10.41

 105. Harry Potter

  Harry Potter

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heidi

  26. 5. 2009 10.48

 106. Taru sormusten herrasta

  Taru sormusten herrasta oli erittäin hyvä kirjana

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Järvis

  26. 5. 2009 10.53

 107. Da vinci koodi

  Da vinci koodi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  ninni

  26. 5. 2009 13.11

 108. Tykkään esimerkiksi Harry

  Tykkään esimerkiksi Harry Potter tyyppisistä kirjoista, mutta paras lukemani kirja on Da Vinci Koodi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  smk

  26. 5. 2009 13.13

 109. Harry Potter ja

  Harry Potter ja feeniksin kilta

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nikke

  26. 5. 2009 19.01

 110. Missä on jännitystä

  Missä on jännitystä alusta loppuun ja vielä ei ole tullut parasta kirjaa vastaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  nike01

  27. 5. 2009 9.17

 111. En ole lukenut

  En ole lukenut seikkailukirjoja kuin lapsena viimeksi. Parhaat kirjat ovat Mary Higgins Clarkin kirjat.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sonja

  27. 5. 2009 15.16

 112. Paras lukemani kirja

  Paras lukemani kirja on Da Vinci-koodi

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pia

  27. 5. 2009 18.26

 113. Eläin aiheiset seikkailu

  Eläin aiheiset seikkailu kirjat kiinnostaa kovasti.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  sissix

  27. 5. 2009 22.24

 114. En juurikaan lue

  En juurikaan lue ns. puhtaita seikkailukirjoja, mutta sellaiseksi voisi kyllä luokitella myös Diana Gabaldonin kirjat, joihin olen aivan hullaantunut.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Giglio

  28. 5. 2009 13.10

 115. Pidän eniten Harry

  Pidän eniten Harry Pottereista ja muista fantasiakirjoista. Paras kirja, jonka olen lukenut, on Harry Potter ja feeniksin kilta.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tytteli

  28. 5. 2009 17.07

 116. Harry Potterit ovat

  Harry Potterit ovat ehdottomasti olleet suuri suosikki joskus. Fantasiaa on ehdottomasti oltava mukana. Harry Potter ja liekehtivä pikari on erityinen suosikki. Viisikoita yms. luin nuorempana.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  heedi

  29. 5. 2009 0.47

 117. Lapsena nuo Helena-sarjan

  Lapsena nuo Helena-sarjan kirjat ja Viisikkot

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pirkko

  29. 5. 2009 13.12

 118. No jo Raamatusta

  No jo Raamatusta lähtien on ollut hienoja seikkailukirjoja. Vaikea nimetä parhainta, koska
  yleensäkin seikkailut ovat mielenkiintoisia.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Jepu

  29. 5. 2009 14.09

 119. pidän realistisista, suosikkikirjaani

  pidän realistisista, suosikkikirjaani en osaa sanoa

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Adelie

  29. 5. 2009 22.01

 120. luin joskus lapsena

  luin joskus lapsena Seikkailujen laakso-kirjan ja se on varmaan ainoa lukemani seikkailukirja..

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pia

  3. 6. 2009 14.43

 121. Luen kaikenlaisia kirjoja

  Luen kaikenlaisia kirjoja ja joskus olen lukenut
  myös seikkailukirjoja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Nina

  28. 8. 2009 15.42

 122. Ingo-kirjasarja, Harry Potter

  Ingo-kirjasarja, Harry Potter ja Twilight on mielestäni parhaita. :) Kannatta lukea.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Emilia

  5. 9. 2009 22.35

 123. pitää lukea tunnissa

  pitää lukea tunnissa n. 100sivuuuu

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  argg

  23. 9. 2009 16.52

Kirjoita kommentti