Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 3. 2018 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 3 kommenttia Kulttuuri

Noidat ja trullit

Ovikello soi palmusunnuntaina. Oven takana seisoo kaksi pientä ujoa noitapukuista tyttöä, kasvot maalattuina höyhenillä koristeltuja pajunkissoja käsissään. Varovaisella äänellä kuuluu – Hei, saadaanko me virpoa? Vastaan reippaasti – Virpokaa ihmeessä, minä jos joku, tarvitsen tuoreutta ja terveyttä tulevaksi vuodeksi.

– Tässä hurmaavat neitinoidat. Paljon pienempiäkin sulottaria olen oven takaa löytänyt. Kovin arkoja ja ujoja nämä noidat yleensä ovat, mutta ilahtuvat kovasti kun heitä vain jaksaa kannustaa, kehua asuja ja keksii jotain, joka rentouttaa. Meidän pitäisikin aina olla rohkaisevia ja kannustavia lapsillemme. Amerikkalaiset sen taidon osaavat ja siellä lapset osaavatkin vastata reippaasti kysymyksiin eivätkä pelkää tulla esille. Amerikkalaiseen perinteeseen kuuluu myös, että lapsi oppii pitämään kiitospuheita esim. omilla syntymäpäivillään jo varsin pienenä. Mielestäni lapsia ei voi kyllin kehua ja kiittää. Vaikka esiintyminen on kömpelöä, pitää vain jaksaa kannustaa. Pahinta on, että sanotaan ”ei tuosta mitään tule”. Se jos mikä latistaa.

Virpomislorun jälkeen olo tuntuu kieltämättä paljon hauskemmalta ja vetreämmältä. Saan koristellun oksan, sujautan keräilykoriin pari suklaamunaa ja muita pääsiäisnamuja palkkioksi ja pyydän noitia ehdottomasti palaamaan samalla asialla ensi vuonna uudelleen.

Pakanalliset menot Pohjanmaalla

Pääsiäiseen, kuten kaikkiin vuotuisiin juhliin liittyy kirkollisia menoja, mutta myös ikivanhoja pakanallisia piirteitä Länsi-Suomessa. Noidat olivat liikkeellä erityisesti pääsiäisen aikaan. Pohjanmaalla sytyteltiin trullikokkoja noitien pään menoksi. Äitini kertoo, että heidänkin navettaansa Pohjanmaan Evijärvellä ilmestyi trulli leikkaamaan villoja karitsoiden turkista. Äitini isä meni vartioon navettaan, yllätti pahantekijän ja tarttui niskasta kiinni. Trulliksi osoittautui kade naapurin rouva, ”Lapinmäen Hilta”, joka halusi tehdä kiusaa. Pohjanmaalla roihuavat yhä upeat pääsiäisvalakiat ja karkottavat pahuuksia. Pohjanmaalla pienet trullit kulkevat virpomassa pääsiäislauantaina.

Itä-Suomen tavat

Karjalassa palmusunnuntaita vietetään virpomissunnuntaina. Ortodoksisen lauantain vigliassa siunattiin pajunoksat, joita sai viedä kotiin ikonin taakse. Lapset koristelivat pajunoksia. Varhain palmusunnuntaiaamuna perheenäiti yleensä virpoi lapset ja karjan, eli ne, joiden kasvua toivottiin. Isäntä virpoi hevoset, sitten lapset lähtivät kylille virpomaan kummit, sukulaiset ja naapurit.

Virpomislorut ovat hauskoja. Joskus niissä uhkailtiin ”Jos et luppaa murinaa, ni haukka syöp siun kannais!”

Tuttu terveyttä toivottava virpomisloru

”Virvon varvon vitsasella

tuoreeks terveeks

tulevaks vuueks!

Vitsa sulle, palkka mulle.”

Kalevalaisia virpomisrunoja on myös useita ja ne kuulostavat myös hauskoilta.

”Virvon varvon vitsasella,

kosken kevätpajusella,

terveyttä toivotellen,

siunausta siivitellen,

onnea oksalla tällä.”

”Virvon varvon vitsasella,

rikkaaks, rakkaaks,

ison talon isännäks.

Viikoksi velkaa,

vuueksi vappaata,

sinulle vitsa, minulle palkka.

Annotko munan vai markan!

Kilteiksi pienet piimäsuut!

Pääsiäismämmi yleistyi tarjottavien joukkoon 1920-1930 luvuilla ja kananmunia ryhdyttiin värjäämään kreppipaperilla.

Pääsiäisenä tulee syötyä paljon kananmunia. Kerrankin niitä saa taas oikein luvalla syödä yllin kyllin. Pidän tosi paljon myös mämmistä, mutta vain pääsiäisaikaan. Kausiherkut pitää syödä silloin kun niiden aika on!  Enkä pidä yhtään siitä, että mämmiä aina mollataan. Mitä enemmän sen ulkonäköä verrataan… tiedätte kyllä mihin… sen arvo laskee. Eiköhän lopeteta ne tyhmät vitsit mämmistä nyt tähän! Tarjoilutapa on tärkeä ja makuhan on mitä miellyttävin! Itse syön mämmiä mieluiten jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Maistelkaapa mämmin kumppaniksi joskus tilkka punaviiniä. Syrah-rypäleestä valmistetut viinit sopivat mallastuneen rukiin kumppaniksi todella mainiosti!


Aiheet: , , , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Ihania trulleja -ja

  Ihania trulleja -ja pääsiäisnoitia kuvissa.
  Suloisia pikkunoitia kahvipannuineen luutineen kaikkineen tässä taas odotellaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pirtu

  3. 4. 2009 9.38

 2. olin kotosalla tuli

  olin kotosalla tuli virpojia ne kysyivät että saadaanko virpoa sanoin että virpokaa vaan ne virpoivat antoin niille palkat ne sai pääsiäis munia ja jättis jäätelöt

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hilla korkatti

  9. 4. 2009 16.17

Kirjoita kommentti