Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 6. 2008 Teksti Umami, kuvat Ulla Suhonen Ei kommentteja Kulttuuri

Rebeccan lumoissa

Luin kotiin tulleesta mainoslehtisestä, että Helsingin kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa musikaali Rebecca 28.8.2008. Innostuin mainoksesta, koska muistin lukeneeni Rebeccan joskus nuorena tyttönä. Muistin kirjasta vain purjeveneen ja dramaattisen, minuun lähtemättömän vaikutuksen tehneen tunnelman. Kirja löytyikin takkahuoneestamme ja luin sen ’yhdeltä istumalta’. Se on niin vangitseva, romanttinen ja jännittävä loppuun saakka. Luonnehdinta voisi olla melodramaattinen trilleri. Lukujonossa ovat nyt molemmat kotona vielä asuvat tyttäreni ja äitini. Suosittelen!

Kirjassa Maxin de Winter on juuri jäänyt leskeksi kauniin vaimonsa Rebeccan kuoltua. Maxim on paennut murheitaan Monte Carloon, jossa hän tapaa nuoren, seuraneitinä toimivan naisen. Pari salamarakastuu ja menee suin päin naimisiin. Nuoripari matkustaa Englantiin (Cornwalliin) Maximin omistamaan upeaan Manderleyn kartanoon.

Kartanossa on vastassa kirjan naispaholainen, taloudenhoitaja Mrs Danvers. Hänen suhteensa kuolleeseen Rebeccaan on palvova. Mrs Danvers ei mitenkään hyväksy uutta emäntää taloon. Viatonta nuorikkoa kohtaakin toisenlainen tulevaisuus kuin hän osasi odottaa. Rebeccan muisto piinaa häntä kaikkialla kartanon mailla ja talon monissa huoneissa.

Kirja on, paitsi romanttinen rakkaus- ja kauhutarina, myös kehityskertomus nuoren naisen kasvusta aikuiseksi ja rakkauden parantavasta voimasta. Sen tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alkuun. Kirjan motto voisi olla: kukaan ei voi paeta menneisyyttään.

Englantilainen Daphne du Maurier kirjoitti Rebeccan jo vuonna 1938. Du Maurier syntyi Lontoossa 1903 ja julkaisi esikoisteoksensa omalla kustannuksellaan 27-vuotiaana. Rebecca on hänen kolmas ja ehdottomasti tunnetuin teoksensa. Rebecca-musikaali sen sijaan on melko tuore, se on valmistunut vasta 2006, säveltäjä on Sylvester Levay. Alfred Hitchcok muuten filmasi saman teoksen jo vuonna 1940. Rebecca oli Hitchcokin ensimmäinen Hollywood-filmi, josta hän sai parhaan elokuvan Oscarin.


Kirjoita kommentti