Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 11. 2008 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Pekka Vainonen 10 kommenttia Muoti ja kauneus

Muotikuussa Turussa

Juhlakauden alkaessa moni katselee jotain juhlavampaa vaatetta firman pikkujouluun tai muihin vastaaviin tilaisuuksiin. Vaate voi olla kimaltavaa bling blingiä, seksikäs pikkumusta tai jotain muuta. Juhlissa saa kerrankin säkenöidä ja keikistellä korkeissa koroissa sekä trendikkäissä pukukoruissa.

Olimme kuulleet huhuja turkulaisesta Muotikuu-butiikista ja päätimme suunnata Turkuun etsimään bileasuja, ja tekemään samalla juttua Umamiin vinkiksi lukijoillemme.
Olkaapa hyvät!

Jo näyteikkunat hurmasivat meidät

Majoiduttuamme hotelliin suuntasimme Maariankadulla sijaitsevaan Muotikuuhun. Havaitsimme jo butiikin upeasti stailatuista ikkunoista, että paikkaa ei ollut turhaan kehuttu. Ikkunoissa koreilivat elegantit ilta- ja hääpuvut. Butiikin katosta riippuivat valtavat valopallot, kuin kumottavat kuut. Keskellä kaksitasoisen myymälän ylätasannetta oli iso, valkoisella turkiksella päällystetty pyöreä sohva. Ja tyylikkäitä vaatteita ylt’ympäriinsä siististi, väreittäin lajiteltuina. Joka naisen unelma totta tosiaan.

Asuja joka lähtöön

Suorastaan syöksyimme vaatetankoja penkomaan ja etsimään seuraavan päivän kuvausasuja. Ja löytyihän niitä – ainoana pahana puolena valinnan vaikeus, kun hyviä, sopivia asuja löytyi niin monia. Saimme avuksemme butiikin omistajan ja muotisuunnittelijan Jaana Varkki-Terhon, joka varmalla maullaan ja ammattimaisin silmin valitsi yhteistyössä kanssamme lopulliset asut ja niihin asusteet, kengät sekä korut.

Juhla-asut vaativat hyvät kampaukset ja meikin

Lauantaina mallimme menivät Butik Turku -kampaamon omistajan Noora Kankaan ja meikkaaja Teea Rouskun taitavien käsittelyjen jälkeen Muotikuuhun, jossa asut kuvattiin aidossa interiöörissään. Noora Kangas tuli mukaamme kohentamaan kampauksia ja make up’ia kuvauksen aikana.

Valitut asut sopivat juhlavuusasteen mukaan erilaisiin tilaisuuksiin. Meidän valintamme tähtäsivät lähinnä joulunajan juhliin, teatteriin tai paremman puoleisille kutsuille.

Sirpan asu on rento, mutta juhlava lähinnä hameen ansiosta. Yläosan Marilyn T-paita ja uniikki tyllihame ovat Muotikuun omaa mallistoa ja Jaana Varkki-Terhon käsialaa. Rusettivyö on ranskalaista valmistetta. Saapikkaat ovat Sirpan omat ja sopivat upeasti asukokonaisuuteen.

Aulikin hopean hohtoinen leninki on butiikin ranskalaista maahantuontia, samoin kengät, iltalaukku ja korvakorut. Upea toscananlammasturkki lämmittää matkalla juhliin ja muutenkin talvipakkasella.

Pirkolla on paljetein kirjailtu hihaton pikkumusta ja leninkiä pidempi villajakku, jonka vyötärössä myös paljettikirjailu. Molemmat vaatteet, kengät ja kaulakoru sekä sormus Muotikuun Pariisin hankintoja.

Sirpan trendikäs asu sopii mainiosti firman tai ystävien järjestämiin pikkujouluihin. Asu koostuu Muotikuun malliston paitapuserosta, lyhythihaisesta jakusta, mustista ranskalaisista farkuista ja italialaisista kengistä. Musta-valkoinen, pieni silkkihuivi viimeistelee asun.

Aulikilla matador-tyyppinen kirjailtu samettijakku ja tyllihame sekä pitkävartiset mokkasaappaat – Ranskasta nekin.

Pirkolla rock-henkinen asu, jossa puolipitkät satiinihousut ja sifonkitunika. Korkeakorkoiset nilkkurit tekevät coolin vaikutelman. Asu sopii Pirkon tyyliin täydellisesti!

Sirpa valmiina juhliin pliseeratussa pikkumustassaan, Muotikuun turkiskauluksisessa jakussaan, runsaissa uniikeissa tähtikoruissaan ja ikinaisellisissa kengissään. Eikö Sirpa muistutakin nuorta Julie Andrewsia?

Aulikki pukeutui Muotikuun valkopilkulliseen mustaan kietaisumekkoon, jonka vyötäröön kiinnitettiin upea helmikoru, helmikorut myös korvissa. Jalassa pehmeät polven yli ulottuvat mokkasaappaat. Täydellinen asu monenlaisiin juhlaviin tilaisuuksiin.

Pirkko business chic -asussa, jossa voi lähteä vaikka suoraan työstä teatteriin tai oopperaan. Harmaat sukkahousut tekevät asusta kivan kokonaisuuden. Asu kokonaisuudessaan kenkiä myöten on butiikin maahantuontia.

Aulikin oliivinvihreä, himmeältä kullalta hohtava satiinihousupuku on todella juhlava ja käy hienompiin juhliin huomion herättäjäksi. Kengät kuuluvat asuun. Asukokonaisuus suoraan Pariisista. Splendide!

Jaana Varkki-Terho on valtakunnallinen Vuoden 2008 Naisyrittäjä!

”Kaiken takana on nainen” voisi laulaa, kun Turussa ollaan ja, kun kuuntelee Jaana Varkki-Terhon jutustelua yrittäjyydestä ja työnantajuudesta. Jaana on valittu kuukausi takaperin Lahdessa valtakunnalliseksi Vuoden Naisyrittäjäksi, ja viime vuonna Varsinais-Suomen Vuoden Naisyrittäjäksi. Meriittiä kerrakseen!

Suomessa on 75 000 naisyrittäjää, joista 6000 on mukana naisyrittäjäjärjestöissä. Naisyrittäjäjärjestöjen tehtävänä on muun muassa tukea nuoria naisyrittäjiä. Jaana muistaa aina oman yrittäjätaipaleensa alun 90-luvun alun pahimpana lama-aikana, jolloin hän ilman lainoja ja tukea käynnisti yrityksensä. Nyt hänellä on neljä Muotikuu-liikettä ja oma tehdas. Ahkeruus ja sitkeys palkitaan!

Yrittäjyys periytyy

Jaana on imenyt yrittäjyyden jo äidinmaidossa, sillä hänen äitinsä on yrittäjä. Jaanan äiti on toiminut esikuvana ja kannustajana naisyrittäjyyteen. Jaanan äiti omistaa Helsingissä Korkeavuorenkadulla olevan Valkoinen Elefantti -vaatebutiikin, jossa Jaana aloitteli aikanaan uraansa. Silloin hänet tunnettiin ”valkoisen elefantin tyttärenä”.

Hyvä yrittäjä pitää huolta henkilökunnastaan

Jaanalla on yrittäjänä selkeät suuntaviivat ja periaatteet. Hän haluaa pitää huolta henkilökunnastaan. Tässä yrityksessä se ei ole vain pelkkää puhetta, koska sairaspoissaolot ovat lähes 0-prosenttia. Se on mittari, joka kertoo työviihtyvyydestä paljon. Jaanan butiikeissa työskentelee 14 myyjää, joista kaikista koulutetaan pukeutumisneuvojia. Jaanan tehtaassa on 10 täyspäiväistä työntekijää.

Jaana on halunnut tehdä tehtaasta kodinomaisen tilan, jossa ihmiset viihtyvät. Ikkunoissa on vihreät silkkiverhot ja keittiössäkin kristallikruunu. Jaana haluaa luoda työntekijöilleen kannustavan ilmapiirin muutenkin. Hän pitää tehdasta ajantasalla tilausten suhteen ja antaa palautetta. Tehdas palvelee vain omia liikkeitä ja asiakkaita. Tehtaassa tehdään teollista-, korjaus- ja ateljeeompelua.

Muotisuunnittelija ja businessnainen

Jaana suunnittelee Muotikuun mallistot. Asiakkaille tehdään heidän niin halutessaan kaavat, joiden mukaan heille voidaan valmistaa yksilöllisiä asuja. Jos asiakkaan mitat muuttuvat ajan myötä suuntaan tai toiseen, kaavoja muutetaan sen mukaan. Näin asiakkaan tyytyväisyys taataan. Jaana on suunnitellut upeita pukuja linnankutsuille ja moniin muihin vaativiin tilaisuuksiin. Jaanan suunnittelemat hääpuvut ovat suosittuja.

Jaanan vaatesuunnittelun periaatteita ovat hyvä leikkaus ja materiaali. Jaana haluaa suosia eurooppalaista valmistusta ja materiaaleja. Kaikki Muotikuun maahantuomat vaatteet, kengät, asusteet ja korut ovat Euroopassa valmistettuja. Muotikuu hankkii paljon vaatteita Ranskasta. Kysymyksessä on eettinen valinta. Jaana ei hyväksy lapsityövoiman käyttöä, eikä riistopalkkoja, kun työtä tehdään riisikupin hinnalla. Tekijä on palkkansa ansainnut, riistoa Jaana ei hyväksy.

Pukeudu näyttävästi kokoon ja ikään katsomatta

Joskus Jaana ihmettelee, miksi ihmiset ovat suorastaan ahdistuneita, kun pitää hankkia vaate johonkin tilaisuuteen. Asian voisi ottaa paljon rennommin, ja ottaa sen iloisena asiana. Ei vaatteiden ostaminen ole niin vakava asia, että siitä kannattaa stressaantua. Jaanan mielestä vaatimaton pukeutuminen ei kaunista ketään. Hän kuuluttaa näyttävämpää pukeutumista – hyvin istuvia vaatteita kaiken kokoisille ja ikäisille naisille, hyvistä materiaaleista. Eikä meikkaaminenkaan olisi pahitteeksi, ihan vaikka vain omaksi iloksi, ja osana hyvää pukeutumista. Hyvin pukeutuminen ja ulkonäöstään huolehtiminen kuuluu kaikille – ikään ja kokoon katsomatta, Jaana sanoo. Nautitaan naisellisesta pukeutumisesta ja sen mukanaan tuomasta itsevarmuudesta ja hyvästä olosta.

Yrittäjän voimavarana perhe ja harrastukset

Jaana Varkki-Terholla on pieni, 3-vuotias poika ja aviomies, joka toimii myös yrityksessä. Pienelle Marlo-pojalleen Jaana haluaa välittää positiivisen tekemisen mallin.

Jaanan henkireikänä toimii ratsastaminen omalla valkoisella Lipizan-hevosella Fasulla. Sillä Jaana ratsastaa kolme kertaa viikossa aikaisin aamulla. Harrastus tuo fyysistä hyvinvointia ja virkistystä ennen työpäivää. Yrittäjän päivät, kun tunnetusti venyvät…

Jaana on toteuttanut myös pitkäaikaisen haaveen ja hankkinut itselleen mustan avoauton, jolla on nautinto ajaa kesällä töihin, kun koti on Turun ulkopuolella.

Jaanan rakas harrastus on sisustaminen. Jokainen hänen kotinsa on esitelty sisustuslehdissä. Hän on sisustanut myös ystävilleen ja sisustaa sovittaessa muillekin.

Lopuksi kysyn sympaattiselta, iloiselta Jaanalta, jolla hymy ja nauru ovat herkässä, mikä on hänen elämänsä motto. Jaana miettii vähän ja sanoo: ”Ole rohkea ja nauti elämästä!”

Yhteystiedot:

Muotikuu
Maariankatu 5, 20100 Turku, puh. (02) 233 0603
Yliopistonkatu 24, 20100 Turku, puh. (02) 233 2648
Aleksis Kiven katu 15, 33200 Tampere, puh. (03) 211 0222
Olavinkatu 41, 57100 Savonlinna, puh. (015) 510 612

Kampaamo ButikTurku

Kuka?

Noora Kangas omistaa Butik Turku -kampaamon, joka on aloittanut uudella nimellään keväällä. Sitä ennen Noora toimi TS-salongin franchisingyrittäjänä 14 vuotta.

Perhe?

Aviomies Pasi Kuutti ja lapset Aku 5 ja Iina 10.

Miten päädyit kampaamoyrittäjäksi?

Olen aina ollut kiinnostunut luovasta työstä, ja haaveilinkin valokuvaajan ammatista, mutta kampaajaksi sitten ryhdyin ja valokuvauksesta tuli kiva harrastus. Luova ammatti tämäkin on ja saa tehdä käsillään. Pidän myös ihmisistä, joten asiakkaiden kanssa työskentely on minulle mieluisaa – asiakas on a ja o. Onneksi en kuunnellut aikanaan yrittäjä-isäni neuvoa (hyvää hän tietenkin tarkoitti): ”Tee mitä muuta tahansa, mutta älä ryhdy yrittäjäksi.”

Mitkä ovat työsi kohokohtia?

Kyllä ihan tavallisena työpäivänä se on kohokohta, kun onnistuu tekemään asiakkaan onnelliseksi, kun asiakas lähtee kampaamosta ”prinsessana.” – Alan messumatkat ovat myös sellaisia, koska messuilla saa nähdä ja kuulla alan guruja sekä tavata kollegoja eri maista ja tutustua uusiin ihmisiin. Kaikki kulkevat mustissaan – on hauska katsella ammattitoverien habituksia. Olin juuri äskettäin Lontoon messuilla, jossa olin seuraamassa upeaa Vidal Sassoonin 80-vuotisjuhlanäytöstä.

Onko sinulla mottoa, joka liittyy työhösi?

”Tukka hyvin – kaikki hyvin.” Eikös se niin ole!

Yhteystiedot:

Butik Turku, Noora Kangas, Brahenkatu 2, 20100 Turku, puh. (02) 250 3557, www.butikturku.fi

Meikki sen tekee

Teea Rousku toimii Butik Turku -kampaamon meikkauspisteessä.

Mallimme Pirkko, Sirpa ja Aulikki menivät Teean meikattaviksi Nooran tekemien kampausten jälkeen.

Kaikki olivat erittäin tyytyväisiä Teean meikkaukseen ja sanoivat, ettei heitä ollut kukaan meikannut yhtä upeasti. Ja on kyllä sanottava, että naisista kehkeytyi Teean käsissä ihan kaunottaria. Oheiset kuvat puhukoot puolestaan.

Suosittelemme lämpimästi sekä Nooraa että Teea!

Yhteystiedot:

Butik Turku, Teea Rousku, Brahenkatu 2, 20100 Turku, puh. (02) 250 3557, 0400 571 179, www.butikturku.fi

Kampaamo Butikissa otetut kuvat Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

10 kommenttia

 1. Upeita asuja ja

  Upeita asuja ja kauniit mallit saivat tosiaan ajatukset Turkuun. Sieltä on kyllä haettava pikkujouluasut ja ehkä löytyy jotain myös arjen käyttöön.
  Kiitos hyvistä vinkeistä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Hannelore

  3. 11. 2008 12.42

 2. Upeita, näyttäviä ja

  Upeita, näyttäviä ja ihastuttavia asuja. Ajatukset lentävät Turkuun, shoppailua ja herkuttelua.
  Tyttöjen kampaukset ja meikit myös hienosti onnistuneita – mitä kaunottaria !

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Leena

  4. 11. 2008 16.44

 3. Vau, mitä malleja.

  Vau, mitä malleja. Kauniit vaatteet kauniiden
  tyttöjen päällä on aina hyvä yhdistelmä. Turku
  näyttää olevan muodikkaiden vaatteiden mekka!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ana

  28. 11. 2008 0.08

 4. Etsin tietoa savonlinnalaisesta

  Etsin tietoa savonlinnalaisesta Taikakuu-liikkeestä, ja tätä kautta aukeni koko Jaana Varkki-Terhon – jonka tunsin hänen ollessaan hevoshullu pikkutyttö aikojen alussa Ristiinassa – yritystoiminta. Varmasti käyn Taikakuu-liikkeissä. Eikä tarvitse olla edes juhlia tiedossa; ostan silloin kun kiva ja sopiva osuu kohdalle, ja minulla on aina päälle pantavaa!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Ulpukka

  13. 12. 2008 13.19

 5. Vaatteet ovat aivan

  Vaatteet ovat aivan ihania, mutta kampaukset ja meikkaukset ”vanhanaikaisia”. Tädeistä tuli vielä enemmän tätejä.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Urho

  4. 9. 2009 13.34

  • Heipä hei Urho

   Heipä hei Urho (vai pitäisikö sanoa Urpo ;))

   Mielestäni meikit ja kampaukset ovat näille upeille naisille aivan loistavat. Eikä näistä rock-naisista saa tätejä millään konstilla!

   Mervi

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   5. 10. 2009 12.56

 6. Poikani häät olivat

  Poikani häät olivat 26.9. ja etsin 3 viikkoa aikaisemmin epätoivoisesti kotelomekko+jakku -yhdistelmää. Kävin eräässä turkulaisessa hyvin tunnetussa naistenvaateliikkeessä samoin kuin erään tavaratalon naisten osastolla. Tutkiskelin tosissani vaatteita lähemmäs tunnin… kukaan ei tarjonnut apua eikä edes puhutellut (olinkohan köyhän näköinen?) Työtoverini oli onneksi kertonut Muotikuusta, niinpä menin sinne juuri ennen sulkemisaikaa. Erinomainen myyjä tuli heti tarjoamaan apuansa ja yhdessä saimme aikaan aivan ”minun näköiseni” puvun. Puku teetettiin mittojeni mukaan ja sain valita kankaan.
  Häät onnistuivat erinomaisesti ja pukuni sai osakseen paljon ihailua: ihan minun näköiseni puku! Kiitos upealle myyjälle!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  pirkko

  5. 10. 2009 12.43

  • Hei Pirkko, onnittelut,

   Hei Pirkko,

   onnittelut, että löysit oman näköisesi asun häihin!
   Se ei ole ollenkaan helppoa, sen tietävät kaikki naiset.Tiedoksi muuten, että Helsingissä avataan joulukuussa Muotikuu-liike ihan keskustassa. Minulle se oli ilouutinen, koska tiedän, että sieltä löytyy tarpeen vaatiessa näyttäviä asuja, kenkiä ja asusteita. Teemme sitten juttua uudesta liikkeestä aikanaan.

   Mukavaa syksyä sinulle!

   Mervi

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   5. 10. 2009 13.00

 7. Onko teillä myynnissä

  Onko teillä myynnissä valkea kevyestä kankaasta valmistettua alle polven hametta? Ei tylliä

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  inkeri

  10. 7. 2016 12.23

Kirjoita kommentti