Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 10. 2012 Teksti Liisa Wilska 2 kommenttia Näyttelyt

Mies, joka maalasi lintuja höyhenen tarkkuudella

Mikkelin taidemuseossa on 4.11.2012 saakka esillä Suomen tunnetuimman lintumaalarin Matti Karppasen (1873-1953) upeita maalauksia.

(Vasemmalla: Piekana, 1918, öljy kankaalle, 61×45,5 cm, Osk. Huttusen kokoelma / Kuopion taidemuseo. Kuva: Kuopion taidemuseo)

Matti Karppanen kuuluu Kuopion Haminalahden kuuluisiin lintumaalareihin. Hän syntyi 19.10.1873 Katerman kylässä Kuhmoniemellä. Karppanen tuli 1890-luvun alussa Kuhmosta Haminalahden hoviin Ferdinand von Wrightin apulaiseksi ja oppilaaksi. Ferdinand lähetti lahjakkaan nuorukaisen Suomen taideyhdistyksen kouluun Helsinkiin, mutta koti-ikävä sai hänet palaamaan pian takaisin. Karppanen asettui Haminalahteen, jossa hän teki yli puolivuosisataisen elämäntyönsä lintujen parissa. von Wright –veljesten oppilaana ja apulaisena saatu kokemus innoitti Karppasen tuotteliaaseen uraan.

Matti Karppasen teokset hahmottuivat luonnoksista ja tutkielmista, joita karttui valtavat määrät. Juuri ne ovat Karppasen tuotannon herkintä ja hienointa materiaalia, joka vakuuttaa taiteilijan syvällisestä suhteesta kuvattaviinsa. Karppanen maalasi linnut aina luonnollisessa koossa. Erityisen mielellään hän kuvasi petolintuja. von Wright -taiteilijaveljesten aloittamaa lintumaalausperinnettä jatkaen Karppanen oli uskollinen luonnontieteellisen tarkalle ja tunnolliselle kuvaustavalle. On sanottu, että Karppasen linnuissa tieteilijä voitti taiteilijan: linnun tunnistettavuus oli hänelle tärkeintä.

Matti Karppanen, Lapasorsapari, 1933, öljy kankaalle, Kuopion Luonnon Ystäväin taidekokoelma/Kuopion taidemuseo. Kuva: Hannu Miettinen/Kuopion taidemuseo. ©Kuvasto ry.

Karppanen tunnettiin myös erinomaisena lintujen tuntijana, joka piti tarkkaa päiväkirjaa havainnoistaan, teki perusteellisia muistiinpanoja ja tutki lintujen yksityiskohtia höyhenen tarkkuudella. Hän avusti tiedemiehiä, ja erityisesti Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kanssa hänellä oli pitkäaikainen yhteistyösuhde. Karppanen oli myös taitava ja kysytty lintujen täyttäjä. Lisäksi hän hoiti lintuja; kotkia ja pöllöjä hänellä oli elätteinä miltei aina. Erikoisharrastuksena Karppasella oli oman saaren rakentaminen. Saari tarjosi rauhallisen paikan tarkkailla vesilintuja ja syöttää kaloja. Karppanen kuoli Haminalahdessa 28.1.1953.

Punatulkkuja, 1925, öljy kankaalle, 50x39 cm, Kuopion Luonnon Ystäväin taidekokoelma / Kuopion kaupunki Kuva: Kuopion taidemuseo

Näyttely on toteutettu yhdessä Kuopion taidemuseon kanssa, jolla on laaja kokoelma Karppasen teoksia

Näyttelykokonaisuutta täydentää kuopiolaisen kuvataiteilijan Katri Suonion installaatio Lintusairaala vuodelta 2005. Teos on lainassa Kuopion taidemuseon kokoelmasta. Teoksen linnut ovat Kuopion luonnontieteellisen museon opintokokoelmasta ja osa linnuista on Matti Karppasen täyttämiä. Potilaina on mm. isokoskelo, joka on satuttanut nokkansa, maakotka, joka makaa rennosti vatsallaan ja kyljellään lepäilevä tunturipöllö. Pienissä sängyissään, tilkkupeittojen alla makaavat linnut herättävät niin pienen kuin isommankin näyttelyvieraan myötätunnon potilaita kohtaan.

Katri Suonio, Lintusairaala, 2005, yksityiskohta. Kuva: Kuopion taidemuseo

LINTUMAALARI MATTI KARPPANEN

21.9. – 4.11.2012

MIKKELIN TAIDEMUSEO

Ristimäenkatu 5
50100 Mikkeli
Puh. 015 194 2424 (toimisto)

Taidemuseo sijaitsee Mikkelin keskustassa, Hallituskadun ja Ristimäenkadun kulmassa, arkkitehti Armas Rankan suunnittelemassa jugendrakennuksessa.

Aukioloajat
Talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to – su 10 ‑ 17, la 10 ‑ 13, ma-ti suljettu.


Aiheet: , , ,

2 kommenttia

 1. Kaunis! Punatulkku niin

  Kaunis! Punatulkku niin hieno!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  kissa

  30. 10. 2012 20.03

 2. Taas hyviä ideoita

  Taas hyviä ideoita taidepostikorttien aiheiksi.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  melKoarvoisia

  2. 11. 2012 17.46

Kirjoita kommentti