Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 12. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Ranskalainen joulu itäuusmaalaisessa kartanossa

Vuosikymmeniä suku kokoontui kartanoon perinteiselle jouluaterialle. Valmistelut olivat alkaneet jo aamuhämärän aikaan, kun kartanon emäntä levitti valkoisen liinan salin suurelle pöydälle. Sille hän nosti korkeista kaapeista hohtavat ranskalaiset posliinit ja säihkyvät kristallit. Päivän kuluessa houkuttelevat tuoksut levisivät keittiöstä ympäri suurta rakennusta. Illan tullen hopeanhohtoisiin kynttilänjalkoihin asetetut kynttilät sytytettiin, suku asettui paikoilleen pöydän ääreen ja ateria saattoi alkaa.

Porvoon museon juhlakattausperinne jatkuu. Tänä vuonna Anja Kortejärvi Galleria Rahlingista on suunnitellut Vanhan raatihuoneen juhlapöydän kattauksen ja koristellut kuusen.

Yksityiskokoelmaan kuuluvan astiaston on valmistanut Haviland & Co Ranskan Limogesissa 1800-luvun lopussa (1894-1931). Astiasto on ollut käytössä itäuusmaalaisessa kartanossa, jossa se katettiin pöytään suurina juhlapyhinä joulun ja pääsiäisen aikoihin. Aterioilla etenkin perheenjäseniä muistutettiin astioiden herkästä pinnasta ja toivottiin veitsien varovaista käyttöä. Kartanon emäntä huomioi myös ruokalistaa laatiessaan astiaston iän ja arvon. Kaikkiaan upeaan astiastoon kuuluu noin 200 osaa. Myös lasit ovat Ranskasta, ne ovat Baccarat-tehtaan 1800-luvun lopun tuotantoa.

59_59562131748e

 

Ranskalainen joulu suomalaisessa kartanossa

Porvoon Museo – Vanha raatihuone 12.12.2015-10.1.2016

tenyf01f

Porvoon vanha raatihuone taiteilija Frans Nybergin kuvaamana. Etsaus on 1930-luvulta.

Porvoon vanha raatihuone

Vuosina 1762-64 pystytetty raatihuone on tuomiokirkon ohella Vanhan Porvoon tärkein rakennus. Se on toinen maassamme jäljellä olevista 1700-luvun raatihuoneista. Se on ajalleen hyvin tyypillinen, kaksikerroksinen ja taitekattoinen raatihuonerakennus, jonka katolla on pieni puinen kellotorni. 

Raatihuoneessa toimi aikoinaan kaupungin hallinto, maistraatti ja raati sekä järjestyslaitos. Isossa salissa nähtiin joskus myös kiertelevien teatteriseurueiden esityksiä ja sota-aikoina talossa saattoi toimia sairaala. Raatihuoneen loistohetkiä elettiin Porvoon valtiopäivien aikana keväällä 1809, jolloin toisen kerroksen kahdessa salissa kokoontuivat aatelissääty ja porvarissääty.

Rakennusteknisesti raatihuone oli alunalkaen epäonnistunut. Kivitalojen rakentamisesta oli vain vähän kokemusta, perustus tehtiin huonosti ja talo alkoi pian valmistuttuaan kallistua, mikä näkyy vieläkin hyvin sisätiloissa. Talo oli kuitenkin kaupungin käytössä 1880-luvulle asti. Vastaperustettu Porvoon museoyhdistys pelasti talon purkamiselta ja aloitti siinä museotoiminnan 1896.


Kirjoita kommentti