Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 8. 2014 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Kirjallisuus

Kirja-arvio: Fryn aikakirjat

Stephen Fryn, Fryn aikakirjat oli lukukokemus vailla vertaa. Intellektuellilla Frylla on sana hallussaan ja kirjaa oli vaikea jättää käsistään hetkeksikään. Se kuljetti mukanaan maailmassa, johon vain harvoilla on mahdollisuus päästä. Stephen Fry kertoo elämästään ja heikkouksistaan mitään kaunistelematta, juuri se tekee kirjasta niin kiintoisan luettavan.

Fryn omaelämäkerrallinen kirja kertoo aluksi lyhyesti hänen lapsuus- ja teinivuosistaan, mutta kerronnan pääpaino on opiskeluvuosilla ja sen jälkeisillä työntäyteisillä vuosilla aina 30 ikävuoteen asti. Hän kertoo avoimesti muun muassa riippuvuuksistaan, joista ensimmäinen oli lapsuuden sokeririippuvuus, alkaen sokeroiduista muroista ja karkista. Stephen pantiin 7-vuotiaana valmistavaan kouluun Gloucestershireen 200 mailin päähän kotoaan Norfolkista, missä hän ikävöi kotiin, ja karkista sai tietysti lohtua murheeseen. Yksi myöhemmistä riippuvuksista oli työ, jota hän teki  työnarkomaanin uutteruudella.

Stephenin koulunkäynti jatkui edelleen yksityiskouluissa, joista useista hän sai potkut. Hän pinnasi koulusta, varasteli ja teki lopulta petoksen, joka vei hänet nuorisovankilaan. Ehdonalaisuuteen päästyään Stephen ryhdistäytyi, suoritti koulukurssit parhain arvosanoin, pyrki ja pääsi Cambridgeen opiskelemaan. Nyt Stephenille avautui uusi uljas elämä yliopistomaailmassa.

Ensimmäisen lukukauden jälkeen hän, vaikkakin perin itsekriittisenä, uskaltautui osallistumaan lopulta opiskelijateattereiden näytelmäkerhoihin, joissa hän tutustui tuleviin teatterialan tekijöihin, joihin hän itsekin tulisi kuulumaan. Hän näytteli muun muassa Emma Thompsonin, Hugh Laurien ja monien, monien muiden sittemmin mainetta niittäneiden opiskelutovereidensa kanssa komedioissa ja sketsikomedioissa. Fry kirjoitti lahjakkaasti sketsejä, käsikirjoituksia, lehtiartikkeleita eli kaikkea sitä, mitä hän teki myös opiskelujen päättymisen jälkeisinä vuosina. Stephen Fry kuvaa opiskelijaelämää kiehtovasti ja sanoo, että se kaikki, mitä siellä tehtiin harrastusten parissa ja opiskelukavereiden välisessä kanssakäymisessä oli hänelle yliopisto, ei niinkään suoritetut arvosanat. Läsnäolopakkoa ei juurikaan ollut, ja kuulustelut, esseiden kirjoittamiset ja muut opiskeluun kuuluvat pakolliset kuviot hän älykkönä suoritti suvereenisti kaiken muun, itselleen tärkeämpien asioiden sivussa.

Stephenistä tuli työnarkomaani. Hän kertoo kirjassaan homoudestaan. Opiskeluaikana ja sen jälkeen jonkin aikaa hänellä oli suhde opiskelu- ja asuinkumppaninsa kanssa, joka oli hyvin äveriäästä perheestä. Pojat elivät ylellistä opiskelijaelämää. Opiskeluajan jälkeenkin he asuivat yhdessä, mutta Frylle työ alkoi olla kaikki kaikessa, joten suhteen kariuduttua, hän kertoo eläneensä selibaatissa vuodesta 1982 aina vuoteen 1999. Stephen Fry kertoo kirjassa intohimostaan tietotekniikkaan, jossa hän on ollut aina aikaansa edellä.

Stephen Fry menestyi jo parikymppisenä käsikirjoittajana ja näyttelijänä niin hyvin, että hän suorastaan rikastui, ja rahaa tuli ”ovista ja ikkunoista”. Hän piti ylellisestä elämästä kaikin puolin, pukeutui viimeisen päälle perienglantilaisesti tweediin, merkkipaitoihin ja -kenkiin, osti useita upeita, ylellisiä autoja, oman talon kotiseudultaan Norfolkista, yhteisen talon ystäviensä kanssa Lontoosta, järjesti kalliita juhlia ja kävi yksityisillä herrainklubeilla. Kaikkea tätä hän kuvaa monisanaisesti, mutta eniten hän kuvaa kirjassaan työtään ja ihmisiä, joiden kanssa hän työnsä puitteissa oli tekemisissä. Useimmat kirjassa mainitut englannin teatteri- ja TV-maailman nimet eivät ainakaan minulle olleet tuttuja, mutta siitä huolimatta kirja oli erittäin nautittava. Show-maailmaan mahtuu erikoisia, merkillisiäkin tyyppejä, joita Fry kuvaa hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla.

Kirja päättyy siihen, mistä mahdollinen seuraava kirja alkanee, nimittäin uudesta riippuvuudesta.

Stephen Fry on Englannissa hyvin pidetty kulttipersoona, joka on astunut kaapista ulos myös kerrottuaan avoimesti TV:ssä bipolaarisesta mielialahäiriöstään ohjelmassa The Secret Life Of The Manic Depressive.

stephen-134x190

Stephen Fry (s. 1957) on näyttelijä, kirjailija, toimittaja, runoilija, koomikko, televisiojuontaja, elokuvaohjaaja sekä Norwich City Football Clubin puheenjohtaja. Hänet on äänestetty osaksi Britannian kansallisaarteistoa. Hän on 196 senttimetriä pitkä.

Kirjan tiedot

Stephen Fry
Fryn aikakirjat
ISBN: 9789515234186
Ilmestymisvuosi: 2014
OVH 36.00 €
Sidosasu: Nidottu
Alkuteos: The Fry Chronicles
Kääntäjä: Titia Schuurman

www.sets.fi

 


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti