Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 6. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Kirjailija, prosaisti, kaksinkertainen Finlandia-kirjallisuuspalkinnonvoittaja Olli Jalonen on nerokas tarinankertoja. Luin kesälomallani hänen vuonna 2018 julkaistun (Otava) Taivaanpallo-romaaninsa, joka teki minuun voimakkaan ja lähtemättöman vaikutuksen. Tästä kirjastaan Jalonen voitti toisen Finlandia-kirjallisuuspalkintonsa, edellinen voitto tuli vuonna 1990 Isäksi ja tyttäreksi -romaanista (Otava).

Taivaanpallon päähenkilöhahmo on Saint Helenan -saarella asuva Angus-poika, joka kertoo tarinaansa omintakeisella tavallaan. Hänen vanhempansa ovat muuttaneet Englannin hallitsemalle saarelle Lontoon palon jälkeen. Anguksen isä kuolee saarella traagisessa onnettomuudessa. Angus elää äitinsä ja isosiskonsa kanssa ja he viljelevät pientä maapalaansa. Eletään 1600-luvun loppupuolta. Kun Angus on kuusivuotias saarelle saapuu Lontoosta nuori luonnonilmiöiden ja tähtitieteentutkija Edmund Halley assistenttinsa kanssa.

Tutkijat majoittuvat Anguksen äidin taloon, jolloin Angus tutustuu heihin. Halley antaa Angukselle tehtäviä. Hänen pitää tähystää öisin tähtitaivasta korkeaan puuhun tehdystä aukosta, päivisin taas tarkkailla puusta näkyviä lintulajeja ja tehdä havainnoistaan tarkat muistiinpanot. Anguksen näkö kehittyy erityisen hyväksi tähtien tirkistelystä, ja siitä tulee olemaan hänelle paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Elämänmenoa pohdiskeleva Angus-poika on kyvykäs ja sinnikäs oppimaan uutta. Tutkijoiden lähdettyä saarelta Angus jatkaa vielä vuosia Halleyn hänelle antamia tarkkailutehtäviä. Hän opettelee laskemaan, ja seurakunnan pastori opettaa hänet lukemaan. Angus haaveilee vuosia Lontooseen menosta ja Halleyn oppipojaksi pääsemisestä. Kahdentoista vuoden ikäisenä haaveesta tulee totta, kun Angus lähetetään salamatkustajaksi Saint Helenalle saapuneeseen purjelaivaan, jonka määränpää on Lontoo. Angus pääsee lopulta laivassa kärsimiensä kovien kokemusten jälkeen perille Lontooseen. Hän löytää tähtitieteilijä Halleyn, joka ottaa erinäisten vaiheiden jälkeen älykkään, kekseliään ja ahkeran Anguksen suojelukseensa ja tutkimusavustajakseen.

Kirjassa kuvataan 1600-luvun lopun elämää Lontoossa, joka jo tuolloin oli suurkaupunki. Englannissa riehuivat uskonsodat ja uskonlahkolaiset tekivät järkyttäviä hirmutöitä, oli tappavia kulkutauteja, nälänhätää, orjuutta ja hirvittävää taikauskoa.

Lue lisää täältä.

Taivaanpallo on romaani ja tarina on kirjailijan luoma. Edmund Halley sen sijaan oli todellinen henkilö, joka oli Newtonin aikalainen ja tutki pitkälti samoja asioita kuin Newton, mutta jäi tätä vähemmälle huomiolle. Edmund Halley tunnetaan parhaiten Halleyn komeetasta, jonka uudelleenilmestymisen hän oli laskenut oikein. Lue lisää.

Taivaanpallon loputtua, halusin lukea lisää Anguksen elämästä. Ja toden totta Olli Jalonen on tehnyt toisen osan kirjaan, jonka nimi on Merenpeitto. Siinä 16-vuotias Angus tutkii Halleyn kanssa merensyvyyksiä.

Lue lisää täältä.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti