Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 5. 2015 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Tuulisen saaren kirjakauppias

Gabrielle Zevinin Tuulisen saaren kirjakauppias nostaa kaunokirjallisuuden jalustalle, jolle se kuuluu. Kirjoissa sanat muuttuvat lukijan mielessä kuviksi, vaikutelmiksi, maisemiksi, väreiksi, ääniksi, hajuiksi ja mauiksi. Jokainen lukija muodostaa sanoista mielikuvia oman elämänsä taustan, kokemusten ja elämysten pohjalta. Kaunokirjallisuus on juuri siksi tärkeää, että se on mielikuvituksen ruokaa ja ajatuksia avartavaa.

Amelia Loman, nuori kirjaedustaja saapuu ensimmäistä kertaa lautalla Alice Islandille tapaamaan saaren ainoaa kirjakauppiasta A.J.Fikryä, omituista erakkoa, joka suhtautuu Ameliaan nyreästi, eikä haluaisi ottaa Ameliaa edes vastaan. Periksiantamaton Amelia tekee kuitenkin vaikutuksen kirjakauppiaaseen ja he tapaavat kyllä myöhemmin uudestaan.

A.J.Fikry on menettänyt nuoren vaimonsa onnettomuudessa, mikä on vienyt hänen elämänsä raiteiltaan. Yhtenä päivänä mies löytää kaupastaan pienen tytön Mayan, jonka tämän äiti on jättänyt kirjakauppaan lapun kera, jossa pyytää kauppiasta pitämään huolta lapsestaan. Lapsen äiti löytyy pian hukkuneena saaren satamasta. Pienestä Mayasta tulee Fikryn silmäterä, joka vetää miehen takaisin kiinni elämään. Tyttö kasvaa kirjojen keskellä ja hänestä tulee pikkuvanha lukutoukka. Mayan traaginen alku selviää kirjan loppumetreillä.

Tuulisen saaren kirjakauppias on kerralla ahmittava herkku, sympaattinen kirja, vaikka tragiikkaa siitä ei puutu. Voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille lukutoukille, laadukkaan kaunokirjallisuuden ystäville.

Tuulisen saaren gabrielle_zevin

Gabrielle Zevin
Gabrielle Zevin (s. 1977) on palkittu amerikkalainen kirjailija. Hänen kirjallinen uransa alkoi 14-vuotiaana, kun vihainen yleisönosastokirje Guns N’ Rosesin keikasta johti musiikkikriitikon pestiin. Hän on sittemmin kirjoittanut kahdeksan kirjaa sekä aikuisille että nuorille. Hän on myös käsikirjoittanut elokuvan Hääyö (Conversations with Other Women). Zevin rakastaa kirjoja, kirjakauppoja ja kirjojen lukijoita. Teksti Gummerus, kuva Hans Canoosa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti