Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 5. 2015 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Vera Valan Villa Sibyllan kirous

Olen lukenut nyt kolmannen Vera Valan kirjoittaman dekkarin. Sen tapahtumakaupunkina on Rooma, kuten edellisenkin. Ensimmäisessä romaanissa tapahtumat sijoittuivat pääosin Toscanaan. Italiassa tapahtuvat juonenkäänteet houkuttelivat minut aluksi lukemaan Vera Valaa, mutta se, että Valan kirjat ovat juonellisesti taitavasti suunniteltuja ja erittäin mielenkiintoisia, pitää kiinnostusta jatkossakin yllä.

Vera Vala on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta Helsingissä ja Roomassa, joten Rooma on hänelle hyvin tuttu kaupunki. Ei siis ihme, että hänen kirjoissaan on autenttista Rooman tuntua ja viimeisessä kirjassaan Villa Sibyllan kirous, Vala kertoo myös mielenkiintoisista lähiöistä, joista tavallisella Rooman-kävijällä ei ole välttämättä tietoa.Vera Vala on asunut Italiassa 18 vuotta ja asuu nykyisin perheensä kanssa Torinon läheisyydessä. Hän on kiinnostunut muinaishistoriasta ja opiskelee sitä vapaa-aikoinaan samoin kuin italian kiehtovaa keittiötä.

Valan kirjojen päähenkilö Arianna de Bellis on yksityisetsivä, jonka äiti on suomalainen ja isä italialainen kreivi. Hän on mukana serkkunsa etsivätoimistossa, jossa Ariannan ja hänen serkkunsa lisäksi on mukana amerikanitalialainen taiteenopiskelija Angelo. Nyt Arianna saa toimeksiannon Katia Levriniltä, rikkaalta perijättäreltä, joka on avoliitossa Lorenzo de Curtisin kanssa. Pariskunta asuu Via Appia Antican varrella sijaitsevassa loistohuvilassa Villa Sibyllassa pienen Stefano poikansa ja Lorenzon aiemmasta liitosta olevan nuoren Roberton kanssa. Epätoivon partaalle joutunut Katia kutsuu Ariannan apuun, koska hän on saanut useita uhkauskirjeitä, ja koska taloon on tehty ryöstöyritys, jossa Katia epäilee tarkoituksena olleen hänen miehensä Lorenzon murha. Ryöstöyrityksen yhteydessä toinen ryöstäjistä saa surmansa Lorenzon ampumana ja toinen pääsee pakenemaan.

Aikaisemmista kirjoista tutuksi tullut, Ariannan menneisyyteen liittyvä, salaperäinen el Lobo, ilmestyy varoittamaan Ariannaa, kun hän alkaa tutkia de Curtisien ryöstöyritystä ja uhkauskirjeitä. El Lobo käskee Ariannaa lopettamaan tutkimukset ja kehottaa tätä siirtymään ”maan alle” ilman sen tarkempia selityksiä. Arianna ei suostu, vaan jatkaa tutkimista. Tutkimuksen yhteydessä tulee esille salainen, pelottava ja vaarallinen järjestö Legio Sacrorum, jolla on kyseenalaista toimintaa ja jäseniä jopa hallituksen korkeimmilta tahoilta. Järjestön piirissä palvotaan muinaista uskontoa, mithralaisuutta.

Tässä dekkarin alkuasetelma, mistä juoni kehittyy kutkuttavaksi jännitysdraamaksi. Kirja on viihdyttävää luettavaa ja, kuten hyvissä dekkareissa yleensä, lopussa lukijaa odottaa yllätys.

Mainittakoon, että kirjan loppuun Vera Vala on koonnut hyvän lähdekirjallisuuslistan, mikäli lukijaa kiinnostaisi lukea enemmän kirjassa esiintulleista aiheista. Kirjailija on selvästikin tehnyt hyvää taustatutkimusta kirjaansa varten, ja sen huomaa.

Jonkin verran minua harmitti kirjan huono oikoluku, virheitä oli luvattoman paljon.

Vera Valan aiemmin julkaistut (Gummerus) kirjat:

Kuolema sypressin varjossa
Kosto ikuisessa kaupungissa

Vera_Vala-Tinozzi140

Vera Vala
Villa Sibyllan kirous
www.gummerus.fi


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti