Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 12. 2017 Teksti Tarja Heiskanen Ei kommentteja Hyvinvointi

Tunnista omat selviytymiskanavasi!

Meillä jokaisella on tietoja ja taitoja, jotka auttavat selviytymään erilaisissa, vaikeissakin elämäntilanteissa. Ne olisi hyvä tunnistaa, jotta saa ne tarvittaessa käyttöön.

Israelilainen kriisipsykologi Ofra Ayalon puhuu kuudesta selviytymiskanavasta. Tunnistatko sinä näistä jonkun tai jotkut omiksesi?

Henkisesti suuntautunut selviytyjä turvautuu omiin arvoihinsa ja ideologioihinsa ja etsii niistä tukea. Omien arvojen avulla hän löytää elämälleen tarkoituksen ja pystyy pitämään toivoa yllä.

Emotionaalinen selviytyjä purkaa tunteensa teoiksi eikä patoa niitä sisäänsä. Hän nauraa, itkee, tanssii, maalaa tai kuuntelee musiikkia.

Sosiaalisesti suuntautunut selviytyjä kuuluu erilaisiin ryhmiin, hän hakee tukea ja ottaa apua vastaan sekä puhuu vaikeuksistaan.

Luova selviytyjä käyttää mielikuvitustaan välttääkseen epämiellyttäviä asioita tai löytääkseen niihin ratkaisun. Hän uskaltaa käyttää epätavallisiakin ideoita. Tällaisella hankilöllä on voimavaranaan mielensä sisäiset liikkeet, taide, kirjallisuus, musiikki.

Kognitiivinen selviytyjä hankkii tietoja, ratkaisee ongelmia, käy sisäistä vuoropuhelua itsensä kanssa, tekee toimintasuunnitelmia ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

Fysiologinen selviytyjä purkaa paineensa toimintaan. Hän liikkuu ja kuntoilee, syö suruunsa, nukkuu murheittensa päälle tai joskus, turvautuu lääkkeisiin.

Parhaiten selviytyy se, joka osaa käyttää kaikkia näitä taitoja ja osaa valita niistä tilanteeseen parhaiten sopivat. Usein jumitumme johonkin ongelmaan, emmekä pääse eteenpäin. Silloin on ehkä niin, että olemme yrittäneet käyttää vääriä keinoja.

Millaiset asiat tai toiminnot ovat auttaneet sinua selviytymään erilaisista elämäntilanteista? Pohdi mihin kanavaan tai kanaviin ne sijoittuvat, näin saat selville minkätyyppinen selviytyjä sinä olet.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti