Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 3. 2013 Teksti Artikkelit, kuvat /kuva Eeva Puhakainen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lahna ui siideriherkkuun

Järjestin pienet juhlat lauantaina. Ensin ruokapöytään istui yhdeksän yhdeksänvuotiasta, ja tuntia paria myöhemmin parikymmentä aikuista lapsineen. Onneksi olin edellisenä torstaina käynyt Espan Kokkikoulussa oppimassa siiderin käyttöä ruoanlaitossa, sillä nyt nopeille herkuille oli tarvetta.

Matkustin viitisen vuotta sitten Englannin Herefordissa, lähellä Walesin rajaa, siideritehtailla. Erityisen vaikutuksen minuun tuolloin tekivät kitkerän happamat, ruttuiset siideriomenat, jotka kone ravisteli puuparasta muutamassa sekunnissa, ja keräsi odottamaan puristamista. Vaikuttavia olivat myös maailman suurimmat alkoholisäiliöt, joista suurin, Strogbow´ksi nimetty, nielee kitaansa peräti 7,2 miljoonaa litraa juomaa. Lisää reissustani voit lukea osoitteessa http://www.etiketti.fi/juomien-juurilla/olut-ja-siideri/omenasiideria-englannista.

Siideriä en ole kuitenkaan aktiivisesti käyttänyt ruoanlaitossa. Tai no, joskus risoton nesteenä on ollut kuiva siideri, jos talon valkoviinivarastot ovat ammottaneet tyhjyyttään. Ja hyvin toimii siideri risotossa! Kesämarjoja olen myös marinoinut makeissa siidereissä, ja tarjonnut jäätelön tai sorbetin kera. Hyvältä maistuu sekin! Mutta että olisin uskaltanut valmistaa siiderillä maustettuja tacoja parillekymmenelle hengelle… en ainakaan muista! Nyt sekin tuli tehtyä – Sinebrychoffin Aniko Lehtisen helppojen reseptien avulla.

Espan Kokkikoulussa tacoihin käytettiin lämminsavustettua lohta. Sitä minäkin menin hakemaan lähikaupastani Mustasta Pekasta, mutta  laihialaiset sukujuureni saivat minut valitsemaan kalatiskillä lohen lisäksi myös pari savustettua lahnaa. Lahna nimittäin maksoi 5,90/kg. Kaupan savustama norjalainen lohi maksoi puolestaan 26,90/kg. Melkoinen ero. Toki oli työssäkin, lahnahan on tunnetusti ehkä se maailman ruotoisin kala. Sitkeästi, kun sormin siivosin, niin sain sen ruodoista puhtaaksi. Ainakaan kukaan vieraista ei tukehtunut eikä Heimlichin otetta tarvinnut muistella. Samalla koin tekeväni hyvää: Baltic Sea Action Group kehottaa meitä kaikkia opettelemaan käyttämään ”roskakaloja”, särkiä ja lahnaa, eri tavoin. Ideana on syödä Itämeri puhtaaksi – ja jos ei kesäiseltä kalareissulta saatuja kaloja haluaisikaan valmistaa, niin mielummin sitten viedään ne kompostiin, kuin jätetään rehevöittämään merta. Lue lisää tästä aiheesta: http://www.ruokatieto.fi/uutiset/itameren-kalan-syominen-ymparistoteko.

Tässä ihanan kesäisten tacojen resepti. Koska lahna-tacot loppuivat ensin, uskallan suositella käyttämään savulahnaa.

fritatut fajitas-lätyt

Korianteriöljy viimeistelee kala-avokadotacot

Kala-avokadotacot

4 annosta

5 maissitortillaa
öljyä uppopaistoon
300 g savustettua lahnaa, lohta tai muuta kypsää kalaa ruodottomaksi perattuna

Avokadosalsa

2 kypsää avokadoa
½ limetin mehu
½ tuoretta chiliä hienonnettuna (jos et halua niin paljoa tulisuutta, ota siemenet pois)
kourallinen minitomaatteja pilkottuna
½ dl Golden Cap Classic -omenasiideriä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Korianteriöljy

1 dl rypsiöljyä
1 ruukku korianteria
reilu hyppysellinen suolaa

Valmista ensin avokadosalsa ja korianteriöljy. Kuutioi avokadot ja lisää kuutioille limettimehu. Yhdistä salsan ainekset. Anna salsan maustua jääkaapissa noin tunti. Valmista korianteriöljy sauvasekoittimella. Tee maissitortilloista lasin avulla leikaten pieniä pyörylöitä. Kaada kattilaan tai pataan reilusti miedonmakuista öljyä. Paista pyörylöitä  2-3 kerrallaan 160-asteisessa öljyssä. Ole nopea, riittää, että tortillapyörylän reunat ehtivät muuttua kullankeltaisiksi. Käytä paistamisessa apuna reikäkauhaa. Valuta pyörylät talouspaperin päällä. (Huom. vaihtoehtoisesti voit käyttää valmiita Santa Marian pyöreitä Nacho Chipsejä). Asettele jäähtyneille pyörylöille savukalaa sekä avokadosalsaa ja valuta päälle tilkka korianteriöljyä.

Pssst! Leivoin muuten mainostamiani lemon soda whoopieita (http://umami.fi/ruoka-juoma/eeva-puhakainen/siideria-leivonnaisiin/) perjantaina, kun leivinjauhe loppui kesken.  Ei hätää, myös keksimäiset litteät whoopiet maistuivat vierailleni.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti