Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 10. 2008 Teksti Eeva Salonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Passione – vuoden 2008 keittokirja

Vuoden keittokirjaksi valittiin tänään 23.10. Marko Koskisen ja Christer Lindgrenin Passione – intohimona italialainen keittiö (Otava).

Palkinnonsaaja julkaistiin tänään Messukeskuksessa Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumassa.Valinnan kolmesta ehdokkaasta teki taidemaalari Johanna Oras.

Muita kilpailijoita olivat Miika Pölkin ja Heikki Valkaman kirja Umami Japanilainen ruokakulttuuri (Teos) ja Ulla Svenskin Unelmakakut (Otava).

Marko Koskisen ammattitaito kehittyi vuosien aikana keittiöpäällikön vastuunalaisissa tehtävissä eri ravintoloissa. Helsinkiläisessä Sassossa hän erikoistui italialaiseen ruokaan.

Nyt hän liittyy siihen keittiömestareiden joukkoon, joka on julkaissut oman keittokirjan. Passioneintohimona italialainen keittiö tiivistää matkan varrella opittua tietoa ja taitoa. Se kertoo tinkimättömästä rakkaudesta italialaista ruokaa kohtaan.

Kirja jaksottuu vuodenaikoihin. Se johdattaa kunkin sesongin raaka-ainesiin ja ruokiin. Tekstiä höystävät pikku anekdootit. Alku-, väli-, pää- ja jälkiruoat jaotellaan ravintolan ruokalistan tavoin. Tekijä pitää esikuvana monista vaihtoehdoista lähinnä roomalaista keittiötä. Oman menun sommittelu on helppoa – asia, jonka monet keittokirjat sivuuttavat tyystin.

Ohje ja siihen liittyvä ruokakuva sijaitsevat samalla aukeamalla, mikä tukee visuaalisesti herkullista taittoa. Perusohjeet ja Samuil Angelovin innostava katsaus Italian viineihin ovat takaosassa.

Tottunut ruoanlaittaja selviää mainiosti ohjeista, joskin aloittelija saattaa tarvita joskus yksityiskohtaisempia neuvoja.

Itse tartuin talviseen pääruokaan, parmesaanilla ja yrteillä kuorrutettuun loheen, joka suolautui ensin suolaliemessä. Sitruunarisottoa teen toistekin.

Kokkailuni jatkuu.

Markku Koskinen ja Christer Lindgren (toim.)

Passione

Intohimona italialainen keittiö

142 s.

Otava

Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2008


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti