Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 5. 2010 Teksti Eeva Salonen, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Reseptit kierrätyksessä

Valmistan ainakin kerran kesässä espanjalaista kylmää vihanneskeittoa, gazpachoa. Resepti vaihtelee mutta tällä erää tein pohjan rapean raikkaasta vesimelonista ja kypsistä tomaateista. Ohjeen sain tyttäreltäni, joka oli saanut sen ystävältään, joka oli saanut sen naapuriltaan, joka oli ottanut sen talteen ties mistä. Reseptin alkulähteille en päässyt, mutta kierrätys antoi aiheen ajatella.

Ehkä emme olekaan aivan avuttomia, kun puhumme ruoasta, ehkä sanamme eivät ole kovin korkealentoisia, emmekä pärjäisi syvällisessä pöytäkeskustelussa vanhojen ruokakulttuurimaiden edustajille. Ehkä niin, mutta kiertoon pantu resepti on myös viesti. Se on samanlainen suositus kuin hyväksi koettu elokuva, teatterikappale tai kirja – puhumattakaan lempiviinistä.

Uuden ruokalajin keksiminen tuottaa ihmiskunnalle suuremman onnen kuin uuden tähden löytäminen, Brillat-Savarin julisti aikoinaan. Minulle tuotti iloa herrasmies, joka ihan vilpittömästi kertoi keksineensä kaksi ikiomaa ohjetta. Harmaa kastike jäi salaisuudeksi – joskin väri kiehtoo yhä mielikuvitustani…
Toisen ohjeen sain sähköpostiini. Appelsiinilla eri muodoissa maustettu merilohi kuulostaa jännittävältä ja odottaa kokeilua!

Vartiokylän omakotiyhdistyksen tiedotuslehdessä julkaistaan kyläläisten hyväksi koettuja ohjeita tarinoineen. Aion ihan varmasti leipoa saaristolaisleivän lämpimäiseksi ystäväkylään.

Resepteissä näkyvät myös kädenjälki, muisto ja jatkuvuus.

Kun valmistan ranskalaista sipulikeittoa Pariisin vanhojen hallien tapaan, muistelen aina edesmennyttä Armas J. Pullaa, jolta sain ohjeen.

Pieni on kaunista!

Gazpacho Eevan tapaan

noin 1300 g vesimelonia (800 g sisusta)

1 dl kylmää vettä

500 g tuoreita tomaatteja

1 tlk (70 g) tomaattisosetta

1 kurkku

1 punainen paprika

2 varhaissipulia varsineen

2 valkosipulinkynttä

1 tl tabascoa

1-2 rkl valkoviinietikkaa

suolaa, mustapippuria

1. Kuori meloni ja lohko. Poista tomaateista kannat ja kuutioi tomaatit. Viipaloi kurkku, poista paprikasta siemenet ja leikkaa paloiksi. Viipaloi myös sipulit.

2. Pane tehosekoittimeen suurin osa vesimelonia, vesi ja tomaattikuutiot. Käytä konetta ja lisää pilkottuja vihanneksia vähitellen. Tyhjennä sose välillä tilavaan tarjoilukulhoon, ja täytä tehosekoitin uudelleen. Lisää loppuvihannekset ja mausteet.

3. Sekoita gazpachoa kulhossa, mausta ja maistele. Pane kulho viileään tekeytymään ja tarjoa keittoa mukeista tai laseista kesäpäivän välipala-salaattijuomana. Valkosipuliöljyssä paahdetut leipäkuutiot lisäävät keiton ruokaisuutta lautasilla.

PS Tyttäreltäni saamassani reseptissä käytettiin tomaattimurskaa, jonka korvasin näin sesonkiaikaan edullisilla tuoreilla tomaateilla ja tomaattisoseella. Muina aikoina tomaattimurska käy keittoon mainiosti ja antaa vahvan, hyvän maun.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti