Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 10. 2017 Teksti Eeva Salonen, kuvat Kuva Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Savipadassa valmistat herkkuruokaa

Äidilläni oli tapana sanoa, että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Itse lisäisin tähän sen, että hätä keinot keksii. Kun keittiö oli remontissa, roomalaisessa savipadassa valmistin vaivattomasti ruokaa, joka maistui suurenmoiselta.

Ongelmani ei tosin ollut kovin suuri, mutta aiheutti kuitenkin päänvaivaa. Vesivahingon takia keittiössä toimi vain liesi ja siitäkin saattoi käyttää lähinnä vain uunia.

Pussillinen käristyslihaa odotti tekijää. Klassisen valmistustavan mukaan kohmeisia lihasuikaleita olisi pitänyt ruskistaa voissa kovalla lämmöllä. Mutta minkäs teit, kun liesitaso oli poissa laskuista, paistinpannut ja padat muoviverhojen takana.


Hätä keksi nyt keinot. Kaivoin kellarista esille vanhan palvelijan, Römertopfin, jota ennen käyttöä uitetaan vedessä ja, jossa ruoka pannaan kylmään uuniin ja lämpö napsautetaan päälle vasta tässä vaiheessa.

Pataan joutui vajaa kilo peurasuikaleita, suolaa ja mustapippuria, kohtuudella voinokareita sekä nesteeksi pari desilitraa lihalientä. Olutkin olisi ollut poikaa!

Käristys sai muhia 175-asteessa pari tuntia. Rinnalla kypsyivät paprikalla, rosmariinilla ja öljyllä silatut lohkoperunat. Kun avasin kannen, sisältä tulvahtivat maukkaat tuoksut. Käristys ei nytkään ollut mikään painonvartijan ruoka, vaikka rasvaa oli tavallista vähemmän, mutta maultaan se oli yhtä hyvää kuin perinteisesti valmistettu.

Innostuin niin savipadasta, että tein (anteeksi vain) kevennetyn muunnoksen Hans Välimäen ohjeesta, jossa ankankoivet kypsyvät rasvassa, confit.

Hieroin Lidlistä ostamiini koipiin suolaa, mustapippuria, timjamia ja valkosipulia ja limitin ne savipataan rasvainen puoli ylöspäin. Lirautin pohjalle lihaliemellä ohennettua punaviiniä enkä siis peittänyt koipia rasvalla. Kahden ja puolen tunnin kuluttua 175-asteisessa uunissa koivet olivat pinnaltaan rapeita, sisältä muhevia ja meheviä.

Not bad eli ei pöllömpää. Enpä taida viedä pataa ihan heti takaisin kellariin.

Eeva Salonen


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti