Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 12. 2011 Teksti Eeva Salonen, kuvat /kuva Otava Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Yhteistyössä on voimaa

Vanhat sanonnat eivät aina pidä paikkaansa, sillä tässä tapauksessa useampi kokki eli kolme oman alansa huippuammattilaista ovat keittäneet maukkaan ja hyödyllisen kirjan.

Ruoasta viiniin -teos johdattaa rennolla tavalla ruoan ja viinin yhdistämiseen, opettaa maistamista ja pohtii, mitä merkitsee viinin ja ruoan tasapaino. Tekijöiden oma tausta, ruoka- ja viinifilosofia käyvät selväksi. Heidän kokemuksensa ovatkin mittavia: Viinitilan omistaja Juha Berglund on työstänyt rentoa viinikulttuuria vuodesta 1990 lähtien ja  pitänyt toista tuhatta viinikurssia, viinuri Antti Rinta-Huumo on maistellut kymmeniä tuhansia viinejä ja keittiömestari Antti Vahtera taituroinut yli puoli miljoonaa selkeiden makujen ruoka-annosta.

Ohjeissa taidot ja kokemukset yhdistyvät. Jokaiseen ruokaan liittyy nimetty ja Alkon listoilta löytyvä viini, joka kuvaillaan tarkasti ja, josta selitetään, mitä elementtejä ruoan kanssa tarjottavat tykötarpeet tuovat kokonaisuuteen.

Kirjassa on iki-ihania klassikoita kuten paahtopaistia, Lindströminpihvejä, paistettua maksaa ja munuaishöystöä. Kaalikääryleitäkään ei tarvitse nauttia kuivin suin. Seuraksi suositellaan, Wolfberger Riesling Pinot Gris -valkoviiniä.

Ohjeet noudattavat vuodenkiertoa, mutta kukaan ei kiellä tekemästä syrjähyppyjä. Jouluisiin illanistujaisiin nappasin  katkarapuleivät, Toast Skagen, ja australialaisen kuohuviinin Lindemans Cawarra Brut Cuvéen. Suklaamousse ja punaviini, banaani-marenkikakku ja italialainen makean mausteinen kuohuviini ovat jo mietintämyssyssä!

Eeva Salonen

Kirjan tiedot:

Juha Berglund, Antti Rinta – Huumo ja Antti Vahtera
Ruoasta viiniin
191 s.
Hinta 33 euroa
Otava
Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2011


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti