Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2018 Teksti Mervi Sandbacka 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Äitienpäivä on sunnuntaina

Äitien hemmottelupäivä on ensi sunnuntaina. Jos lapset ovat pieniä, isä voi opettaa äitienpäivätraditiot lapsilleen, joita he vanhempanakin osaavat noudattaa.  Äidin päivä voisi alkaa hyvällä aamiaisella, jonka isä ja lapset valmistavat yhdessä. Aikuiset lapset voivat sen sijaan kutsua äitinsä syömään hyvän itsevalmistetun aterian.

Aikuisempaan äitienpäivään löydät helpot ohjeet tästä! Pienille lapsille voit valmistaa heidän omaa herkkuruokaansa.

Iloista äitienpäivää kaikille äideille!




Äitienpäivänä metsä kukkii. Kutsu äitisi keväiselle luontoretkelle ja tarjoa hänelle hyvä päivällinen. Sinivuokkoja saa ihailla vain metsässä, mutta valkovuokkoja riittää poimittavaksi.

Herkulliset leivät maistuvat ulkoilun jälkeen.

Lohi- ja katkarapuleivät

4 hengelle

8 viipaletta saaristolaisleipää, esim. Rostenin Jurmoa
leipärasvaa
150 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
150 g katkaravunpyrstöjä
1 prk (150 g) ranskankermaa
basilikanlehtiä tai tilliä
sitruunaviipaleita

Voitele leipäviipaleet ja päällystä leivät lohella ja katkaravuilla. Lisää leiville teelusikallinen ranskankermaa ja koristele basilikalla tai tillillä sekä sitruunalla.

Viinivinkki Jos tarjoat leipien kanssa valkoviiniä, hyvä vaihtoehto on uusiseelantilainen Fernway Sauvignon Blanc.

Ateriaa odottaessa voi napostella ensimmäisen alkuruoan aperitiivin kanssa.

Mozzarella-tomaattitikkuset ja bellini-kuohuviinicocktail

16 kpl

1 1/2 rs (à 255/125 g) minimozzarellapallosia
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna, hienonnettuna
n. 1/2 rs miniluumutomaatteja
basilikalehtiä
2 viipaletta saaristolaisleipää
cocktailtikkuja

Valuta mozzarellapalloset. Pyörittele puolet basilikasilpussa ja puolet pinjansiemenrouheessa. Huuhdo tomaatit. Leikkaa leipäviipaleet pieniksi neliöiksi. Pujota tikkuihin tomaatit, mozzarellapallot ja leipäpalaset. Koristele lopuksi basilikanlehdillä.

Bellini

4 annosta

1 tlk (420/235 g) persikanpuolikkaita liemineen
kuivaa kuohuviiniä

Kaada jääkaappikylmät persikanpuolikkaat liemineen korkeaan kulhoon tai kannuun ja soseuta sauvasekoittimella. Pidä sose jääkaapissa tarjoiluun asti. Kaada sose tarjoiluvaiheessa kuohuviinilaseihin  ja täytä lasit jääkylmällä kuohuviinillä. Tarjoa aperitiivinä mozzarella-tomaattitikkusten kanssa.

Tomaattipesto sopii voimakkaan makuisen vaalean parsan kumppaniksi.

Yhdestä parsanipusta riittää kahdelle tai kolmelle hengelle.

Parsaa tomaattipeston kera

4 annosta

Tomaattipesto

1/2 prk puolikuivattuja tomaatteja öljyssä, esim. Pirkka
5 rkl tomaattien öljyä
pala (50 g) parmesaania
2 rkl sitruunamehua
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa

Lisäksi

2 nippua (à 500 g) tuoretta vaaleaa parsaa
1 ruukku friseesalaattia
50 g pinjansiemeniä
vaaleaa balsamietikkaa
extra vergine oliiviöljyä
suolaa, esim. Maldonia
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa ja timjamia

Mittaa tomaattipeston ainekset korkeaan kulhoon tai kannuun ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku. Huuhdo parsat ja kuori ne ohuelti kuorimaveitsellä nupusta alaspäin. Leikkaa mahdolliset puisevat tyvet pois. Kuumenna vettä laakeapohjaisessa paistokasarissa tai isossa kattilassa. Lisää veteen merisuolaa. Pane parsat kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia (vihreälle parsalle riittää 3-4 minuutin keittoaika). Kokeile kypsyyttä varsista haarukalla tai veitsenkärjellä. Valuta vesi pois ja nosta parsat talouspaperille valumaan. Huuhdo ja linkoa salaatti salaattilingossa. Paahda pinjansiemenet pannulla. Levitä salaatinlehdet neljälle lautaselle ja mausta tilkkasella balsamietikkaa sekä oliiviöljyä. Ripottele salaateille vajaa puolet paahdetuista pinjansiemenistä. Lisää vielä ripaus suolaa, ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Nosta kullekin annokselle 5 parsaa. Lisää tomaattipestoa ja koristele tuoreilla yrteillä.

Tarjoa äidille pihviä maustevoin, risoton ja sokeriherneenpalkojen kanssa. Paistipalasta saat edulliset pihvit, mutta voit tietenkin käyttää kalliimpaa fileetäkin.

Pariloidut pihvit ja maustevoi

4 annosta

Maustevoi

100 g voita huoneenlämpöisenä
2 rkl tuoretta timjamia (vain lehdet) hienonnettuna
chilihiutaleita tai mustapippuria myllystä
ripaus suola

Lisäksi

n. 700 g:n naudan paistipala, esim. HK:n

Paistamiseen

voita
rypsiöljyä

Maustamiseen

suolaa, esim. Maldonia
mustapippuria tai pippurisekoitusta myllystä

Valmista ensin maustevoi. Voit tehdä sen edellisenä päivänä jääkaappiin. Sekoita maustevoin ainekset, peitä astia kelmulla ja säilytä jääkaapissa. Leikkaa ajoissa huoneenlämpöön otettu paistipala pihveiksi. Painele pihvit rystysillä ohuemmiksi tai nuiji ne kevyesti. Grillaa pihvit tai paista ne pannulla. Kuumenna parila- tai paistinpannu ja lisää pannulle voita ja rypsiöljyä. Lisää pihvit ja paista niitä 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit myös ruskistamisen jälkeen jälkikypsentää pihvit uunissa 200 asteessa haluttuun kypsyysasteeseen eli muutaman minuutin ajan. Ripota pihveille suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää pihveille lusikalliset lämpenemään otettua, pehmeää maustevoita.

Kurkuma-korianteririsotto

4 annosta

loraus oliivi- tai rypsiöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl risottoriisiä, esim. de Cecco carnarolia
1/2 tl kurkumaa
1 l kanalientä liemikuutioista tai fondista
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
50 g parmesaania raastettuna
25 g voita
1/2 rkl kuivattua korianteria tai 1 dl tuoretta

Lorauta kuumalle paistokasariin tai kattilaan öljyä ja lisää sipulit. Vähennä lämpö keskilämmölle. Paista sipulisilppu kuultavaksi ja lisää riisi. Sekoittele, kunnes riisi on kuultavaa. Lisää kurkuma sekä kauhallinen kanalientä ja sekoita. Kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää lientä ja jatka, kunnes kaikki kanaliemi ja valkoviini on lisätty. Sekoittele risottoa usein. Kypsyminen kestää noin 16 minuuttia. Lisää lopuksi parmesaani, voi ja korianteri. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoa välittömästi pihvin kanssa.

Sokeriherneenpalot (Sugar Snaps)

1 ps (300 g) pulleita sokeriherneenpalkoja
tilkka öljyä
suolaa, esim. Maldonia

Kun risotto on lähes valmis, pane herneenpalot mikroaaltouuniin sopivaan vuokaan ja sulata ne sulatusteholla. Lisää sulaneisiin herneisiin hiukan öljyä ja suolaa. Kuumenna herneet vielä nopeasti ja jaa lautasille pihvien ja risoton lisäksi.

Tämän superherkkukakun valmistaminen on helppoa, koska kakun ainekset vain  sekoitetaan kattilassa, eikä kuorrutuksen valmistus ole sen vaikeampaa.

Kuorrutettu suklaakakku

6-8 palaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl (5 rkl) tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 dl sokeria
2 munaa

Kuorrutus

1 levy (125 g) tummaa suklaata, kaakaopitoisuus 60-70 %
25 g voita huoneenlämpöisenä
1 rkl vaaleaa siirappia

Koristeluun

nonparelleja

Tarjoiluun

kermavaahtoa

Pane uuni kuumenemaan 180-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Sulata voi teräskattilassa. Ota kattila levyltä ja lisää sokeri. Sekoita hyvin. Lisää munat ja sekoita voimakkaasti. Kaada jauhoseos siivilään ja sihtaa se kattilaan. Sekoita taikina hyvin. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 20-senttinen irtopohjavuoka. Voitele pohja ja reunat. Kaada taikina vuokaan ja nosta se ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 16-18 minuuttia. Nosta vuoka uunista. Anna kakun jäähtyä täysin, irrota se sitten vuoasta ja nosta sopivaan tarjoiluastiaan. Paloittele suklaa lämpöä kestävään kulhoon (esim. teräskulhoon). Kuumenna pienen kattilan pohjalla vettä ja nosta suklaakulho kattilan päälle. Vesi saa poreilla hiljalleen alhaisella lämmöllä. Kulhon pohja ei saa koskea veteen, eikä suklaan joukkoon saa joutua vettä. Kun suklaa on sulanut, nosta kulho pois ja sekoita suklaan joukkoon voi sekä siirappi. Kuorrutus saa jäähtyä, mutta sekoita sitä usein. Kun kuorrutus alkaa olla sopivan jähmeää, lusikoi se kakulle ja levitä pehmeästi kakun reunoille päin. Ripota päälle heti nonparelleja. Pidä kakkua tarjoiluun asti viileässä, esim. kakkukuvun alla tai peitä se väljästi alumiinifoliolla. Tarjoa kakun kanssa pehmeää kermavaahtoa, jota ei tarvitse makeuttaa.

Täältä löydät lisää ruokaohjeita äitienpäivän juhlintaan:
http://umami.fi/ruoka-juoma/mervi/aitienpaivan-kevainen-menu/


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia