Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 5. 2011 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Sakari Majantie 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Äitienpäivän keväinen menu

Hemmotellaan äitiä hyvällä ruoalla sunnuntaina. Äidille tarjotaan lohta uusien perunoiden ja korvasienimuhennoksen kanssa. Raikas salaatti syntyy pavuista, paprikasta ja retiiseistä. Jälkiruoaksi voit valmistaa perinteisen kakun asemesta raparperipiiraan. Tarjoa sen kanssa vaniljajäätelöä.

Juttumme on uusinta vuodelta 2010.

Pssst! Ainakin  espanjalaisia ja italialaisiavarhaisperunoita on jo saatavissa. Sienimuhennoksen voit tehdä mistä tahansa muista sienistä, vaikka omasta pakastimesta löytyvistä suppilovahveroista tai siitakkeista tai herkkusienistä.

B0144P 0735

B0144P 0735

Paistettua lohta ja korvasienimuhennosta

4 annosta

4 viipaletta (noin 800 g) lohta (nahallista)
1 rkl rypsiöljyä
nokare voita
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä

Sienimuhennos

200 g esikäsiteltyjä korvasieniä *)
1 sipuli
öljyä
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane ensin perunat kiehumaan ja valmista muhennos, katso korvasienten käsittelyohje ja noudata sitä korvasienten käsittelyssä ennen niiden ruoaksi valmistamista.

Hienonna esikäsitellyt korvasienet *) ja sipuli. Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sieni-sipulisilppu. Paista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää kerma ja anna kiehua hiljalleen kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pane lohiviipaleet kuumalle pannulle rasvaan paistumaan. Kun nahka on herkullisesti ruskistunut, vähennä lämpöä. Käännä kalapalat varovasti ja anna ruskistua. Mausta kalapalat: purista kaloille hiukan sitruunamehua ja mausta ne suolalla sekä pippurilla.

Korvasienten käsittely

Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella. Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.

Muuhun kuin teolliseen tarkoitukseen myytävien tuoreiden tai kuivattujen korvasienten pakkauksessa on oltava seuraava varoitus sienten myrkyllisyydestä ja niiden käsittelyohje:

Korvasieni on myrkyllinen käsittelemättömänä. Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa. Kun korvasieniä myydään pakkaamattomina, varoitus sienten myrkyllisyydestä ja käsittelyohje on oltava myyntipaikan välittömässä läheisyydessä, helposti havaittavassa esitteessä.

Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.

Vaiva kannattaa, sillä korvasieni sopii erinomaisesti keittoihin ja kastikkeisiin. Siinä on hieno ja tunnistettavan voimakas aromi ja ravunlihaa muistuttava koostumus. Väkevän maun vuoksi korvasientä ei kannata käyttää ruoassa ylenpalttisesti, varsinkin jos syöjät ovat herkkävatsaisia.

 Lisää aiheesta palvelussamme

Korvasienten käsittely Evira.

Papu-retiisisalaatti

umamifi-kevatmenu-08-0011

4 annosta

1 ps (300 g) vihreitä ohuita papuja (Pirkka)
1 punainen paprika
1 nippu retiisejä
(1 pieni punasipuli)
tuoretta korianteria

Kastike

3 rkl öljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
1 pienehkö valkosipulinkynsi murskattuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane pavut suolalla maustettuun veteen kiehumaan 5 minuutiksi. Jäähdytä kulmässä vedessä ja valuta. Pese, perkaa ja suikaloi paprika. Pese ja viipaloi retiisit. Sekoita kastike ja tarkista maku. Sekoita ainekset kulhossa varovasti nostellen. Anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Koristele tuoreella korianterilla.

Marenkinen raparperipiiras ja vaniljajäätelö

Tarjoa jälkiruokapiiras kahvin kera vaikka pihalla tai parvekkeella, jos sää sallii.

umamifi-kevatmenu-08-004

noin 8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
2 rkl kylmää vettä

Täyte

1 l raparperipaloja
1 1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
1 rkl perunajauhoja

Marenki

3 munanvalkuaista
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista ensin täyte. Pane raparperi kattilaan (ei alumiiniseen). Lisää sokeri ja kanelitanko. Kuumenna alhaisella lämmöllä, kunnes raparperista alkaa irrota nestettä. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Sihtaa lopuksi siivilän läpi  perunajauhot joukkoon ja sekoita.

Valmista pohja. Nypi voi ja yhdistetyt kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaam 26-28 sentin piirasvuokaan. Paista 10-15 minuuttia, kunnes pohja on hennon vaalean ruskea.

Levitä raparperikiisseli pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja suola ensin ja lisää sitten sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä vaahto kauniisti täytteen päälle. Nosta piiras takaisin uuniin. Paista 5-8 minuuttia tai, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskeaa. Tarkkaile ruskistumista, ettei pinta pääse palamaan.

Tarjoa vaniljajäätelön kanssa jälkiruoaksi.

Katso hyvät viinisuositukset aterialle: http://umami.fi/ruoka-juoma/eeva/uusia-viineja-kevatpoytiin/


Aiheet: , , , , , , ,

3 kommenttia

Kirjoita kommentti