Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 5. 2015 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Alsacen viineissä on taikaa…

Yhtenä keväisenä iltana ryhmä hyvän ruoan ja viinin ystäviä kokoontui maistelemaan upeita Alsacen viinejä suomalaisten kevät- ja kesäherkkujen kanssa ravintola Sundmansin viinikellariin.

Julkaisemme uudelleen edelleen ajankohtaisen ja paljon luetun artikkelimme Alcasen viineistä keväisten ja kesäisten ruokien kyytipoikana. Alkuperäinen julkaisu on vuodelta 2009.

Tarkoituksena oli selvittää, miten Alsacen viinit sopivat tyypillisten, eri tavoin valmistettujen kalojen kanssa. Lisäksi viinejä maisteltiin keväisen vihreiden ainesten, kuten kukkakaalikreemin, parsan ja  salaatin kanssa. Makeiden jälkiruokaviinien kanssa maisteltiin uuniraparperia, valkosuklaamoussea, mansikoita ja kotimaista vuohenjuustogruyèrea.

Luota omaan makuaistiisi

Kaikki viinit olivat erinomaisia Ranskan Alsacen-alueen viinejä alueen eri rypälelajikkeista.  Maistelun tuloksena löytyi monia loistavia ja hyviä makuelämyksiä. Eikä mielipiteet harjaantuneista maistajista huolimatta käyneet aina yksiin. Mikä maistuu toisen suussa taivaalliselta, saattaa saada toiselta aivan vastakkaisen mielipiteen. Joskus ns. varmatkaan yhdistelmät eivät sovi kaikkien makuun. Niin, että loppujen lopuksi kannattaa luottaa aina vain omaan makuunsa!

Alsacen viinit ovat suosittuja ympäri maailman

Nuorekkaista Alsacen viineistä on tullut hyvin suosittuja viinin ystävien keskuudessa. Ne ovat aromikkaita ja sopivat mainiosti yhteen monien ruokalajien kanssa, esimerkiksi tämän hetken sesonkiherkun parsan kanssa. Ne kestävät aromikkuudessaan myös voimakkaammin maustettua ruokaa, esimerkiksi aasialaisten keittiöiden ruokia.

Alsace viininmaistajat-toinen-paa-575x383

 

Tilaisuuden järjestäjä oli Sopexa.  Sopexa on maailmanlaajuinen ranskalaisten maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden menekinedistämisorganisaatio. Tastingissä oli mukana Mérite Agricole -ritarijärjestön jäseniä sekä Umami.fi:tä Eeva Salonen, myös MA:n  jäsen ja ruokatoimittajat Tiia Koskimies ja jutun tekijä. Ravintola Sundmansia edustivat Executive Chef Jarmo Vähä-Savo ja sommelier Philip Westerling. Sopexalta oli mukana aluevastaava Liisa Iisalo. Alsacen viinien eri tuottajien ja maahantuojien viinit esitteli ruoka- ja viinikonsultti Heikki Valtanen, joka kertoi muun muassa Alsacen viinialueesta ja alueen rypälelajikkeista.

Mielenkiintoista maistelussa oli muun muassa sekin, että useimmat viineistä edustivat 100-prosenttisesti rypälelajikettaan.

viinit-ja-alkuruoat

Engel Crémant d’Alsace 2007

580417
15,98 €
Chardonnay (100 %)
Erittäin kuiva, pirteähappoinen, kypsän aprikoosinen, hennon sitruksinen, kevyen paahteinen

Kylmä haudutettu ahven, viini on tälle ruoalle liian hapokas, mutta viini on  kevyt, mukava, kupliva ja keväinen, hyvä seurusteluviini, * tähti MENETTELEE

Lämminsavulohi, viini leikkaa rasvan makua kivasti, mutta ehkä sopisi paremmin kylmäsavulohen kanssa, ** tähteä HYVÄ

Graavisiika, suolaisuus vaatisi eri tyyppistä viiniä, viinin hapokkuus ei riitä, ** tähteä HYVÄ

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, viini liian hapokas näille ruoille, jonkun mielestä ei sovi lainkaan, joku piti yhdistelmästä, * tähti MENETTELEE

maistajat-keskityvat

Gentil ”Hugel” 2007

007483
10,90 €
Sylvaner (45 %), Gewurztraminer, Tokay-Pinot Gris, Riesling, Muscat.
Kuiva, pirteähappoinen, persikkainen, päärynäinen, aromikas

Kylmä haudutettu ahven, liian kevyt ahvenelle, kalan maku hallitsee, * tähti MENETTELEE

Lämminsavolohi, ei tarpeekis hapokkuutta, liian kevyt, * tähti MENETTELEE

Graavisiika, vaisu yhdistelmä, viinin hapokkuus ei riitä, * tähti MENETTELEE

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, hajontaa mielipiteissä, vaisu yhdistelmä/ erinomainen yhdistelmä, varsinkin salaatin kanssa, *** tähteä  LOISTAVA

Pinot Blanc Klevner Réserve 2007

007422
9,21 €
Pinot Blanc (100 %)
Kuiva, pirteähappoinen, kukkean hedelmäinen, hennon mausteinen

Kylmä haudutettu ahven, vaisu viini ahvenelle, ei säväyttänyt, * tähti MENETTELEE

Lämminsavulohi, hyvän makuinen viini, mutta siinä ei ole tarpeeksi hapokkuutta savukalalle, * tähti MENETTELEE

Graavisiika, pars näistä kolmesta, mutta ei tarpeeksi hapokas, * tähti MENETTELEE

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, keskinkertainen yhdistelmä, */** tähteä MENETTELEE/HYVÄ

Wolfberger Muscat 2007

571937
11,30 €
Muscat Ottonel (60 %), Muscat d’Alsace (40 %)
Kuiva, pirteähappoinen, kukkea, pehmeän hedelmäinen, hennon mineraalinen

Kylmä haudutettu ahven, viinissä kiva sitruunainen maku, hyvä happoisuus yhdistelmälle, ** tähteä HYVÄ

Lämminsavulohi, hapokkuus ei taaskaan riitä savukalalle, muuten hyvä viini, ** tähteä HYVÄ

Graavisiika, vaisu yhdistelmä, hapokkuus ei riitä, * tähti MENETTELEE

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, erinomainen yhdistelmä varsinkin parsalle, *** tähteä LOISTAVA

viininmaistaja-rivi

Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Babtiste 2006

571067
14,99 €
Riesling (100 %)
Kuiva, raikkaan hapokas, sitruksinen, hennon aprikoosinen, mineraalinen

Kylmä haudutettu ahven, nyt alkaa löytyä sellaista hapokkuutta, joka sopii ahvenelle hyvin,jonkun mielestä liian tuhti, ** tähteä HYVÄ

Lämminsavulohi, erittäin hyvä yhdistelmä, raikas ja nuorekas, sopivan hapokas rasvaiselle savulohelle, *** tähteä LOISTAVA

Graavisiika, viini raikas ja kestää kalan suolaa, hyvä yhdistelmä, jonkun mielestä hieman vaisu, **/*** tähteä HYVÄ/LOISTAVA

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa,  kukkakaali ei sovi viinin kanssa, sopii paremmin kalalle, ehkä sopii vihreälle parsalle paremmin, ** tähteä HYVÄ

Riesling Grand Cru Muenchberg 2005

591987
19,98 €
Riesling (100 %)
Kuiva, raikkaan hapokas, sitruksinen, mineraalinen, kevyen petrolinen, tyylikäs

Kylmä haudutettu ahven, kuten edellä, ** tähteä HYVÄ

Lämminsavuohi, raati valitsi tämän tasapainoisen viinin lähes yksimielisesti parhaaksi savulohelle, *** tähteä LOISTAVA

Graavisiika, viini pehmentää liian suolan, toisten mielestä liian makea suolakalalle, **/*** tähteä HYVÄ/LOISTAVA

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, sopii kyllä, mutta ei sovi oikein kukkakaalikreemille, kukkakaalin rikinmaku häiritsee viiniä, ** tähteä HYVÄ

Trimbach Pinot Gris Réserve 2005

Trimbach Pinot Gris Réserve 2005
571257
16,99 €
Pinot Gris (100 %)
Puolikuiva, pirteähappoinen, kypsän hedelmäinen, makean mausteinen

Kylmä haudutettu ahven, jakoi mielipiteitä, joidenkin mielestä sopi erinomaisesti ja toisten mielestä liian makea, pisteet , ** tähteä HYVÄ

Lämminsavulohi, erittäin hyvä yhdistelmä, *** tähteä LOISTAVA

Graavisiika, viinin makeus ei riitä suolakalalle, * tähti MENETTELEE

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, hajontaa mielipiteissä, */*** MENETTELEE/HYVÄ/LOISTAVA

Domaine Joseph Scharsch

Domaine Joseph Scharsch Pinot Noir 2008
402007
12,08 €
Pinot Noir (100 %)
Kevyt, notkea, marjaisa, puolukkainen, karpaloinen, kevyen mausteinen
Kylmä haudutettu ahven, ei hyvä yhdistelmä

Lämminsavulohi, vaatisi kalalta voimakkaampaa savunmakua, nyt viini hallitsee, ** tähteä HYVÄ

Graavisiika, ei  hyvä yhdistelmä

Kukkakaalikreemi ja keväinen salaatti sekä keitetty parsa, useimpien mielestä yhdistelä ei ollut hyvä, huonoin vaihtoehto näistä viineistä näille ruoille, * tähti MENETTELEE

Jälkiruokaviinit

viinit-ja-jalkiruoat

Riesling ”Hugel” Sélection de Grains Nobles, makea

(Oheinen viini hankittiin Alkon Arkadian myymälästä. Samaa viiniä ei ei välttämättä enää saa, mutta vastaavia on saatavissa. Kysy myyjältä!)

Uuniraparperi, raparperi viinille liian hapokas, viinin makeus ei riitä/tappaa viinin makeuden, monien mielestä  ei hyvä yhdistelmä, mutta enemmistöltä sai */** tähteä MENETTELEE/HYVÄ

Valkosuklaamousse, jonkun mielestä viinin makeus ei riittänyt valkosuklaamouselle, tai viini oli liian voimakas sille, joidenkin mielestä yhdistelmä oli upea ja sai jopa *** tähteä LOISTAVA

Mansikat,  useimpien mielestä yhdistelmä ei toiminut, viini oli liian voimakas mansikoille

Vuohenjuustogruyère (Juustoportti), ei hyvä yhdistelmä useimpien mielestä, viiniä pidettiin juustolle liian voimakasaromisena ja/tai makeana

Gewurtzraminer Vend. Tardives Clos St. Landelin 1998, makea

577227
36,00 €
Gewurztraminer (100 %)
Makea, miellyttävän hapokas, hedelmäinen, rusinainen, hunajainen, tyylikäs

Uuniraparperi, ei kovin hyvä yhdistelmä, viini oli liian voimakasarominen raparperille,  korkeintaan * tähti MENETTELEE

Valkosuklaamousse, hyvä yhdistelmä ja varsinkin, kun yhdisti moussen ja mansikan, ** tähteä HYVÄ

Mansikat, hyvä, jopa loistava yhdistelmä, tosin joku ei pitänyt siitä lainkaan **/*** tähteä HYVÄ/LOISTAVA

Vuohenjuustogruyère (Juustoportti), ei kovin onnistunut yhdistelmä useimpien mielestä, viiniä pidettiin juustolle liian voimakasaromisena ja/tai makeana

Lisäksi pidettiin erityisesti Engel Crémant d’Alsace -kuohuviinin ja mansikoiden yhdistelmästä, mikä on hyvä, klassinen kesäyhdistelmä.

Vuohenjuustogruyèren kanssa sopivat erittäin hyvin myös Riesling Grand Cru Muenchberg 2004 ja Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Babtiste 2006.

Lisätietoa

www.sopexa.com, www.frenchfoods.com

www.royalravintolat.fi

Artikkelin aloituskuva ja allaoleva kuva © Fotokate | Dreamstime.com

Alsacen viinitarhoja

Alsacen viinitarhoja


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti